Drie nieuwe Sahyuns binnen ITF-Nederland!

Zaterdag 17 juli 2021 hebben Sabum Edwin van der Lee, Sabum Ron van der Lee (Oh Do Kwan) en Sabum Jack de Smit (Chong Do Kwan) examen gedaan voor 7e Dan (Sahyun) Zij deden dit bij Saseong Frank Vanberghen in Lokeren (België). Hierbij was ook Saseong Ung Kim Lan aanwezig om het examen af te nemen. Een unieke gebeurtenis, want I.T.F. Nederland is niet alleen drie Sahyuns rijker, maar binnen een familie zijn er nu ook drie Sahyuns (vader Sahyun Art van der Lee met zijn beide zoons).

Nieuwsgierig als de Commissie Marketing en Communicatie altijd is, hebben wij de beide broers een paar vragen gesteld.

Hoe lang hebben jullie je voorbereid? Waar ging de thesis over?
Wij zijn een jaar geleden begonnen met voorbereiden op ons VII Dan examen. Een hoop onderzoek en graafwerk verricht voor de scriptie en de daarbij behorende CV’s. Daarnaast hebben diverse Masters en Grandmasters aangeschreven voor een recommendation letter. Dit is overigens geen verplichting.

Er zijn al tientallen scripties over sine-wave en backward motion geschreven, evenals breken en springen. Aangezien wij beiden geen technische achtergrond hebben, was een thesis (=scriptie) met formules en onderbouwing niet echt een optie. Het idee ontstond om over onze reis als tweeling door Taekwon-Do land te schrijven. Het is al zeldzaam in Nederland dat een tweeling opgaat voor zwarte band, maar een een eiige tweeling die voor VII Dan opgaat én een vader heeft met dezelfde graad, is wereldwijd uniek. Een mooie gelegenheid om een kijkje te geven in onze wereld. Uiteindelijk heeft het schrijven van onze scriptie ongeveer 4 maanden geduurd. De fysieke voorbereiding van het examen was ongeveer dubbel zo lang. Ondanks Corona en de toenmalige lockdown hebben wij wekelijks toch kunnen trainen. Af en toe buiten, vaak in de woonkamer bij Sahyun Edwin en eenmalig via het digitale platform Zoom. Later konden wij gelukkig weer in de dojang, om een-op-een te kunnen trainen.

Nadat we een datum hadden afgesproken kwamen we in contact met Jack de Smit en Carlo van de Braak van Chong-Do-Kwan. Wij hebben qua planning van de examens altijd op dezelfde lijn gezeten. Het sprak daarom voor zich dat Jack en Carlo ook hierbij aansloten op deze datum. Helaas heeft Carlo voor het examen de beslissing moeten nemen om toch niet deel te nemen. Wegens een operatie heeft dit geen doorgang kunnen vinden. Zeer begrijpelijk, want gezondheid gaat voor. Wij wensen Sabum Carlo dan ook beterschap en heel veel succes in zijn voorbereiding. Want ook zijn 7e Dan gaat er zeker komen!

Hoe ging het examen? Verliep alles volgens planning? Was het wat jullie van tevoren verwacht hadden?
Zaterdag 17 juli 2021, 09:00 uur zijn wij vertrokken naar Lokeren, België om daar ons examen af te leggen voor onze VII Dan bij Grandmaster Frank Vanberghen. Omdat er 2 Grandmasters (GM) nodig zijn voor dit examen is Grandmaster Ung Kim Lan vanuit Dortmund (Duitsland) ook naar Lokeren afgereisd.

Uiteraard waren we veel te vroeg aanwezig, maar vanwege weersomstandigheden en mogelijk vakantieverkeer was dit zeker niet erg. Zoals het een echte Van der Lee betaamd: Liever een uur te vroeg, dan 1 minuut te laat. Eerst even een bakkie gedaan (kopje koffie gedronken voor de niet-Rotterdammers onder ons). Gewacht op (toen nog Sabum) Jack. Gezamenlijk nog een uurtje op een verlaten parkeerveld naast de Ge-Baek (de dojang van Grandmaster Vanberghen) onze tul, saju’s en matsogi’s doorgenomen. Afwachtend op Grandmaster Lan, konden wij in de dojang nog een uurtje opwarmen en nogmaals alles doornemen.

Alle foto’s van het examen zijn hier te vinden

Na de verwelkoming van Sahyun Annick Van Driessche en de aankomst van Grandmaster Lan, zijn wij snel aan het examen begonnen. Sahyun Edwin mocht de spits afbijten. Allereerst begonnen met Tul. De 3 hoogste tul (Tong-Il, Se-Jong en So-San en een tul uit de lagere gupgraden). Daarna konden wij snel door met direct alle matsogi’s (3-, 2-, en 1-stapsparring, hosinsul en vrij sparren). Daarna kwamen de breektesten en de theorie aan bod. Na een ruime 2,5 uur was het behoorlijk fysiek intensieve examen zeer positief afgesloten voor ons 3.

Het examen verliep niet geheel zoals gepland. Van te voren een behoorlijk pak papier aan theorie in ons hoofd gestampt, waar wij gelukkig maar een enkel paar vragen van gesteld kregen. Dat viel gelukkig mee. Nog voor de bekendmaking van de uitslag kregen we een zeer uitgebreide uitleg over diverse details van GM Lan. Dit voelde als een mini IIC 😉

Wat vonden jullie het moeilijkst van het examen?
Sahyun Ron: Het moeilijkst van het examen was de 10 seconden voordat ik de tatami op mocht lopen. Normaliter heb ik er niet zo’n probleem mee om voor publiek tul te lopen, maar dit was van een ander kaliber en het ging daadwerkelijk ergens om. Op het moment van oplopen was mijn gedachte helemaal leeg. Gek genoeg, niet meer bewust van wat ik moest gaan doen. Gelukkig hebben wij het afgelopen jaar behoorlijk wat ‘muscle-memory’ opgebouwd om ons lichaam te laten doen wat het moet doen. Pas na een paar onbewuste bewegingen in de hoogste tul kwam het bewustzijn weer op orde en kon ik onverstoord verder met het patroon dat ik aan het lopen was. We hebben tot in den treure alle patronen, alle steps en andere onderdelen ingestudeerd, dus die gingen ons (op een paar balans momentjes op een onbekende tatami) behoorlijk goed af.

Sahyun Ed: Same here… van nervositeit was op voorhand niet echt sprake… totdat je daar alleen in het midden van de mat staat. Dit verdween wel snel na de Tul. De Matsogi samen gingen bijzonder goed. We zijn aardig op elkaar ingespeeld 😉

Uiteraard superblij en mega trots toen Grandmaster Lan het verlossende woord aan ons alle drie uitsprak.

2 dagen na terugkomst had onze vereniging een geweldige surprise voor ons geregeld. Een huldiging door huidige en oud-leden die zich verstopt hadden in de dojang. We waren sprakeloos door de massale opkomst. Zelfs de burgemeester van Capelle was aanwezig om ons te feliciteren met deze unieke gebeurtenis.

Meer Foto’s van de huldiging kan je hier vinden