ITF Radix: andere applicaties voor Taekwon-Do technieken

ITF Radix seminars gaan volgens Sabum Robert Boer en Sabum Roy Rolstad over ‘out of the box’ denken en het toepassen van technieken die iedereen al jaren heeft getraind. Iedereen vraagt zich bij het uitvoeren van een bepaalde techniek uit een tul weleens af ‘wat is hier de bedoeling van?’ De bekende applicaties zijn niet altijd bevredigend of zijn slechts een van de vele mogelijkheden. Het Radix project probeert deels oplossingen aan te dragen, maar wil vooral Taekwon-Doins zelf tot denken aanzetten zodat ze zelf actief naar oplossingen op zoek gaan.

Essentieel voor het project is de achterliggende theoretische basis, zonder deze kennis het lastig is te beseffen wat je doet of hoe je in bepaalde situaties zult reageren. Zodra je je bewust bent van de mogelijkheden van de technieken die iedereen met enige training zonder na te denken perfect kan uitvoeren, gaat er een nieuwe zelfverdedigingswereld voor je open.

Tijdens het Radix seminar op 22 en 23 maart in Amsterdam werd dan ook uitgebreid de theorie achter het Radix project behandeld. Allereerst werd respectvol de geschiedenis van de ontwikkeling van de zelfverdediging binnen en buiten Taekwon-Do behandeld, alvorens aan te komen bij het heden.

Hierbij werd onder meer uitgelegd wat het effect van inspanning is op de manier van reageren in extreme situaties, dat er meerdere applicaties voor dezelfde technieken zijn en vooral dat niets vaststaat bij Radix; het is een project dat altijd in ontwikkeling zal zijn, de ene oplossing sluit de andere niet uit, in tegendeel, het biedt juist de mogelijkheid tot nieuwe inzichten.

Allereerst stond Sabum Roy Rolstad letterlijk stil bij het waarom Junbi Sogi zoveel meer is dan alleen de beginpositie van een tul. Niet alleen moet je fysiek ‘gereed’ zijn, vooral geestelijk moet je op scherp staan om te doen wat je moet doen. Gereed zijn voor hetgeen je soms, geheel tegen je eigen wil in, overkomt. In praktijk; een intensieve tabata direct gevolgd door het lopen van een tul of het direct en instinctief reageren op een aanval.

Tijdens de eerste dag van het seminar werd Chon-Ji tul behandeld, diverse toepassingen voor de bewegingen uit deze tul werden uitgelegd en geoefend. Dit betekende aanvallen afslaan, overnemen en de tegenstander uitschakelen. En in veel gevallen de aanval niet afwachten, maar direct handelen: instappen, draaien, klemmen, wegduwen of naar de grond brengen. Bewegingen die sommigen al jaren alleen uitvoeren werden ineens effectieve zelfverdedigingstechnieken tegen een tegenstander.

Zondag was de groep iets gewijzigd, zo namen onder andere Sahyun James Tjin-A-Ton en Sahyun Willy van de Mortel deel aan de seminar. Kort werd nog even de theorie van zaterdag herhaald, direct gevolgd door een intensieve dag met zeer veel applicaties voor Taekwon-Do technieken. Ook werd hierbij weer gebruik gemaakt van tabata’s om vervolgens het effect van een verhoogde hartslag op het reactievermogen te testen. Verrassend voor velen was dat hierbij automatisch teruggegrepen wordt op instinctieve reflexen, die overigens vaak zeer effectief bleken. Daarnaast werd ook het belang van sine-wave, standen en, niet geheel onbelangrijk, het inschatten van situaties en de reactie hierop besproken.

Op verzoek werden verschillende applicaties uit allerlei tuls behandeld, wie zich ooit afvroeg wat de bedoeling was van een bepaalde beweging uit een tul had nu de kans op een antwoord. Beide instructeurs gaven aan niet overal een antwoord op te hebben en soms zelf niet altijd tevreden te zijn met hun eigen antwoorden, maar de getoonde applicaties werden door de deelnemers vaak met veel instemming bekeken.

Het was een zeer interessant en intensief weekend, waarbij er inderdaad (en met veel plezier!) op een andere manier werd gekeken naar technieken die we allang dachten te kennen. Waarmee maar weer eens werd bewezen dat Taekwon-Do nooit ‘af’ is en altijd weer nieuwe interessante invalshoeken weet te bieden.