Harry van Schaik als scheidsrechter op Pools kampioenschap

Zaterdag 16 juni 2007;
Op zaterdag 16 juni 2007 vertrok Harry van Schaik, leraar KISPORT Taekwon-Do uit Barneveld, op uitnodiging van de hoofdscheidsrechter van de Poolse ITF, Z. Bujak, om te komen scheidsrechteren op de finale dagen van de senioren Kampioenschappen individueel en teams.

Na een voorspoedige reis stond de dochter van de organisator klaar om te rijden naar de Wit Russiche grens, 150 kilometer verderop. Dit klinkt eenvoudig maar als men bedenkt dat snelwegen er bijna niet zijn (tweebaans wegen alleen), de Polen houden van gasgeven en het land erg groot is dan kunt u na gaan hoe de reis verlopen is. Om 16.00 uur was de eerste stap bij organisator thuis om wat te eten en bij te komen. Vervolgens naar het hotel om klaar te maken voor de finales die 's avonds plaats zouden vinden.

Na opgefrist te hebben, in het strakke pak en op naar de zaal. De hitte in de zaal was opvallend en de sfeer was na een dag van competitie rustig te noemen. Na enkele speeches van de burgemeester, ministerie van sport en anderen werden de finales onder het oog van de plaatselijke televisie gehouden. In totaal 7 finales met enkele bekende gezichten en nieuwe. Opviel was dat rode banders zeer goed met de zwarte banders mee konden komen en een hoog niveau aan de dag legden.

Na afloop een banquet bijgewoond wat speciaal voor de gasten en de scheidsrechters georganiseerd was. Alles zeer overvloedig en overdadig en erg gezellig. De Polen moesten wel even wennen dat Harry geen alcohol drinkt maar daar waren ze na een paar weigeren snel aan gewend.

Zondag 17 juni 2007
Vandaag stonden de teams senioren mannen en vrouwen op het programma. Veel teams te bewonderen en de sfeer was erg goed te noemen. Enkele vechters die hun sporen ook in andere vechtsporten verdiend hebben waren te bewonderen en af en toe dachten ze dat ze bij een MMA wedstrijd waren in plaats van Taekwon-Do. Goede partijen gezien waarin geen ongebruikelijke zaken voorvielen. Opviel was dat de medailles vlot en onder genot van muziek werd afgehandeld op een soepele en snelle wijze. Uiteindelijk was de finale een walk-over nadat in de halve finales heroische gevechten werden geleverd. De ploeg van wereldkampioen Tuls, J. Suska won de strijd.

Na de lunch vervolgens in de auto om 145 kilometer verderop in Lublin te landen om daar de nacht door te brengen in een mooi hotel. De avond in een typische en zeer overvloedig Pools restaurant door gebracht en goede gesprekken gehad met de President van ITF Polen en de AETF, T. Loboda en zijn rechtergand J. Jezdut. Verder was Stphen Cooly uit Ierland aanwezig want die bleef een week om te trainen in Polen.

Maandag 18 juni 2007
Een uitgebreid gesprek gehad op het AETF hoofdkantoor in Lubin met de voornoemde ITF Polen, AETF President T. Loboda en zijn rechterhand J.
Jezdut. Wat opviel was openheid in allerlei zaken, van organisatie, financien en alles wat ter sprake kwam werd direct onderbouwd met documenten. Al met al een zeer professionele indruk kreeg ik van het geheel en gezien het budget waar men mee moet werken een geweldige prestatie. Om 13.30 uur werd ik door een plaatselijke chauffeur en zijn vrouw weer naar Warschau gebracht en de thuiskomst was om 22.30 uur.

Conclusie reis Polen: Erg gastvrij en behulpzaam. Land erg in ontwikkeling en gaat een goede toekomst tegemoet omdat de mensen bereid zijn hard te werken. Toernooi organisatie gemiddeld maar goede vechters voorhanden. Sfeer prima en waardering spreekt uit de mensen hun houding. Organisatie ITF Polen en AETF een voorbeeld voor ons allen. Een ieder die zijn kennis, netwerk en vaardigheden wil verbeteren dan is Polen het land om eens aan te denken.

Harry van Schaik
KISPORT Taekwon-Do
www.kisport.nl