50 jaar Taekwon-Do School Martowirono

Taekwon-Do School Martowirono (TSM) bestond in september 2021 50 jaar. In verband met corona is besloten de viering door te schuiven naar 2022.

Het begin

Taekwon-Do School Martowirono is in 1971 opgericht door Sabum Waldi Martowirono (77) die al voor zijn komst naar Nederland, in Suriname kennis had gemaakt met Taekwon-Do. In Nederland trainde hij aanvankelijk in Den Haag waar hij onder andere trainingen heeft bijgewoond onder leiding van Grandmaster Park Jong Soo. Toen hij zich eenmaal op de Veluwe had gevestigd, startte hij een eigen Taekwon-Do School en introduceerde de sport in vele plaatsen op de Noord West Veluwe. Sabum Waldi volgde een hoofdleraar opleiding onder de vlag van de N.T.A. (Nederlandse Taekwon-Do Associatie), was actief als scheidsrechter en ging regelmatig met zijn wedstrijdteam op pad. Bij de overgang van de WAKO naar N.T.A. heeft hij helaas Dangraden moeten inleveren. Uiteindelijk verdiende hij zijn 4de en 5de Dan “terug”. Nadat hij een aantal jaren geleden een verzoek indiende bij de nationale organisatie waar TSM op dat moment bij aangesloten was, om examen te mogen doen voor zijn 6e Dan (hij liep inmiddels tegen de 70) , is het verzoek afgewezen vanwege te weinig buitenland ervaring…

Demo in Oss 1971

Sindsdien hecht Sabum Waldi weinig waarde aan (het behalen van) een hogere Dangraad en draagt hij een zwarte band zonder graduatie (= Romeins cijfer). Zijn doel blijft om anderen te helpen zich te ontwikkelen en hogerop te komen. Zo geeft hij nog steeds wekelijks les aan 4e, 5e en 6e Danners. In deze groep zijn instructeurs hem qua graduatie dus voorbij gegaan, maar dit heeft geen enkele invloed op het lesgeven en het respect dat er is vanuit de groep richting Sabum Waldi, wetende dat hij altijd hun “senior” zal zijn.

Training in Doornspijk 1971

Gewichttraining

Zoals gezegd startte Sabum Waldi in september 1971 met het verzorgen van Taekwon-Do trainingen. De eerste plaats waar hij les gaf was Doornspijk. Kort daarna kon ook Elburg kennis maken met Taekwon-Do, waarna ‘t Harde, Oldebroek en Nunspeet volgden. Elburg, met als vaste honk gymzaal de Wimpel, is altijd de centrale trainingsplaats is gebleven. Sabum Waldi, die naast Taekwon-Do ook Karate en Pencak Silat heeft beoefend, deed in Suriname tevens jarenlang aan gewichttraining. En met succes: het leverde hem de titels Mister Teenage (1964), Mister Paramaribo (1967) en Mister Surinam (1968) op.
Met zijn ervaring in en kennis van gewichttraining was het een logische stap om het lesgeven in Taekwon-Do aan te vullen met het verzorgen van gewichttraining. Daarvoor had hij wel wat extra ruimte nodig. Sabum Waldi onderhandelde met de gemeente Elburg en kreeg het voor elkaar om een kleine ruimte aan te laten bouwen waar hij alle gewichten en de voor een groot deel zelf gemaakte fitnessapparaten in kwijt kon. Zo ontstond er een kleine fitnessruimte waar menig Elburger de nodige uurtjes heeft doorgebracht. Naast de vervaardiging van fitnessapparaten maakte Sabum Waldi eigenhandig stootkussens en bokszakken die zo stevig waren dat ze nu nog worden gebruikt. Alhoewel de sport een zeer uitgebreide hobby werd, bleef Sabum Waldi naast het lesgeven in diverse plaatsen, zijn reguliere fulltime baan uitvoeren.

