In gesprek met: Sabum Graziella Idili (WSC)

De WSC is flink aan de weg aan het timmeren: e-learning, een nieuw ontwikkelingstraject voor scheidsrechters, nieuwe internationale regels, nauwere samenwerking met Master Series, etc.: hoe ziet de scheidsrechterij eruit in NL over 5 jaar? Wat is voor de WSC de grootste uitdaging op dit moment? Wij gingen in gesprek met Sabum Graziella Idili van de WSC!

13445733_113758605719486_5063397162099240887_n

Scheidsrechterscursus op maat

We zijn heel hard bezig om het scheidsrechtergebeuren te professionaliseren. Wat ons betreft is het over vijf jaar bijvoorbeeld mogelijk op je eigen tempo de cursussen te doorlopen. Dit kan door de theorie via e-learning aan te bieden en praktijkstage op maat te geven. Dat betekent onderwijs op maat, zodat iedereen intrinsiek gemotiveerd is. Deze motivatie hopen wij daarnaast een positieve impuls te geven door de cursusstructuur aan te passen; dat betekent minder verschillende cursussen. Wij zijn ervan overtuigd dat gemotiveerde scheidsrechters betere kwaliteit leveren en dat is precies wat wij willen.

Kansen voor scheidsrechterstalent

Ook op een ander vlak denken wij een slag te kunnen slaan. We willen investeren in talentvolle scheidsrechters, zodat er een poule ontstaat met goede scheidsrechters die ingehuurd kunnen worden. Op die manier hopen we over vijf jaar een groot scheidsrechterskorps te hebben en zo consequent een hoog niveau qua arbitrage te bereiken op alle Master Series toernooien.

International Umpire Course (IUC)

Het niveau houden we tevens hoog door als WSC kennis op te doen op internationale cursussen en mee te draaien tijdens internationale toernooien. Zo gaat dit jaar een delegatie naar het EK in Maribor half april en in november naar de IUC in Miesbach, Duitsland (aanrader voor een ieder die zich interesseert in het wedstrijdgebeuren). We zullen cursussen volgen en scheidsrechters blijven afvaardigen naar EK’s en WK’s.

Het is evident dat de wedstrijdsport volop in ontwikkeling is; veel nieuwe regels staan op het punt doorgevoerd te worden. Wij zullen als commissie de ontwikkelingen op de voet volgen. Zodra regels internationaal doorgevoerd worden, implementeren we deze zorgvuldig. Het zou dus zomaar eens kunnen zijn dat een aantal dingen over vijf jaar heel anders gaat.

Persoonlijke begeleiding

Op dit moment zetten we enorm in op het verhogen van de kwaliteit van onze scheidsrechters. Dit doen we door scheidsrechters in opleiding zoveel mogelijk van feedback te voorzien tijdens de praktijkstage. Hier kunnen we nog meters maken, maar we hebben stappen in de juiste richting gezet.

Respect

Verder proberen we op lerarentrainingen zowel leraren als coaches bewust te maken van de regelgeving en de moeilijkheidsgraad van het scheidsrechteren. Op die manier hopen we bij te dragen aan een respectvolle sfeer tussen deelnemers, coaches en scheidsrechters. Met z’n allen hebben we namelijk hetzelfde doel: een veilig, sportief, plezierig toernooi van hoog niveau. Door dit doel niet uit het oog te verliezen en samen te werken, zetten we Taekwon-Do als wedstrijdsport steeds meer op de kaart.

Gezocht: leergierige scheidsrechters!

Tot slot een oproep voor getalenteerde scheidsrechters; meld je bij ons aan! We zijn op zoek naar leergierige scheidsrechters die het beste uit zichzelf willen halen. Dus, ben je op zoek naar persoonlijke groei en/of vind jij dat deelnemers het verdienden correct beoordeeld te worden? Neem contact op met de WSC en ontvang extra training en persoonlijke begeleiding. Wie weet kom jij in de toekomst in het vaste scheidsrechterskorps van I.T.F. Nederland.

De WSC is te bereiken via wsc@itf-nederland.nl.