Europees Kampioenschap 2016 Tampere, Finland

Het is weer voorbij. Met als afsluiter de nagelbijter van het junioren damesteam tegen de Italianen, zit het avontuur van de European Taekwon-Do Championships 2016 er op! En wat een avontuur…

Allereerst willen we uiteraard de loftrompet steken over onze medaillewinnaars:

Bo Rook en Cody Oranje, met hun bronzen plak voor Pre-Arranged Sparring in de categorie senioren Dangraadhouders, die zij verdienden met een geweldige choreografie.

Wederom Bo Rook, die voor het eerst als 2e Danner bij de senioren dames 2e Dan meteen brons wist te bemachtigen.

Shannon Wouters, die enigszins tot haar eigen verrassing een bronzen plak behaalde bij de Tuls senioren dames 1e Dan.

Monica Anholt die met mooi sparren als junior in de -50kg bewees het brons waard te zijn.

Thé Chaiyong, die ondanks zijn geblesseerde enkel een bronzen medaille wist binnen te trappen.

Namens I.T.F. Nederland willen we jullie dan ook van harte feliciteren met jullie plaats op het erepodium, zonder daarbij de Trainings- en Selectiecommissie – en de clubcoaches – te vergeten. Goed gedaan!

Verder hebben we natuurlijk genoten van Liza Mauritz, Mitchell Hessing, Cody Oranje, Sam Delrock, Pom Labrie, Sam Jongejan, Daphne van der Wijngaart, Kieron Mayle, Patrick den Hoed en Djen Jacobs.

Het toernooi heet niet voor niets “Europees Kampioenschap”: iedereen komt daar om zich, na maanden voorbereiding, “Europees Kampioen” te noemen. De concurrentie is moordend, de loting kan alle kanten op vallen, de zenuwen kunnen je de das om doen – en noem maar op. Je wordt niet zomaar kampioen.

Het is een leerproces, een optelsom van alle trainingsuren, wedstrijdervaring, honger naar winst en een scheutje geluk. Eenmaal op die mat moet het gebeuren, of het is over. Wie z’n hoofd koel kan houden en zichzelf de baas weet te blijven heeft een iets grotere kans op dat felbegeerde goud.

“Winnen” is het doel van zo’n toernooi, maar op lange termijn niet het belangrijkste. De persoonlijke ontwikkeling die je doormaakt door langere tijd op dit niveau te presteren neem je de rest van je leven mee. Zoals selectielid Shannon Wouters al treffend sprak: “medailles verstoffen”.

Zonder een goed team om je heen red je het niet: je trainer-coaches, je clubgenoten, mede-selectieleden, de bondscoaches, je ouders/gezin, de supporters die stad en land met je afreizen… De toewijding die nodig is om aan de top te komen – en te blijven – houdt niet op bij jou alleen, als selectielid.

Dat men achter het Nederlandse Team staat was dit EK wel duidelijk: nog nooit werd er met een internationaal toernooi zo meegeleefd als de afgelopen week het geval was. I.T.F. Nederland heeft met trots de razende reporters ondersteund (live streams!) en is dankbaar voor zulke inzet. De (club)coaches, scheidsrechters en deelnemers hebben tijdens zo’n toernooi genoeg aan hun hoofd. Het enthousiasme waarmee zij aan de slag zijn gegaan met de verslaglegging van het EK spetterde er vanaf.

Ook dit toernooi maakten Nederlandse vertegenwoordigers deel uit van het corps scheidsrechters. Sayhun James Tjin-A-Ton als jury president en Sabums Emiel Kloor en Rory de Vries als center referees. Ook hier doet I.T.F. Nederland dus mee op het hoogste niveau.

Speciale dank aan sponsors Print-Station en FightersPride: we deden onze naam als “Best Dressed Team” weer eer aan!

En met deze woorden bereiden we ons mentaal voor op droge dagen zonder live updates, mooie selfies en andere sfeerbeelden vanuit Tampere. Terwijl het Team de laatste dansjes waagt op de after party, kijken wij smachtend uit naar het volgende avontuur. Bedankt voor de support!

ps. Alle wedstrijden zijn natuurlijk allemaal terug te zien op onze Facebookpagina.