Taekwon-Do IN NAE DO KWAN figureert in de nieuwste Skoda reclame (Update)

Op 1 mei is de nieuwste reclame van Skoda uitgebracht met daarin een rol voor Taekwon-Do IN NAE DO KWAN van Saseong James Tjin-A-Ton. Over het hoe en wat hebben we Saseong en Sabum Randy een paar vragen gesteld.

Hoe zijn jullie in contact gekomen met Skoda? Kun je wat vertellen over het begin van het eerste contact tot de eerste uitzending van de reclame? 

Saseong James vertelt: “Wij zijn door een researcher benaderd voor de familiegevoel reclame van Skoda of wij er wat voor voelden om mee te doen. Ze hadden ons gevonden via Google.”

“Eerst hadden ze alleen interesse voor onze ITF Harmony 60+j groep. Maar later bleek dat ze al genoeg ouderen hadden en moest er dus een iets jongere groep komen. Ik had ondertussen alle leden van de ITF Harmony al benaderd of ze mee wilden werken. Hierna ging het contact verder via een productiemaatschappij die de opnames zouden gaan uitvoeren. Zoals in elk bedrijf had ik verschillende gesprekken met elke keer een andere persoon die verantwoordelijk was voor haar eigen takenpakket. Grappig detail was dat bij deze productiemaatschappij alleen maar dames werkzaam waren.”

“Elke keer als er wij iets hadden afgesproken moest dat weer besproken worden met de hoge bazen van Skoda en volgde er weer een terugkoppeling dat het wel/niet oké was. Bijvoorbeeld: ze wilden dus vijf leden tussen de 25 jaar en 35 jaar. En of ik een lid had die jonger of ouder was, hoeveel heren en dames etc.”

Saseong James zegt verder dat hij toen leden moest gaan selecteren die overdag tijd hadden, bereid waren en ook nog iets in huis hadden qua Taekwon-Do. “Eerst wilden ze alleen maar vijf acteurs maar later vroeger ze ook nog vijf figuranten en dat binnen twee weken inclusief want er was een deadline te halen, Op 1 mei moest de reclame af zijn. Gelukkig stond er een mooie vergoeding tegenover.”

“Natuurlijk moest iedereen natuurlijk eerst een PCR test doen. Wij konden waar en wanneer wij wilden deze test doen als het maar 48 uur voor de opnames gebeurde (30 april). Alle testresultaten moesten ook opgestuurd worden. Iedereen was natuurlijk verplicht na de test in hun eigen bubbel te blijven, omdat er bij de opnames natuurlijk geen 1,5 m afstand gehouden kon worden. Denk maar aan de Taekwon-Do hand geven.”

“Wij moesten op het Science park in Amsterdam aanwezig zijn. Alles was echt perfect geregeld, de bewegwijzering, de opvang door de make-up dames en de mensen van de productiemaatschappij, de  looplijnen. Er was ook een complete catering aanwezig voor de opnames. Ze namen echt alles mee, vanaf een schoenenrek tot en met de belichting. Er waren twee regisseurs, een fotograaf, mensen voor het geluid en voor de belichtingen. In een andere ruimte was een complete regisseurs gedeelte dat in direct contact stond met de opnames. Zo kon er bekeken worden of de opnames wel/niet goed verliepen en/of er opnieuw opgenomen moest worden.”

”Gelukkig was er echt een hele goede cameravrouw Myrthe Mosterman, die de Gouden Kalf 2020 had gewonnen. Zij bepaalde veelal welke shots er gedaan moesten worden met de twee regisseurs in de dojang. Natuurlijk was het afwachten wat van ons gemonteerd zou worden ten opzichte van de andere 10 groepjes.”

“Natuurlijk zijn wij achteraf teleurgesteld dat wij niet meer in beeld zijn gekomen, want andere scènes vonden wij ook erin thuis horen. Bijvoorbeeld het betreden van de dojang, het groeten en afscheid nemen, allemaal op de Taekwon-Do wijze. Maar daar hadden wij geen zeggenschap in.”

“Aan de andere kant was het wederom een mooie ervaring, hebben we ITF Taekwon-Do gepromoot en dat ook nog op de nationale televisie.”

Hoe lang duurden de opnames? Hadden jullie inbreng gehad in wat jullie mochten doen? Wie heeft de scènes bedacht? 

Sabum Randy: “De opnames duurden 4 uren. Wij hebben vaker televisieopnames gehad en weten dat er veel shots gemaakt moeten worden en vaak ook opnieuw. Dus hadden wij van tevoren verschillende Taekwon-Do scènes voorbereid, omdat je nooit weet wat ze willen zien. Van tul, hosinsul en kussen training tot en met breektesten. Het was maar goed ook want toen wij daar kwamen gaven ze aan dat ze een normale les wilden filmen. Dat is natuurlijk heel saai en dus ging Saseong naar de regisseurs toe om te vertellen dat wij het een en ander hadden voorbereid. Nadat wij elke keer lieten zien wat wij hadden voorbereid konden zij kiezen wat ze wilden gebruiken.”

Vooral de Sangbang Chagi (gesprongen gelijktijdig uitgevoerde zijwaartse en twistende trap uit de 15e tul) is spectaculair. Hoe vaak moest je die overdoen?

Sabum Randy: “Ik heb het geluk dat ik deze trap nog redelijk goed onder de knie heb. Eerst even een keer oefenen op de kussens en daarna direct op de planken. Deze moest ik 1 keer overdoen.”

Hebben jullie al veel reacties gehad?

“Ja, we kregen heel veel leuke reacties.”, zegt Sabum Randy. Zelfs mensen die ik heel lang niet had gesproken, stuurden ineens berichten, dat ze ons op tv herkenden.“

Kun je nog wat leuke feiten vertellen?

“In totaal waren wij met tien leden. Naast Saseong James en ik (Sabum Randy), waren ook Boosabums Liesbeth, Jonathan, Ikrame, Tim, Winnie, Petra, Joey en Nadia van onze club aanwezig. Jammer dat je hen alleen op de rug ziet in het filmpje. Wel was het een leuke ervaring en een eer om voor een cameravrouw te staan die vorig jaar de Gouden Kalf heeft ontvangen. Er werden ook aparte geluidsopnames gemaakt zonder echt beeld die misschien later erbij gemonteerd konden worden.”