Boo-Sabum Joanna Jakma aanwezig bij de IIC in Lublin (Polen)

Boo-Sabum Joanna Jakma aanwezig bij de IIC in Lublin (Polen)

In het tweede weekend van september is Boo-Sabum Joanna Jakma van BOOZ ITF Taekwon-Do alleen afgereisd naar Polen. Hoe zij dit weekend heeft ervaren lees je in het volgende verslag.

Ik was inderdaad de enige aanwezige Nederlander met uitzondering van Grandmaster Bos maar hij vertegenwoordigt natuurlijk Italië.
Ik had het in de groep gegooid of iemand mee wou, maar zonder resultaat en zodoende ben ik alleen daarheen gereisd. Ik heb een tijdje gezocht naar de opties; ik maakte een aanname dat Polen wel mee zou vallen qua afstand, maar Groningen – Lublin is toch zeker 10 uur reizen.

Donderdag 9 September ben ik om 8 uur van huis vertrokken vanuit Groningen en met de trein naar Eindhoven gegaan. Daar vandaan vloog ik naar Warschau Modlin (een klein vliegveld in een uithoek van het land) en dankzij het advies van mijn Airbnb host in Lublin wist ik dat ik een combikaartje moest hebben naar een treinstation ongeveer 15 minuten van het vliegveld en dat was in een verdere uithoek! 45 minuten wachten op de trein en dan na een stop van 2 uur in Warschau verder door naar Lublin waar ik om half 12 in de nacht eindelijk “thuis” was. Een wereldreis dus.

Ik ben gegaan omdat ik graag eind dit jaar voor mijn vierde Dan op wil gaan en omdat ik reizen leuk vind, nu het eindelijk weer mag. Ik heb namelijk Polen nog nooit gezien. Daarnaast geniet ik altijd enorm van de IIC’s. De laatste live IIC die ik heb meegemaakt, was in Ierland in mei 2018. Ook was ik niet zo lang geleden bij de online IIC van december 2020.

Ik heb bewust een Airbnb vlakbij de locatie van de IIC gekozen. Wat een mooi appartement was het en ook voor weinig geld. Daar kon ik me mooi thuis voelen voor een lang weekend in Lublin. De stad heb ik ’s avonds te voet verkend – 2 keer 12.000 stappen op de teller, ondanks dat er ook 3 dagen Taekwon-Do training was! Een super mooie plek in een indrukwekkende oude stad met chique restaurants, leuke pleintjes, en een bruisend nachtleven. Nee ik ben niet wezen clubben, maar zag wel hoeveel mensen gezellig op straat liepen en ook overal gezellig samen op terrassen en bankjes zaten.

Bij de IIC werden veel dingen bevestigd en ging ik verder met het finetunen van bestaande kennis en ook uiteraard met leren van nieuwe dingen. Grandmaster Lan heeft mij aangewezen als “vrijwilliger” voor Yul-Gok tul. Dat vond ik best spannend (nooit eerder tul voorgedaan op een IIC) maar tegelijkertijd voelde ik ook een rust met GM Lan. Ik vind hem zo aardig en boeiend in alles wat hij te vertellen heeft en het is natuurlijk een eer om dit mee te maken, met als bonus dat het zo ook beter blijft hangen! Met al zijn adviezen over de juiste hoeken en aanhaalpunten ga ik zeker wat doen!

ITF President Grandmaster Weiler gaf een mooie presentatie over het functioneren van het lichaam en hij heeft wat dingen benadrukt over bepaalde oefeningen die vaak voorkomen in Taekwon-Do lessen en die eigenlijk niet zo gunstig zijn voor het lichaam. Hij heeft ook laten zien hoe je het wel goed kan doen en het beste uit dit soort oefeningen kan halen. Bijvoorbeeld, dat de traditionele manier van crunches (buikspieroefening, red.) doen niet optimaal is en juist je rug ermee belast. Door je benen te tillen verminder je de last op je rug. Je nek moet je ook niet doordraaien omdat dit geen “ball joint” (kogelgewricht, red) is. Je moet ook opletten dat je de spieren op de rug en borst een beetje evenredig traint omdat het anders aan een kant gaat trekken. Zijn voornaamste boodschap was: denk om de toepassing van de oefening die je doet en hou rekening met het soort gewricht. Bijvoorbeeld de schouder en heup zijn “ball joints”; die kunnen volledig roteren. De knieën kunnen alleen op en neer, deze moet je dus nooit roteren.

