4e Dan en de aanspreektitel Sabum nim en International Instructor

Er heerst nog onduidelijkheid over de aanspreektitel Sabum nim en wanneer je nu International Instructor bent. De commissie Danaanvragen krijgt regelmatig vragen hierover.

  • Wanneer ben je nu Sabum nim?
  • Wat moet je ervoor doen?
  • Wat kost dat?
  • Wat mag je dan extra als je Sabum nim bent?

Naast de regels van I.T.F. Nederland zijn er ook nog regels van de ITF wereldorganisatie. Deze staan in de By Laws. (By Laws – Version 1-2021 ENG (itftkd.sport). Pagina 19, punt 7.2.3. Criteria International Instructor) Je mag bijvoorbeeld pas examen voor je 4e Dan doen als je de leeftijd van 21 jaar hebt bereikt.

Na afleggen van het examen mag je jezelf 4e Dan ITF Taekwon-Do noemen en alleen zwarte strepen op de broek dragen. Zie Pagina 22, punt 8.1 van de By Laws.

Maar, wil je echter ook:
– zelfstandig lesgeven (ook internationaal),
– strepen dragen op je jas en niet alleen op je broek,
– examineren tot en met 1e Dan,
dus Sabum nim zijn, dan komen daar nog twee stappen bij.

1)  Het afleggen van een online theorie-examen van de ITF wereldorganisatie. Dit examen moet je met een goed gevolg afgerond hebben. Je ontvangt van de commissie Danaanvragen de inloggegevens om het examen op de website van de ITF af te leggen.

2) Als je geslaagd bent, dan vraagt de commissie Danaanvragen een International Instructor certificaat voor je aan. De kosten hiervan bedraagt op dit moment € 105. Daarnaast moet je nog een Teaching plaque hebben. Dit kost je € 40 en die moet je elk jaar weer betalen.

Let op!
Heb je een of meerdere jaren de Teaching plaque niet verlengd, dan wordt deze periode opgeteld bij de wachttijd voor een volgend Dan-examen.

Heb je deze twee stappen doorlopen, dan ben je officieel II (International Instructor) en mag je de strepen op zowel de jas als de broek dragen, heb je de aanspreektitel “Sabum nim” en mag je zelfstandig lesgeven en examineren (tot en met 1e Dan).

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de commissie Danaanvragen:
danaanvragen@itf-nederland.nl

Delen op Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email