Het 7e Dan examen van Sahyun Carlo van de Braak

Nadat eerder Sahyun Stephen Tapilatu verteld heeft hoe zijn 7e Dan examen verliep, waren wij ook benieuwd naar het verhaal van Sahyun Carlo van de Braak, die op 8 juli 2022 zijn 7e Dan examen heeft afgelegd. Bij onze eigen Saseongs James Tjin-A-Ton en Willy van de Mortel.

Voorbereidingen

Op de vraag hoe de aanloop van het examen ging, vertelt de nieuwe Sahyun: “Ik ben me natuurlijk de dag na mijn 6e Dan examen gaan voorbereiden. Iedere dag ben je onbewust met een examen bezig. Voor een masterexamen al helemaal, denk ik, want het is meer dan alleen maar een Tul lopen en plankje breken. Vele uren werden op grasveldjes, huiskamers, kleine zaaltjes doorgebracht om mij voor te bereiden.”

“Na jaren voorbereiding kon het niet meer fout (dacht ik). Helaas bracht een kleine teenoperatie vorig jaar roet in het eten en moest ik het examen uitstellen. Masters Jack, Ron en Edwin zijn toen wel voor 7e Dan opgegaan en geslaagd”. Zij deden examen bij Saseong Ung Kim Lan en Saseong Frank Vanberghen op 17 juli 2021 in België. Hierover hebben wij eerder enkele artikelen gepubliceerd.

Hij vervolgt: “December 2021 was eigenlijk mijn tweede poging, maar weer pech. Sabum Yves (Pollefeyt, red.), waar ik samen mee op zou gaan, had teveel klachten aan zijn ledematen, waardoor hij de keuze heeft moeten maken om voor zijn gezondheid te moeten kiezen.” Sabum Yves is namelijk gestopt met Taekwon-Do en heeft zijn vereniging overgedragen aan zijn dochters.

“Weer uitstellen dus. Nu naar 8 juli 2022. Vanaf januari zijn we alles gaan opschroeven en hebben we een planning gemaakt. Aan alle vereisten die nodig waren, zoals LTC’s, IIC’s, scriptie en CV was natuurlijk voldaan, behalve de Z-ITS (lerarenopleiding), die nog op de planning staat.”

“Maar het zou eens niet zo zijn, weer een schakelmoment, mijn partner voor hosinsul ging vier dagen voor het examen door zijn rug. De tenets van Taekwon-Do, doorzettingsvermogen en onbedwingbare geest waren hierop wel heel erg toepasselijk.”

Het examen

“De dag begon in de dojang van Saseong Willy van de Mortel om 9:45 met de verdediging van mijn scriptie die over de kracht van de Taekwon-Do eed ging. Saseong James Tjin-A-Ton had pittige vragen.”

Sahyun Carlo: “Na bijna drie kwartier startte het praktijkgedeelte met Tul. Ik begon met Toi Gye (7) en vervolgde met Ge-Baek (12) en Yoo-Sin (17). De laatste twee Tul mocht ik zelf kiezen en wel uit de reeks Tul die gelopen moet voor respectievelijk 2e en 4e Dan. Vervolgens was het de beurt aan de Saseongs James en Willy voor de volgende Tul en zij kozen voor Choong Jang (14), Ul Ji (20), So San (22), Se Jong (23) en natuurlijk de examen Tul: Tong Il (24).”

“Na het onderdeel Tul moest ik de twee en een stapsparringen demonstreren, gevolgd door
hosinsul. Samen met Boosabum Bram Frenken heb ik al mijn verplichte onderdelen laten zien. Daarvoor heb ik eerst nog met Boosabum Ron Gerritse de hosinsul oefeningen getraind, voordat hij door zijn rug ging.”

“En als afsluiter de Gyokpa technieken.” Gyokpa (breektesten) is de specialiteit van Sahyun Carlo. Hij vervolgt zijn verhaal: “Voor de voettechniek koos ik een nopunde bituro chagi (hoge twistende trap) en sonkut homi tulgi (hoekvingersteek) voor de handtechniek. De gesprongen techniek was een twimyo bakuro chagi (gesprongen buitenkant voet trap). De 5 planken die over waren moesten met een dwitcha jirugi (achterwaartse trap) doorgetrapt worden. Als laatste vroeg Saseong James mij om nog een ding te laten zien naar keuze. Ik koos ervoor om nog een keer mijn technieken te tonen met een Tul, Yon Gae (19).”

Thesis

Eerder vertelde Sahyun Carlo dat zijn thesis over de kracht van de Taekwon-Do eed ging. Hij vertelt verder hierover: “In de Thesis heb ik iedere zin toegelicht met voorbeelden hoe we de eed kunnen gebruiken, niet alleen binnen maar ook buiten de Dojang. Het verbaasd me dat sommige scholen hier zo weinig mee doen, laat staan iedere les de eed opnoemen. Vooral voor de jeugd is dit een goed en divers proces om aan te leren. Je kunt hier zoveel meer uit halen. Hiermee onderscheidt ons ITF Taekwon-Do ook van alle andere Martial Arts en sporten.”

Moeilijk

Het masterexamen is geen gemakkelijk examen. Wat vond Sahyun Carlo het moeilijkst?
“Toch wel de vragen die de Saseongs stelden. Ik dacht dat ik ze na al deze jaren wel kon beantwoorden. Maar vanuit andere invalshoeken kwamen er toch weer vragen die ik niet verwacht of aan gedacht had. Het getuigt weer van de grote kennis en kunde van onze Saseongs.”

“Natuurlijk is het hele examen moeilijk. Na jaren van trainen denk je goed voorbereid te zijn en denk je de stof te beheersen. Integendeel, dit was mijn eerste examen ooit, waarbij ik zelfs twee keer een tul vergat (blackout). Iets wat me nog nooit was overkomen, dus ja, zo zie je maar, ik ben ook een mens en geen machine. De stress was toch meer dan ik had verwacht of gedacht voor dit examen, maar goed ook.”

Tot slot…

“Ik wil Saseong James en Saseong Willy nogmaals hartelijk danken voor hun moeite die ze in dit examen hebben gestopt en in al die jaren dat ik met ze heb mogen trainen en van ze heb mogen leren. I.T.F. Nederland is weer een Sahyun rijker. Ook zonder jullie was mij dit niet gelukt, dus een ieder met wie ik ooit heb getraind, Kamsahamnida!”

“Natuurlijk alle leden van Chong Do Kwan (CDK)! Met trots draag ik mijn Ti met CDK erop!”

“Last but not least, but the best, Sahyun Jack, al 31 jaar deden we alles samen. Elk examen, behalve ons masterexamen. Gelukkig waren we beiden bij elkaars examen. In 2023 bestaat onze club alweer 25 jaar! Op naar de volgende 25!”

“Ik zal zorgen dat ik mijn titel met trots uitdraag en hopelijk nog velen mag opleiden en mijn kennis mag delen.”

Taekwon!