Training in Elburg 1991

Verdere groei

Begin jaren zeventig was er in Elburg en omstreken op het gebied van zelfverdediging weinig tot niets. De interesse in en de nieuwsgierigheid naar deze ‘nieuwe’ sport was dan ook groot. Het ledenaantal liep al snel op naar 120 man. Overwegend mannen, maar later ook vrouwen maakten kennis met Taekwon-Do. Sabum Waldi heeft vele beoefenaars opgeleid tot zwarte band en heeft een kweekvijver gecreëerd voor vele sportinstructeurs uit de omgeving. Leuk om te vermelden is het feit dat Sabum Waldi naast Taekwon-Do in de beginjaren ook conditie en krachttraining gaf aan onder andere een groep gymleraren. Dit deed hij op de Zandverstuiving en in het bos. Deze trainingen zijn te vergelijken met de tegenwoordige bootcamptraining die door de huidige instructeurs in dezelfde omgeving wordt gegeven. Voor Sabum Waldi, internationaal instructeur, hoofdleraar en scheidsrechter, was het volgen van (sport) opleidingen en cursussen een vanzelfsprekendheid. Voor zijn hoofdleraar opleiding die hij volgde op Sportcentrum Papendal slaagde hij glansrijk.

IIC Tsjechië bij GM Hwang 2009

Zijn internationale instructeurs diploma behaalde hij in 2009 in Tsjechië onder leiding van Grandmaster Hwang Ho Yong. Hij volgde samen Sabum Claudia en Sabum Raymond vele IIC’s (International Instructor Course) en tot op de dag van vandaag verdiept hij zich in anatomie, fysiologie en biomechanica.

Overdracht

In 2007, droeg hij de school over aan dochter Claudia en partner Raymond die inmiddels in het bezit waren van een 4e Dan. Wel bleef Sabum Waldi de wekelijkse zaterdagtraining verzorgen. Sabum Claudia (50) krijgt dus nog wekelijks les van haar vader. Hoe bijzonder is dat!

N.T.A. Lerarenopleiding 1997

Sabum Claudia en Sabum Raymond, die elkaar leerden kennen tijdens hun instructeursopleiding op Sportcentrum Papendal, zijn inmiddels ruim 33 jaar actief in de sport en verzorgen samen met enkele (assistent) instructeurs Taekwon-Do lessen in vijf plaatsen (Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Vaassen). Voor de overname van de school waren zij op organisatorisch gebied al actief binnen de school. Het organiseren van wedstrijden, demonstraties en diverse sociale activiteiten lag op hun bordje.

Open Noord West Veluwe in Elburg “t Huken 2021

Open Noord West Veluwe

Hoewel Sabum Waldi al menig wedstrijd had georganiseerd, besloten Sabum Raymond en Sabum Claudia in 1998 een groter toernooi te organiseren. Het toernooi werd verder ontwikkeld, groeide in deelnemersaantal en kreeg steeds meer bekendheid. Dit jaar wordt het Open Noord West Veluwe Toernooi voor de 20e keer georganiseerd. Naast het organiseren van wedstrijden is TSM een actieve deelnemer aan wedstrijden zowel nationaal als internationaal.

In de loop van de jaren is het lesaanbod uitgebreid met circuittraining, bootcamp (FitMix! indoor en outdoor) en kickbokstraining (Kick&Boksen).

Jubileumactiviteiten

Ter gelegenheid van het vijftigjarige jubileum staat er een aantal leuke en feestelijke activiteiten op de agenda. Zo is er voor de jongste Taekwon-Doïn een lasergame uitje, gaat de jeugd op kamp en is voor de junioren en senioren een feestavond. Verder is er vorig jaar door het demonstratieteam van TSM een spectaculaire demonstratie gefilmd dat binnenkort zal worden getoond.

Team Marto Sports (promo)

Binnen de school is een groot aantal leden dat inmiddels decennia lang traint. Langdurige lidmaatschappen zijn geen uitzondering. Oud en nieuw zorgen samen voor de gezellige, sportieve sfeer binnen de school. TSM is trots op haar leden en blijft zich vol enthousiasme inzetten voor de sport die zoveel meer omvat dan sport alleen!

Enkele foto’s vanuit het archief


Claudia 2e Dan examen 1998


Seminar Generaal Choi Hong Hi 2001


Seminar GM Park Almere 2003


Training GM Hwang Praag 2008