Harry van Schaik in Canada

Van vrijdag 16 tot en met zondag 18 februari 2007 werd er in Regina te Canada de 23e Internationale Instructeurs Cursus gegeven door de Technische Commissie van de I.T.F.. Met als instructeurs Master Tran (President), Master Trajtenberg (Vice President), Master Marano (Voorzitter Technische Commissie) en Master Bos (Treaserur) beloofde dit een

interessant weekend te worden. Als organisator van I.T.F. Canada was Master Clint Norman aanwezig en met hem vele Canadezen, een Ier en een verdwaalde Nederlander….. Bij elkaar 103 deelnemers in mooie zaal in een wit Canada (temperaturen tot -29 graden – zie foto) en dit was een rustige en warmere periode dan ervoor……
 
Op vrijdagavond om 18.00 uur (lokale tijd is 7 uur vroeger dan in Nederland dus voor mij was dit 03.00 uur in de nacht) begonnen we met een warming-up van Master Bos met traptechnieken, stretcing (en de mensen die Master Bos kennen weten dat dit een favoriet onderdeel va hem is). Vervolgens werd er door Master Trajtenberg aandacht gegevens aan de verschillende snelheden in Taekwon-Do om vervolgens door de gaan door Master Marano met de Tuls, Chon-Ji t/m Joong-Gun. Na vele aanwijzingen sloten we af met sparringsoefeningen van Master Bos en was de eerste sessie om 21.00 uur afgelopen.
 
Op zaterdagmorgen om 09.00 uur opende Mr. Ottensen uit Canada (professioneel instructeur met 6e Dan) de sessie met enkele leuke en interessante beweegoefeningen. Master Marano zette vervolgens de Tuls door van Toi-Gye t/m Ge-Baek. Master Marano nam vervolgens na een korte warming-up de step-sparring voor zijn rekening. Na Eui-Am t/m Juche bracht Master Trajtenberg een aantal interessante oefening om de juiste geestelijke houding in een gevecht aan te kunnen wenden. Om 12.00 uur werd dit gedeelte afgesloten. Om mijn tijd goed te gebruiken terwijl ik Canada was (één van de redenen om deze reis af te leggen) de middag in de zaal gebleven om de verschillende zaken nog eens door te nemen en aan de hogere Tuls te kunnen werken. Ik kan zeggen een mooie ervaring om in een Canadese hal met kampioenen op de muur te mogen trainen.  Op zaterdagmiddag vanaf 14.00 uur werd de les voortgezet met de Tuls Sam-Il t/m Choi-Yong en de lagere banders werden onder handen genomen door Master Bos. Master Tran gaf vervolgens een uitleg over de ontwikkelingen van het I.T.F. Do programma. Een interessant geheel wat een mooi item wordt in onze I.T.F.-vorm. Om 17.00 uur werd dit item afgesloten. Zaterdagavond was er tijd om met de instructeurs samen te gaan eten en met een groep van meer dan veertig personen was dit een mooie invasie in een lokaal Chinees restaurant. Sfeer was prima en naderhand nog een aantal mooie contacten opgedaan bij wat gezellige drankjes.
 
Op zondagmorgen 09.00 uur echter al weer paraat om door te stomen met de Tuls Yon-Gae t/m Moon-Moo (dit was voor mij één van de redenen om deze reis te maken). Eindelijk de ins en outs van deze Tuls te weten komen was een belangrijk punt voor mij. Vervolgens bracht Master Trajtenberg de introductie van een system of sparring. Tot slot was Master Bos genegen om onze doorzettingsvermogen te testen met enkele vormende oefeningen voor geest en lichaam. Na een sessie over zelfverdediging en tradioneel sparren was de seminar voorbij en was er tijd voor  foto's, contacten leggen en afsluiten van dit gedeelte. Er waren deze seminar 3 mensen die opgingen voor vierde Dan maar vanwege tijd en vliegtijden werden deze examens niet afgenomen door de IIC commissie maar in de Do Jang van Master Clint Norman en door Master Norman. Om mijn tijd weer goed te besteden mij naar deze Do Jang laten vervoeren en nog enkele uren kunnen trainen alvorens te kijken naar een mooi, goed gestructureerd en prettig geleid examen. Alle drie de kandidaten gingen weg met de felbegeerde strepen en een feed-back formulier met opmerkingen en cijfers (voor mij voor de eerste keer dat ik dit iemand voor zo'n examen zie gebruiken).
 
Na een reis van wederom 22 uur terug in Nederland met vele nieuwe inzichten, ideeën, contacten en prikkelmomenten om na de Krokusvakantie weer lekker aan de slag te gaan. Al met al een aanrader voor een ieder die in deze sport, kunst, way of life of ontwikkeling van vaardigheden wil groeien als mens om te gaan naar een volgende IIC van de I.T.F..
 
Taekwon!!
KISPORT Taekwon-Do
http://www.kisport.nl/