Landelijke Technische Cursus 14 mei

Twee keer per jaar organiseert ITF Nederland een Landelijke Technische Cursus (LTC) voor alle leden met rode band en hoger. Het volgen van een of meerdere LTC’s is een van de voorwaarden voor het behalen van de zwarte band en hogere dangraden. De Commissie Techniek en Opleidingen (CTO) geeft de LTC’s.

De LTC van 14 mei 2022 werd gegeven door CTO leden saseong Willy van de Mortel (9 e dan), sahyun Martijn Lindeboom (7 e dan), sabums John Verkerke (6 e dan), Rory de Vries (6 e dan), Claudia Martowirono (5 e dan) en Wouter Meijer (5 e dan). Sahyun Ron van der Lee (7 e dan) en sabum David Abdoel (5 e dan) hielpen met lesgeven. Meer dan honderd Taekwon-Doïn kwamen naar sport- en cultuurcentrum Helsdingen in Vianen voor deze eerste LTC van 2022. De CTO gaf van 10.30 tot 15.30 uur een gevarieerd programma. Van tul tot achtergronden van Taekwon-Do en van dynamisch schoppen tot een veldslag uit de Koreaanse geschiedenis.

Sabum Claudia gaf een stevige en effectieve warming up. Dat leverde mooie plaatjes op van lange rijen door elkaar rennende Taekwon-Doïn. Daarna kwamen afwisselend tul en andere onderdelen aan bod. Het onderdeel tul wordt naar graduatie gegeven, voor de drie hoogste tul elk een half uur, met steeds een andere instructeur. Daar tussendoor liet sabum Rory iedereen hard werken met dynamische schoppen. Allemaal verschillende technieken uit de tul werden uitgelicht in bijzondere oefenvormen. Na de pauze verzorgde sahyun Martijn twee blokken met oefeningen en info over de achtergronden van Taekwon-Do.

In het kader van de Imjin oorlog (1592 t/m 1598 in Korea, waar de naamgevers van de tul Choong-Moo, Choong-Jang en So-San een rol in speelden) werd buiten op een grasveld in de zon een veldslag uitgevochten. Ter ere van de patriotten die zich tegen de bezetting van Korea verzetten (1910 t/m 1945) heeft iedereen zich stevig in het zweet gewerkt (24 schoppen voor Do-San, 32 voor Joong-Gun… helaas was er geen tijd voor de 45 van Eui-Am en de 33 van Sam-Il). Ook de patriot Cho Man-sik (Ko-Dang , de voormalig 15e tul) kwam even aan bod, net als zijn tragisch lot en de vervanging van zijn tul door Juche.

De dag werd afgesloten met de traditionele groepsfoto en daarna werd nog uitgebreid nagepraat. Een inspannende, gezellige, leerzame dag.

Delen op Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email