Sabum Rory de Vries van Sportschool Tim Kool ontwikkelt een neusspray tegen coronavirus

Het zal bijna niemand ontgaan zijn, maar onze Sabum Rory de Vries is een van de grondleggers van een neusspray tegen het coronavirus. Hij is vorige week uitgebreid in het nieuws geweest. Wij zijn daarom als I.T.F. Nederland heel erg trots op onze Sabum. Hoewel hij veel interviews gegeven heeft, hebben wij hem ook nog even aan de tand gevoeld.

Heel Nederland heeft van jullie vinding gehoord. Hoe voel je je daaronder? Wat doet het met je?
Uiteraard is het een mooie beloning van meer dan een jaar keihard werken! Toch heb ik er gemengde gevoelens bij. Het feit dat onze bevinding zo uitgebreid in het nieuws is geweest, laat zien hoeveel behoefte mensen hebben aan positief nieuws rondom de corona-uitbraak. We zitten deze week precies een jaar na het eerste geval in Nederland en het is ongelofelijk wat er dat jaar allemaal is gebeurd. Dus ik ben blij dat en vereerd dat we zoveel aandacht kregen, maar tegelijkertijd herinnert het me aan de langdurige vervelende situatie.

Kun je aangeven hoe vaak je dit nieuwsitem hebt moeten vertellen? Je was zelfs op radio en TV.
Op een gegeven moment ben ik de tel kwijtgeraakt. Ik heb interviews gegeven op radio 1, SLAM FM en radio 538. Mijn collega heeft interviews gegeven op radio 2, BNR en 100 procent NL. Ik was in een uitgebreid item op TV Rijnmond (lokale TV in Rotterdam) en dit verscheen diezelfde avond ook als een item bij Jinek. Mijn collega was live in de talkshow van Humberto Tan. Daarnaast heb ik nog interviews geven aan Trouw, NOS en AD, mijn collega aan het NRC. Ik was donderdag in de Erasmus MC livestream voor medewerkers (samen met de bekende virologen die overal op TV te zien zijn). Daarnaast is het item op veel media geweest zonder interviews, deze heb ik echt niet meer bijgehouden. Duizenden retweets op twitter (zo leek het in ieder geval, mijn telefoon hield niet op), veel bereik op Facebook. Het is ongelofelijk, ik voelde me een paar dagen BNer.

Het kan nog wel een half jaar tot een jaar duren voordat iedereen gebruik kan maken van deze spray. Zou deze spray in combinatie met de vaccins het virus helemaal kunnen onderdrukken? En als het virus weer verder gemuteerd is, is er dan nog bescherming?
Ik denk dat het belangrijk is om nogmaals te benadrukken dat we nop een paar belangrijke stappen moeten maken voor we kunnen praten over het op de markt brengen van deze spray. We moeten eerst veiligheid en effectiviteit in mensen aantonen. Daar gaan we nu hard aan werken. Daarnaast denken we dat deze spray een waardevolle aanvulling kan zijn op de vaccins. De vaccins werken goed, maar geven mogelijk iets slechtere bescherming tegen verschillende varianten. Of de vaccins verspreiding van het coronavirus onderdrukken weten we ook nog niet zo goed. Wij hebben al laten zien dat ons middel in ieder geval werkt tegen de Britse en Zuid-Afrikaanse variant, we testen de Braziliaanse variant volgende week. Dit zijn spannende experimenten, maar ook tegelijkertijd leuk om te doen. Daarnaast denken we dat ons middel ideaal kan zijn als extra “buffer” bij evenementen waar mensen samenkomen, je kunt daarbij natuurlijk ook denken aan sportwedstrijden!

