Interview met Graziella Idili

Zaterdag 14 maart 2020 heeft Sabum Graziella Idili, eigenaar van Taekwon-Do Academie Graziella Idili, haar 6e Dan behaald. Hiermee is ze de eerste vrouw binnen I.T.F. Nederland die deze graad heeft behaald. Een bijzondere mijlpaal voor haar in de eerste plaats, maar ook voor I.T.F. Nederland. Daarom even een paar vragen aan haar.

Allereerst gefeliciteerd met het behalen van je 6e Dan. Voor de mensen die jou nog niet zo goed kennen. Kun je wat over jezelf vertellen? Wat was de aanleiding dat je met Taekwon-Do bent begonnen?
Toen ik 5 jaar was, kwam ik dankzij mijn broers in aanraking met Taekwon-Do. Ik was enthousiast en vond meedoen veel leuker dan kijken.
Toen ben ik gestart bij Sportschool Jan Koster in Delft. Hier heb ik vele jaren met veel plezier getraind. Op mijn achttiende ben ik mijn eigen club begonnen en sinds 2012 zijn wij met veel trots lid van I.T.F.
Nederland.

Wat zijn jouw hobby’s?
Mijn grootste hobby is Taekwon-Do, het lesgeven ervan én knuffelen met mijn katten Chon-Ji, Dan-Gun en Do-San.

Wat doe je zoal in het dagelijks leven naast Taekwon-Do?
Mijn beroep is docent Nederlands; lesgeven is mijn passie.

Je bent nu de eerste vrouw binnen I.T.F. Nederland die in het bezit is van de 6e Dan. Wat doet het met je? Wat zou je andere vrouwen willen vertellen, zodat ze ook deze mijlpaal kunnen behalen?
Ik vind het een eer om de eerste vrouw met de 6e dan te zijn. Als klein meisje keek ik op tegen vrouwelijke sabums, die waren er toen nog amper.
Zij inspireerden me; ik wilde net zo goed worden als zij. Zij waren mijn rolmodellen en zorgden ervoor dat ik geloofde dat ik ook ooit kon bereiken wat zij al bereikt hadden. Ik hoop dat alle vrouwen binnen en buiten Taekwon-Do geloven in zichzelf, in hun krachten en dat ze ambitieus durven te zijn.

Welke tips heb je voor ze?
Durf te dromen, want alles is mogelijk als je gelooft in jezelf en bereid bent om hard te werken.
Het zou fantastisch zijn als het behalen van de 6e dan meisjes en vrouwen binnen I.T.F. Nederland prikkelt het maximale uit zichzelf te halen, omdat ze zien dat vrouwen alles kunnen wat ze willen.

Hoe heb je je voorbereid op het examen?
Ik heb me voorbereid door te trainen op de club met een aantal leerlingen, dat was een fantastische ervaring. Mijn leerlingen gaven mij feedback en daar heb ik veel van geleerd. Ook heb ik regelmatig contact gehad met Saseong James. Ik stuurde hem video’s waarna hij tips gaf. Om me goed voor te bereiden op het Radixonderdeel heb ik, samen met Malaika (Malaika McCarthy, red.), getraind bij Sahyun Robert, mijn inspirator.
Hij heeft me ontzettend veel geleerd over Radix en hosinsul in het algemeen.

Je hebt een eigen sportschool. Als iemand zich aanmeldt bij jouw sportschool, wat kan hij/zij van je verwachten? Waarom zou iemand bij jouw sportschool moeten beginnen? Waar onderscheid jij jezelf in.
Ik vind het belangrijk dat iedere leerling zich gezien voelt en uitgedaagd wordt op z’n eigen niveau. Omdat Taekwon-Do voor iedereen is, hebben wij verschillende doelgroepen. Zo hebben wij, net als andere clubs, Cool Kids, jeugd en (jong)volwassenen. Daarnaast hebben wij ook een Ladies Only groep én een 30-up groep. Wij trainen kampioenen in wedstrijden en kampioenen in het leven door persoonlijke groei te stimuleren. Dat doen we met plezier en passie.

Je zit nu in 2 commissies. De WSC en de Z-ITS. Vraagt dat veel tijd van je? En hoe combineer je de werkzaamheden van deze 2 commissies met elkaar en het runnen van een sportschool?
De werkzaamheden voor de WSC hebben piekmomenten, bijvoorbeeld tijdens de ontwikkeling van de E-learning of rondom een cursusdag. Het contact met mijn collega’s verloopt heel soepel en de taken zijn goed verdeeld, waardoor het gevoelsmatig niet veel tijd kost omdat het altijd voelt als een gezellig samenzijn waarbij we altijd hetzelfde nastreven: het niveau van scheidsrechters binnen I.T.F. Nederland verhogen. We inspireren elkaar en proberen dingen uit om op die manier te blijven ontwikkelen. Met de ITS ben ik net gestart. Ik volg nu een cursus om de cursus te mogen geven. Dit is een investering, maar het is een mooie kans om mezelf als leraar te ontwikkelen. Hoeveel tijd het gaat kosten om de cursus te geven en te verbeteren, moet ik nog ervaren.

Hoe ziet jouw toekomst eruit? Wat wil je nog meer bereiken naast het behalen van een volgende graad.
Als leraar wil ik continu mijn leerlingen prikkelen. Om dit te doen, zal ik mezelf voortdurend als leerling moeten opstellen. De komende jaren wil ik veel trainen bij Sahyuns en Saseong binnen I.T.F. Nederland om van hun kennis en kunde te leren.
Een ander doel is de verschillende onderdelen van Taekwon-Do meer aan elkaar te koppelen. Ik wil me onderdompelen in het martiale gedeelte van Taekwon-Do door me te verdiepen in Radix en hosinsul in het algemeen.

Zijn er nog zaken die ik niet gevraagd heb, maar die je toch kwijt wilt?
Ik ben er trots op dat ik de mogelijkheid heb gehad mijn examen te doen bij Saseong James. Zowel Saseong James als Sahyun Robert hebben mij bij de voorbereiding van het examen gesteund. We moeten er met elkaar trots op zijn dat we binnen onze organisatie Sahyuns en een Saseong hebben die zich dienstbaar opstellen, omdat ze graag hun passie voor onze geliefde kunst delen. Deze open houding zorgt voor meer groei; iets wat goed is voor de bond, leraren en alle leerlingen.

De commissie bedankt Sabum Graziella voor haar openheid en wenst haar nog vele mooie momenten in haar verdere (Taekwon-Do) carrière.