Landelijke Technische Training 15-04-2007

Op zondag 15 april is er door de Commissie Techniek en Opleiding (C.T.O.) van de I.T.F.
Nederland een landelijke technische training georganiseerd in sportcentrum Olympos te Utrecht. Met een bemoedigende opkomst van vijftig Taekwon-Doins uit alle windstreken belooft het een mooie dag te worden.

Na het groeten wordt de groep opgedeeld per Gup en Dan graad. Elke groep krijgt les in stof die scherp is toegesneden op het eigen niveau. Op die manier kan iedereen gericht en kritisch werken aan zijn of haar kennis en vaardigheden. En gewerkt zal er worden. Eerst zijn de tuls aan de beurt. Tot in detail wordt er ingegaan op hoe en vooral ook waarom de verschillende  technieken uitgevoerd worden. Omdat er tijdens de reguliere lessen vaak de mogelijkheden noch de tijd voor zijn, is dit een uitgelezen kans om ieders tuls te verbeteren.

Na de tuls worden er drie dynamische en technisch uitdagende vormen van sparring behandeld. Het traditioneel sparren, Yaksok Yaju Matsogi, is op de vorige landelijke techische training geïntroduceerd en leverde enthousiaste reacties op. In een voorafgesproken gevecht laten twee Taekwon-Doins zien waartoe ze in staat zijn. Het toont de schoonheid en effectiviteit van Taekwon-Do en vergt een hoge mate inzicht en bekwaamheid. Als wedstrijdvorm zal het in de toekomst uit kunnen groeien tot een spectaculaire competitie. Mobum Matsogi is een sparringsvorm die gebruikt wordt voor demonstraties. Door een verdediging op een aanval en een aantal tegenaanvallen eerst snel en vervolgens in slow motion te laten zien, krijgt de toeschouwer een goed beeld van de gebruikte technieken. Bezitters van een derde Dan of hoger richten zich vandaag ook op voetsparring, Bal Matsogi. Daarbij worden enkel de benen gebruikt en daarmee heeft het sterke overeenkomsten met de traditionele Koreaanse krijgskunst Taekyon.

Als er kort is gepauzeerd, worden de actuele examenregelementen voor Dan-examens behandeld. Per graad wordt helder uiteengezet wat de eisen zijn en is er ruimte om vragen te stellen. Gezien het hoge aantal aanmeldingen voor Dan-examens is deze tijd welbesteed en draagt het bij aan een goede voorbereiding voor de naderende examens.

Om de cirkel compleet te maken, wordt de dag afgesloten met groepstuls. Alle deelnemers staan in lange rijen opgesteld om gezamenlijk de Chon-Ji tot de Choong-Moo tul te lopen. Naarmate de complexiteit van de tuls toeneemt, wordt het steeds moeilijker gezamenlijk te eindigen. Het is de kunst om niet alleen naar jezelf en elkaar te kijken, maar ook te luisteren.

Taekwon-Do is een gevechtskunst. Net als met alle andere kunstvormen ben je nooit uitgeleerd. In een zoektocht naar perfectie is er genoeg te ontdekken en te doen om een mensenleven mee te vullen. Leergierigheid is van essentieel belang om verder te komen en boven jezelf uit te stijgen. Dankzij deze training komt iedereen weer een stapje verder en ontdek je eens te meer dat er nog zo veel te leren is.

Niels Floor
1e Gup In Nae Do Kwan