Sabum Martin Verberk over de ITS-cursus: “Ga aan de slag!”

De 4e cyclus van de opleiding tot ITF Taekwon-Do Sportleider gaat het weekend van 13/14 januari a.s. van start (inschrijven mogelijk tot 5 januari!). Wij vroegen Sabum Martin Verberk wat hij zou willen meegeven aan de aankomende cursisten!

ITF Taekwon-Do Sportleider Commissie ITS

“Wat ik zou willen meegeven aan aankomende cursisten is ten eerste: Ga aan de slag! De ervaring leert dat als je meteen duikt in de stof en de opdrachten regelmatig bijhoudt, je als een trein door de opleiding gaat.

Om het maximale uit de cursus te halen is het essentieel om er met een open geest in te stappen.

De meeste cursisten zullen al behoorlijk wat ervaring hebben met lesgeven, of al heel vaak een examen, toernooi, of ander evenement hebben georganiseerd, of sturen al jaren een lerarenkader aan.

De ITS cursus is voor hen een mogelijkheid hun methodes te verrijken, met een frisse blik te kijken naar hun aanpak en wellicht andere manieren aan te leren van lesgeven.

Er wordt in de ITS cursus niet verkondigd ‘dit is hoe het moet’, maar ‘dit is hoe het ook kan’. Dat is een belangrijk verschil.

Minstens zo belangrijk is dat je in een groep staat met (aankomende) leraren die allemaal ideeën hebben over lesgeven. Elke ITS-cyclus pik je wel iets op van elkaar. Dat maakt de cursus zo interessant: zelfs de cursusbegeleiders doen nieuwe ideeën op.

ITF Taekwon-Do onderwijs is van oudsher enigszins militaristisch qua didactische vorm: ‘My way or the highway’.

Structuur en discipline zijn absoluut niet overboord, echter, anno 2017 zijn er nieuwe inzichten ontwikkeld op hoe je ook op andere manieren, op pedagogisch-didactisch verantwoorde wijze, dezelfde kennis en vaardigheden kunt overbrengen.

Zo zullen de cursisten bijvoorbeeld kennismaken met het bedenken van spelvormen die niet alleen voor de jeugd ontzettend leuk en leerzaam zijn, maar zeker niet in de laatste plaats ook voor volwassenen.”

Sabum Martin Verberk, Beoordelaar ITS-opleidingen en professioneel Sportinstructeur

//De ITS cursus start 13/14 januari . Meer informatie en aanmelden: https://www.itf-nederland.nl/evenement/opleiding-i-t-f-taekwon-do-sportleider-dag-3-3/