IIC verslag en 8e Danexamen Sahyun Art van der Lee

Ohdokwan heeft met 5 personen deelgenomen aan de 170e editie van de IIC’s die door de Technische Commissie van onze ITF wereldwijd gegeven worden. Het was voor Ohdokwan bijna een familieaangelegenheid: Sahyuns Art, Edwin en Ron van der Lee en Boosabum Kira van der Lee waren naar Wenen afgereisd, samen met Sabum Kevin Jansen.

Deze IIC bleek met 530 deelnemers de grootste IIC in Europa ooit te zijn! Organisatorisch waren er vooraf wat moeilijkheden, omdat de locatie waar de IIC gegeven werd, twee weken voor aanvang werd veranderd. Complimenten voor de organisatie om op zeer korte termijn een nieuwe locatie te vinden.

Wij waren op donderdag al op het vliegtuig gestapt, want oorspronkelijk zou de IIC op vrijdag beginnen, maar door de verandering begon de IIC pas op zaterdag. Wij hadden dus tijd om het mooie Wenen te verkennen. Erg leuk was om andere Nederlanders tegen te komen op een kerstmarkt bij het stadhuis van Wenen. Daar ontmoetten wij o.a. Saseong James Tjin-A-Ton, Sabums Randy Brouwer, Mohammed Ait Benali, Boosabums Audrey Jacobs, Marissa de Koning, Cody Oranje en Liesbeth Willems.

Op zaterdag begon eindelijk de IIC en was ik toch wel nerveus, want omdat mijn wachttijd erop zat, had ik mij opgegeven om examen te doen voor VIIIe dan. Vooraf had ik zoals voorgeschreven is, een scriptie gemaakt, een aanbevelingsbrief van de ITF-Nederland gekregen, applicatieformulier gemaakt en mijn CV ingediend. Marko van de Braak van de commissie “Danaanvragen” heeft deze zaken naar de AETF in Polen gestuurd, waarna ik toestemming heb gekregen om examen te gaan doen.

Aan het eind van de training op zaterdagmorgen hoorde ik dat de examens na de lunch gehouden zouden worden (geen stress hoor…!) Er was dus een hele korte voorbereidingstijd. Maar ik was natuurlijk al jaren van plan om voor mijn volgende graad te gaan, dus voorbereidingstijd had ik genoeg gehad.

Het examen werd afgenomen in een apart gedeelte van de sporthal, daar zaten GM Hector Marano en GM Ung Kim Lan achter een tafel. Meestal is een danexamen een besloten gebeurtenis, maar ook de aanwezige zes Grandmasters waren aanwezig! (geen stress hoor…)

Het bleek dat er slechts vier examenkandidaten waren: twee voor 7e dan en twee voor 8e dan. Samen met een kandidaat uit Bulgarije was ik als eerste aan de beurt. Eerst moesten wij Tong-Il Tul lopen en daarna Se-Jong Tul. Hierna mochten wij zelf een Tul uitkiezen om te lopen. Er waren tijdens de IIC twee thema’s die steeds terugkwamen: ten eerste het gebruik van de heupen om kracht te genereren en het cijfer “9”, omdat dit het favoriete getal van Generaal Choi Hong Hi was. Om deze laatste reden heb ik voor Choong-Moo Tul gekozen, de 9e Tul.

Hierna volgden Step sparring, Hosin-sul, vrij sparren, breektechnieken en theoretische vragen. Omdat we slechts met vier personen waren duurde het examen niet lang. Na een klein uur waren we klaar. We kregen de mededeling dat we de volgende (laatste) dag de uitslag van het examen zouden krijgen (geen stress hoor…).

Maar, aan het eind van de IIC op de laatste dag, nadat alle formaliteiten waren afgehandeld, kreeg ik de uitslag: ik was gepromoveerd to VIIIe dan! Toen ik met Taekwon-Do begon in 1977 heb ik nooit kunnen denken dat ik dit ooit zou bereiken. Ik kan anderen alleen maar zeggen: Geef nooit op!

Als laatste wil ik vooral mijn zoons, Sahyuns Ron en Edwin willen bedanken, die mij achter mijn r*t aan hebben gezeten en mij gecorrigeerd hebben, waar het nodig was. En vooral mijn echtgenote die heel veel geduld met mij heeft gehad, omdat ik altijd bezig was met mijn examen en met Taekwon-Do.

Als laatste wil ik Grandmaster James bedanken voor het filmen tijdens mijn examen, het is altijd leerzaam om hiernaar te kijken.

Taekwon!

Sahyun Art.