Hoe jouw Dojang Corona overleeft

Voor de meeste schoolhouders is hun dojang een “uit de hand gelopen hobby”. Liefdewerk. Met veel passie staan we week in week uit voor de klas om onze leerlingen een betere versie van zichzelf te helpen ontdekken  Sommigen van ons verdienen er hun boterham mee en lopen nu het risico geraakt te worden in hun bedrijfscontinuïteit. Een aantal tips om door deze onzekere tijden te komen als ondernemer.

AANBOD: diversifieer je aanbod. Denk aan serieuze online cursussen die jouw fysieke lessen deels kunnen ondervangen. Trainingen streamen is absoluut een geweldige tool om het gevoel van “samen trainen” enigszins te kunnen nabootsen en verzacht het gemis van de dojang een beetje, maar voor gedegen instructie is zo’n complete cursus een betere optie om je leden te bedienen. Bovendien kun je hiermee een nieuwe markt aanboren en wie weet komen daar in de nabije toekomst een hoop nieuwe leden uit.

ADVERTEREN: als je het nog niet deed, blijf je verhaal verkopen. Zeker in combinatie met het vorige punt heb je nu een kans om je pijplijn te vullen met potentiële leden. Wees creatief. Bied je prospects een “offer they can’t refuse”.  STEUN: het Rijk en gemeenten hebben financiële middelen beschikbaar gesteld om de klap voor ondernemers te helpen incasseren. Informeer jezelf en maak er gebruik van (https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/coronavirus-kabinet-neemt-pakket-nieuwe-maatregelen-voor-banen-en-economie). Dek je risico’s af en investeer in een nog sterkere toekomst voor jouw dojang.

GEMEENSCHAP: zoek je mede-schoolhouders op (in binnen- en buitenland). Wat doen zij om de crisis het hoofd te bieden? Samen sterk! Blijf contact onderhouden met je leden. App ze, bel ze, steek ze persoonlijk een hart onder de riem, hou ze op de hoogte van wat jij allemaal doet om de tent in de lucht te houden. Blijf kansen zien! Voor als je het nog niet wist: ITF Nederland heeft een Facebookgroep aangemaakt waarop allemaal online trainingen live te volgen zijn: ITF Nederland Online Training. Doe mee, of meld je aan om zelf een training te verzorgen. We’re in this together!

FINANCIEEL: onderhandel met de verhuurder van je pand of de bank over de huur of hypotheek. Ze zijn bereid om mee te denken. Misschien kun je uitstel van betaling krijgen, of tijdelijk korting. Vragen kan geen kwaad. Ook zij hebben er geen baat bij als jij over de kop gaat. Snijd in je niet-essentiële kosten. Welke maandabonnementjes heb je bijvoorbeeld nu echt nog nodig?

PERSONEEL: zet je trainers in om online content te maken. Zo blijven zij hun inkomen houden, heb jij nog trainers na de crisis en ben je in staat om sneller je cursussen en streams online te gooien.

We kunnen dit!