Het Danexamen van vader en dochter Riksman

Op zaterdag 3 december hebben vader, Sabum Gerardus en dochter, Boosabum Roos Riksman examen gedaan voor 5e Dan respectievelijk 2e Dan. Het gebeurt niet vaak dat een ouder en een kind tegelijkertijd examen doet en het is zeldzamer als het ook nog een Danexamen betreft.

Lees hieronder het verslag van het examen van Sabum Gerardus en Boosabum Roos.
In 1984 ben ik begonnen met het beoefenen van Taekwon-Do bij Sportcenter Koguryo bij Sahyun Chiel Rombout in Krimpen ad Lek. Vooral in de beginjaren lag de focus vooral op het onderdeel sparring en kwam het onderdeel Tul nauwelijks voor in mijn trainingsschema. Destijds, in 1988, nog een centraal examen gedaan voor mijn zwarte band, ergens op een centrale locatie in Nederland. Met een grote groep taekwondoka’s deed je dan eerst het schriftelijke theorie-examen in een grote sporthal. Had je het theorie-examen niet behaald, dan kon je daarna weer vertrekken. Diegenen die hun theorie voldoende hadden behaald, mochten aansluitend het praktijkexamen doen voor de juryleden (destijds onder leiding van onder andere de heer Pardoel). Met je zwarte band kon je immers meedoen aan internationale sparringwedstrijden en met dat onderdeel heb ik mij dan ook jarenlang beziggehouden.
Pas na mijn wedstrijdperiode ben ik mij meer gaan focussen op het onderdeel Tul. In 2008 werd ik vader van een dochter en zij ging vanaf jonge leeftijd al mee naar de dojang bij Sportcenter Koguryo. Ze startte daar met het kidsprogramma, wat ze erg leuk vond, en is op die manier doorgegroeid naar de jeugd en junior groepen. Het onderdeel Tul vindt zij helemaal geweldig en op die manier raakte ik geïnspireerd en ben ik mij ook meer gaan ontwikkelen in dit onderdeel.

Toen zij vorig jaar aangaf samen met haar trainingspartner Isa Groeneveld op te willen gaan voor haar 2e Dangraad, zag ik dat als mooie uitdaging om samen met haar op te kunnen voor mijn 5e Dan, mijn wachttijd zat er al ruimschoots op en ik voldeed nagenoeg aan alle eisen om op te mogen voor 5e Dan. Roos trainde samen met Isa en ik samen met Sabum Jeremy Nahumury om mijzelf voor te bereiden op dit examen.

Aangezien ook de jaartjes gaan tellen, had ik best wat moeite met alle oefenstof, waarbij ik de Tul nogal eens door elkaar gooide! Maar de laatste 6 maanden voor het examen hebben we zeker gemiddeld 8 à 10 uur per week getraind met als resultaat dat we beiden alle oefenstof feilloos konden uitvoeren, en uiteraard daarbij meegerekend de bijbehorende theorie! Roos trainde meerdere keren met Isa op de examenonderdelen en natuurlijk hebben we in de vakanties en tijdens vrije weekenden thuis, samen de verschillende onderdelen extra geoefend om elkaar scherp te houden. Dit was voor mij als vader ontzettend leuk om dit met m’n dochter saampjes te kunnen doen.

Roos: “Terugkijkend op het examen vond ik de dubbele gesprongen breaktest wel pittig, ik moest met 2 vliegende technieken beide plankjes in de lucht breken. Ik brak beide plankjes, maar bij het 2e plankje had ik al contact met de grond, dus die moest ik nog een keertje opnieuw doen. Ik voelde m’n knokkels al, maar ik heb toch doorgezet en bij de 2e poging brak ik beide plankjes in de lucht………………..nu heb ik wel even een blauwe knokkel als aandenken😉”
Gerardus: “Terugkijkend op het examen vond ik dit moment echt een mijlpaal in mijn Taekwon-Do carrière en ook voor Sahyun Chiel was het een memorabel examen, hij is vanaf mijn 14e levensjaar al mijn leermeester en heeft mij mede gevormd tot de Taekwon-Doin die ik nu ben. Hij heeft ons altijd gestimuleerd om door te blijven gaan en vooral niet op te geven als iets even niet lukt. In al die jaren is er een vriendschap ontstaan, die voor mij heel waardevol is en zo mooi om dit weer door te kunnen geven aan mijn dochter. Als jochie van 14 begonnen met onze prachtige sport en Roos nu 14 jaar oud en onlangs geslaagd voor 2e dan, hoe mooi is dat! Wij gaan in ieder geval samen door met trainen voor ons volgende examen.

Geweldig om dit prachtige moment samen te hebben meegemaakt en hopelijk inspireert dit anderen om ook vooral door te blijven gaan!”