Landelijke Technische Training

Zondag 18 november vond de LTT plaats te Utrecht.
36 deelnemers van verschillende scholen uit het land volgden deze training verzorgt door de Commissie Techniek en Opleidingen (C.T.O).

Om 12 uur werd gestart met de fundamentele oefenvormen, de basistechnieken die later de Tul zouden vormen.
De deelnemers werden opgedeeld in groepen zodat iedere deelnemer aan zijn of haar trekken kwam.
Bij de groep rode band en zwarte slip werd aandacht besteed aan alle nieuwe technieken van Hwa-Rang en Choong-Moo. Maar ook de toepassingen van de technieken werden getraind.
Vele goede vragen van de deelnemers werden behandeld en toegelicht.
Om 13:00 werd gestart met de Tuls, het werd nu tijd dat we het geleerde ook konden toepassen in een patroon.
Door enkele technieken in een saju te plaatsen leerden de deelnemers hun (nieuwe) technieken in een simpel patroon uit te voeren en werden enkele trainingsgeheimen van het Taekwon-Do op de technieken toegepast en toegelicht.
Even later werden de 2 patronen meerdere malen uitgevoerd waarbij de aandacht lag op het op een correcte manier toepassen van deze aangeleerde trainingsgeheimen.
Het benadrukken van het uitvoeren van een goede sine wave werd getraind door een paar pittige oefeningen. Ik verwacht dat de deelnemers in ieder geval ook de rest van de week er nog aan herinnerd wordt eerst de knieën op een correcte manier te buigen voor een juiste sine wave.
De examen kandidaten hebben voor de rest van de groep hun patroon gedemonstreerd om ervoor te zorgen dat hun ook “onder druk” dienen te kunnen presteren.

Na een korte pauze werd gestart met het onderdeel Gyokpa, en werden de exameneisen op het gebied van de breektechnieken behandeld.
Er werd in de warming up benadrukt door enkele oefeningen dat men kracht dient te ontwikkelen met het gehele lichaam, en niet daar enkel je armen en benen te gebruiken.
Er werd gesproken over de opbouw die men kan toepassen bij het breken en enkele oefeningen voor het harden/voorbereiden van onze handen en voeten uitgevoerd.
In het eerste deel van de les werd gekozen voor het trainen van de precisie die nodig is bij het breken. En de juiste wijze en volgorde van het examen onderdeel breken voor 1e Dan.
De doorlopende breektechnieken werden dan ook meerdere malen uitgevoerd op kranten, die dus na het “breken” hiervan steeds kleiner werd. De zaal veranderde daardoor binnen een korte tijd tot een ware “vuilnisbelt” maar door de behulpzame Taekwon-Doka’s was door het toepassen van een kleine spelvorm binnen een kleine minuut alles weer opgeruimd.
Even later was het tijd voor het echte werk en werden de kranten omgeruild voor de breekplanken. Door de verschillende breekplanken die voorhanden waren kwam jeugd, junior en senior goed aan zijn trekken.
Ook was er nog even tijd om de gesprongen breektechniek te trainen.
Uit de evaluatie na de les bleek dat iedereen weer wat wijzer was geworden en dat iedereen een leuke dag had gehad.
De C.T.O ziet jullie dan ook de volgende keer weer graag terug!

Sabum Jack de Smit 
Lid C.T.O. I.T.F. Nederland