40 jaar Taekwon-Do Center Deurne

Dit jaar bestaat Taekwon-Do Center Deurne onder leiding van de Sabums Hans en Jeroen Joosten 40 jaar. Tijd om even bij dit prachtige jubileum stil te staan.

Verleden

In 1976 zijn zowel (Sahyun) Coos van den Heuvel, (Saseong) Willy van de Mortel en ikzelf gestart met Taekwon-Do bij Tiger Academy Deurne onder leiding van Frans Maandag.

Na enkele jaren hadden we samen besloten om een eigen Taekwon-Do club te starten.

 

Op 28 februari 1982 zijn we gestart met de eigen school eerst onder de naam Tiger Academy Ge-Back. Later is de naam gewijzigd in Taekwon-Do Center Deurne.

Taekwon-Do Center Deurne (TCD) was ook bij de opstart van de ITF belangengroep, wat later I.T.F. Nederland is geworden. Toen er op een gegeven moment enkele scholen uit ITF belangengroep stapte, ging TCD ook weer terug naar de NTA (Nederlandse Taekwon-Do Associatie), wat voor hen op dat moment de beste oplossing leek. Later toen de NTA opgeheven werd, heeft TCD zich weer aangesloten bij I.T.F. Nederland.

Inmiddels is dit alweer zo’n 10 jaar geleden.

Na een aantal jaar dat TCD bestond, besloot (Saseong) Willy dat hij zich meer ging focussen om op een hoger niveau wedstrijden te draaien. Dit kon niet als hij les bleef geven bij TCD, dus had hij toen de keuze gemaakt om te gaan trainen in Cuijk onder leiding van Hans Ruijs, wat voor hem voor mooie resultaten heeft gezorgd, zowel nationaal als internationaal.

Actiefoto (Sabum) Hans en (Saseong) Willy

(Sahyun) Coos is later ook uitgestapt om een fitness sportschool in Deurne op te starten, waar hij ook Taekwon-Do lessen ging verzorgen.

In de tijd daarna heb ik samen met diverse anderen TCD voortgezet. Een van de grotere successen in deze tijd was wel dat (Sabum) Gert-Jan wereldkampioen is geworden. Maar er waren ook andere leden die enkele Europese titels en medailles op WK’s hebben behaald.

Tegelijkertijd zijn successen behalen op wedstrijden niet alleen ons belangrijkste doel. Het geeft ons misschien nog wel meer voldoening als een leerling leert om voor zichzelf op te komen, meer zelfvertrouwen krijgt en zichzelf in alle opzichten ontwikkelt. Dat is iets waar hij/zij dan zijn/haar hele leven iets aan heeft.

Maar als ik dan toch voor mij persoonlijk een wedstrijd zou moeten aanwijzen waar ik mooie herinneringen aan heb overgehouden was om op latere leeftijd tegen mijn zoon Jeroen de finale te draaien in de klasse 2e Dan heren Tul in Den Haag. Helaas (voor mij) won Jeroen toen wel van mij.

Ik ben 25 jaar 2e Dan geweest omdat ik graduatie altijd minder belangrijk vond. Maar omdat Jeroen voor 3e Dan op wilde gaan, kon ik niet achter blijven. We zijn toen samen bij GM Choi Jung Hwa opgegaan voor de 3e Dan. Later toen we weer bij I.T.F. Nederland aangesloten waren zijn we ook nog samen bij, toen nog, Sayhun Willy geslaagd voor 4e Dan.

Tot op heden geef ik nog steeds les bij Taekwon-Do Center Deurne, nu samen met mijn zoon Jeroen en hoop dit natuurlijk nog lang samen te kunnen doen.

Heden

Omdat we dus dit jaar 40 jaar bestaan hebben we enkele activiteiten ingepland dit jaar.

Het kamp wat we eind april gaan organiseren zal een van de hoogtepunten van het jaar worden. Dan gaan we met een grote groep een heel gezellig weekend houden, wat natuurlijk mede in het teken staat van Taekwon-Do.

Daarnaast gaan we binnenkort samen met Saesong Willy en Sahyun Coos een gezellig Brabants avondje met een hapje en een drankje houden. We doen nu met z’n allen bijna 46 jaar Taekwon-Do, dus het zal een lange avond worden.

Ook gaan we nog een avondje inplannen met diegenen die een belangrijke bijdrage geleverd hebben aan Taekwon-Do Center Deurne.

Toekomst

In de corona tijd is het ledenaantal van de club wel naar beneden gegaan.

We hopen dat nu weer alles wat normaler is, dat we ons meer kunnen laten zien en dat we hierdoor het ledenaantal zien stijgen.

Daar ook de jaren bij mij gaan tellen, is mijn zoon al bezig om de club stapje voor stapje over te nemen. Ik hoop wel dat ik nog lang een bijdrage kan leveren in ons fijn clubje.

Wij hopen jullie allemaal weer snel te zien op trainingen en wedstrijden.

Taekwon,

Taekwon-Do Center Deurne

Hans Joosten

 

Delen op Social Media:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email