Interview met Sahyun Coos van den Heuvel

Tijdens het Wereldkampioenschap in Inzell werd naast Grand Master James Tjin A Ton en Master Willy van de Mortel ook een andere Master in het zonnetje gezet en wel Master Coos van den Heuvel.

Master Coos is al jaren een drijvende kracht in de ITF wereldorganisatie als voorzitter van de Tournament Commissie en de AETF. Velen hebben hem op toernooien (WK’s, World Cups, EK’s en Master Series) gezien, maar wie is deze Master en wat doet hij precies? Tijd om wat vragen te stellen aan Master Coos.

U bent voorzitter van de Tournament Commissie van ITF. Kunt u vertellen wat precies uw taken zijn?

Voordat ik voorzitter werd van de Tournament Commissie in 2013 in Benidorm, was ik al lid van de commissie sinds 1993 onder leiding van nu Grand Master Bos. In 2013 werden de twee commissies (Tournament en Umpire) opgesplitst, omdat iedere groep zijn eigen specialisme had. Samen met mijn team ben ik eindverantwoordelijk voor alles wat er zich binnen de sporthal afspeelt. Het begint met het bezoeken en controleren van landen die een verzoek indienen om een WK of een World Cup te organiseren. Afgelopen jaren hebben we ook veel tijd geïnvesteerd om het Sportdata systeem voor deze evenementen geschikt te maken. Tot voor kort hadden de twee commissies jaarlijks een weekmeeting om de regels en protocollen te evalueren en aan te passen waar nodig. Wat ook een groot en uitdagend onderdeel is, is het schema van het toernooi weer telkens zo te maken dat het zo goed mogelijk loopt. Gelukkig hebben we nu het Sportdata Systeem dat het toch een stuk eenvoudiger maakt.

U bent tijdens het WK in Inzell in het zonnetje gezet. Kunt u hierover wat vertellen?

In Inzell werden de Chairmans van alle commissies in het zonnetje gezet als dank voor alle jaren die wij al achter de schermen werken voor de verbetering van de ITF competities. Iets waar we trots op zijn om dat te mogen doen voor de ITF-leden en ik denk dat we daarin ook geslaagd zijn. Maar wij zijn er natuurlijk nog lang niet.

Wat zijn de toekomstplannen van de Tournament Commissie? Wat kunnen wij in de toekomst van u en uw commissie verwachten?

We zijn door de nieuwe ITF voorzitter Grand Master Weiler al gevraagd of wij onze expertise en ervaringen verder willen inzetten voor de ITF en het is nu aan de board om dat goed te keuren.  Persoonlijk denk ik dat we nog verder kunnen groeien met positive hulp van alle betrokkenen. Een heel goed initiatief van Grand Master Bos was om samen met de ITF in Ierland de eerste International Coaches’ Conference (van 28 juni tot 30 juni in Limerick, Ierland, red) te organiseren om er achter te komen wat er leeft onder de coaches. Wij hopen hier ook weer veel positieve en opbouwende opmerkingen te krijgen die we wellicht in de toekomst kunnen gebruiken.

Wilt u iets kwijt wat wij nog niet van u weten?

Wellicht weten natuurlijk ook niet veel mensen dat ik al bijna 15 jaar Vice President ben van de AETF. Ook was ik 15 jaar lang de chairman van de AETF Tournament en de Umpirecommissie. Achter de schermen werken is het liefst wat ik doe, omdat alle deelnemers en betrokkenen een eerlijk en gelijke kans moeten krijgen om het beste te presteren.

Deze foto is onverwachts gemaakt in Inzell en is wellicht typerend voor mijn werk, alles overzien en controleren en waar nodig bijsturen.

De commissie PR/Communicatie dankt Master Coos hartelijk voor het beantwoorden van de vragen en wij wensen hem nog vele succesvolle jaren bij ITF.