Hoe groot is jouw aandeel in de ontwikkeling van deze spray?
Wetenschap is een teamsport! In de uiteindelijke publicatie in het tijdschrift Science (https://science.sciencemag.org/content/early/2021/02/16/science.abf4896) stonden maar liefst 19 “co-auteurs”. Al deze auteurs hebben een bijdrage geleverd, iedereen binnen zijn / haar eigen vakgebied. Ik was eerste auteur op dit stuk, samen met de laatste auteur zijn dit de belangrijkste bijdragen. Mijn bijdrage is dus zeer substantieel geweest. Tevens ben ik voor 1/5e “eigenaar” van dit product. Ik heb vooral bijgedragen binnen mijn expertise, het testen van de neusspray op cellen en in proefdieren. Dit zijn ingewikkelde experimenten, want hierbij moet je continu met een “levend” coronavirus werken, inclusief de verschillende varianten. Veiligheid staat dus voorop en daarmee zijn dit heftige experimenten. De echte ontwikkeling van het antivirale middel is vooral gedaan door onze samenwerkende groep in New York, die hebben al jaren ervaring met de ontwikkeling van dit soort medicaties.

Wat zou het mooi zijn als alle Taekwon-Doins deze spray mogen gebruiken, zodat er weer normale lessen kunnen worden gegeven en zelfs toernooien kunnen worden gehouden? Hoe zie jij dat voor je?
Ik denk dat voorlopig de vaccins nog de “silver bullet” zijn! Als we ons allemaal laten vaccineren en het virus zoveel mogelijk onderdrukken met de huidige maatregelen kunnen we hopelijk ook zo snel mogelijk weer lesgeven en naar toernooien gaan. Ik zie de neusspray voorlopig als een “extra” aanvulling op de vaccins, of een alternatief / backup als de varianten straks de overhand krijgen.

Je was vorig jaar ook een paar weken in de VS. Lag in deze reis ook de basis voor deze spray? Kun je hierover wat vertellen?
Ik heb inderdaad bijna 3 maanden in San Diego gewoond en gewerkt in het begin van 2020. Ik heb daar vooral gewerkt aan mijn hoofdlijn van het onderzoek, immuniteit tegen luchtwegvirussen. Daar onderzochten we hoe het immuunsysteem reageert op het coronavirus en hoe we deze reactie zo goed mogelijk kunnen nabootsen met bijvoorbeeld vaccinaties. Dit is nog steeds mijn hoofdlijn van onderzoek en dit gaat volgende week verder met het onderzoeken van vaccinatie in risicogroepen met een verzwakt immuunsysteem (https://www.zonmw.nl/nl/over-zonmw/coronavirus/onderzoek-naar-corona-en-covid-19/vaccinatie/). Ik draag bij aan de vaccinatiestudies in patiënten na een long of niertransplantatie, mensen met solide tumoren en mensen met een immuundeficiëntie. Het onderzoek aan de neusspray begon als een “hobby” of “zijproject”, maar dit is een beetje uit de hand gelopen :-).

Hoe gaat het nu verder met deze spray? Ik neem aan dat het nu getest gaat worden. Welke rol heb jij hierin nog? Of ga jij je weer verder richten op nieuwe antivirale middelen?
We gaan alles op alles zetten om dit in mensen te krijgen. Hiervoor moeten we nog wel wat stappen ondernemen, we moeten vooral aantonen dat dit veilig kan. Je moet je voorstellen dat ik een echte wetenschapper ben en marketing van medicatie is niet mijn sterke punt. We hopen dus zoveel mogelijk over te kunnen dragen aan farmaceutische bedrijven en regulatoire instanties. Wij gaan door met het finetunen van het antivirale middel (misschien kunnen we het nog iets beter laten werken), maar ik ga ook weer terug naar mijn onderzoek aan het immuunsysteem en vaccinaties.

En tot slot……
Ik zou mensen nogmaals graag willen oproepen om de huidige maatregelen serieus te nemen en zich te laten vaccineren zodra de mogelijkheid er is. Ik wil ook graag weer sporten en de snelste weg naar toernooien is corona onder controle krijgen!

Deze oproep van Sabum Rory wordt ondersteund door I.T.F. Nederland en wij wensen Sabum Rory heel veel succes in de strijd tegen de virussen.

Delen op Social Media:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email