De tijdens de IIC tot master gepromoveerde Leo Oros Duek gaf een presentatie over de International Adapted Course. Hij liet zien op welke doelgroepen zij zich in het algemeen richten, zoals onder andere mensen met Down Syndroom. Vervolgens focuste hij zich voornamelijk op het thema ADHD en stipte hij op een speelse wijze wat dingen aan over het geven van les aan mensen behorend tot deze groep. Ook gaf hij aan dat we vaak mensen met bijvoorbeeld ADHD of Autisme in onze groep hebben zonder het te beseffen. Het is dus zaak om je te realiseren dat we altijd rekening moeten houden met de behoeftes van iedereen en dus ook met deze groepen.

Grandmaster Marano was aanwezig via Zoom en hij deed zijn best om zo zijn bijdrage te doen, maar dat bleek technisch gezien wel een uitdaging te zijn. Toch was het natuurlijk leuk dat hij erbij was, ook al was het deze keer niet in levende lijve. De co-productie van GM Marano en GM Lan was goed geslaagd, ondanks dat de ene wel fysiek aanwezig was en de ander niet.

Ik was verrast dat ik zo weinig mensen kende. Normaliter zijn er voor mij best veel bekende gezichten op een IIC maar dit keer bleef het bij de Grandmasters, een aantal Masters en een oud Taekwon-Do maatje uit Ierland met wie ik jaren geleden samen heb getraind. Verder waren het allemaal onbekenden voor mij. Wel heb ik een aantal bijzondere mensen ontmoet, zoals Sabum Grygiel, schrijver van het geliefde boek ” Taekwon-Do the art of patterns Vol. 1″. Ik vond het leuk om de man achter tkd-blackbelt.com project te ontmoeten.

Highlights voor mij waren onder andere het contact met GM Lan, diens verhalen en manier van doen, die mij altijd erg enthousiast maken. En dat ik een van mijn helden: Master Suska voor het eerst heb ontmoet. Ik heb sinds mijn dagen als gekleurde band vaak gekeken naar de video’s van Master Suska. Mijn bewondering werd des te groter toen hij samen met Master Jedut in het online IIC in december wat oefeningen doornam. Zo was duidelijk te zien hoe strak en accuraat Master Suska is in zijn balans en zijn bewegingen. Dus om samen met hem op de foto te staan was voor mij een super leuk moment.

Verder was de IIC redelijk van hetzelfde format als vorige IICs. Veel analyses van de tul, 3-stap-, 2-stap-, 1-stap sparring, wat zelfverdediging en leuke dynamische oefeningen, vooral van Master Jedut. Zo begon de IIC ook: met een soort van explosie van snel wisselende oefeningen met een partner, de een na de ander, heel snel achter elkaar. Wel bijzonder om dan in een ander land, in een andere taal met iemand proberen samen te werken op een hoog tempo! Op de laatste dag deden wij wat oefeningen met de hand op een flap en heeft hij ook wat voetenwerk oefeningen met ons doorgenomen die je op een kussen kunt uitvoeren en alles weer in een rap tempo. Zeker iets waar ik graag van leer.

Een positieve ervaring dus, zowel op Taekwon-Do vlak als het leren kennen van Polen, om te weten dat ik graag een keer terug wil keren!

Fotos met dank aan: Waldemar Dolecki.
Afgebeeld o.a.: Grandmaster Lan, Grandmaster Weiler, Master Suska, Master Jedut en natuurlijk andere aanwezigen van de IIC.