Master Art van der Lee over de ITS-Cursus: “Wij moeten het vuur in onze leerlingen aanwakkeren.”

“Again, the only thing that cannot be compromised is the quality of the instructor.” – General Choi Hong Hi (Encyclopedia of Taekwon-Do, Vol. II, p171)

Op 13/14 januari start een nieuwe ITS-opleidingscyclus, de enige erkende ITF Taekwon-Do lerarenopleiding van Nederland (info & inschrijven).

ODK-website-sliders-2016-DEF-OK-6

We zijn vereerd dat er wederom een Master meedoet aan opleiding tot ITF Taekwon-Do Sportleider (ITS): Master Art van der Lee. Master James Tjin A Ton en Chiel Rombout deden een eerdere cyclus mee. Wij spraken Master Art over de aanstaande cursus.

“Om te beginnen: ik wilde de cursus al eerder doen, echter, pas dit jaar kon ik er echt de tijd voor vrijmaken. Nu zal ik samen met mede-oprichter van OHDOKWAN, Sabum John Verkerke, de cursus doen. Reeds in 1988, bijna 30 jaar geleden, deden wij samen de Rijkserkende lerarenopleiding die Taekwon-Do Bond Nederland (TBN) destijds aanbood.

Ondanks dat we beiden reeds gediplomeerd zijn, hebben we toch besloten de huidige ITS-cursus te volgen. De tijden zijn immers veranderd, met andere methoden, de sportwetenschappen hebben niet stilgestaan.

Zo ook niet de ontwikkelingen binnen I.T.F. Nederland. Deze bond gaat me aan het hart, inclusief de pieken en dalen, die overigens geen enkele organisatie vreemd zijn.

Ik zie de ontwikkeling van ITS-cursus daarom tevens als factor die van belang kan zijn in de aantrekkingskracht van I.T.F. Nederland. Dit is iets waardoor nieuwe scholen zouden kunnen besluiten bij ons aan te haken. De ITS-opleiding is immers de enige ITF Taekwon-Do lerarenopleiding die ook nog eens erkend wordt (door NOC*NSFMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Stichting NSA, red.). Bovendien is het denk ik een kwestie van tijd voordat de overheid Rijkserkende sportleraaropleidingen verplicht stelt.

Als Master vind ik ook dat ik een voorbeeldfunctie hebt. Om Generaal Choi te parafraseren: “Excellent instructors make excellent students”.

Elke dojang valt of staat bij goede instructeurs. Het zou zonde zijn het potentieel binnen je club – en heel I.T.F. Nederland – niet ten volle te benutten, met bijvoorbeeld een ontwikkelmogelijkheid als de ITS-opleiding. Blijf je met je hoge Dangraad alleen tegen kussens schoppen, of ga je je kennis blijven ontwikkelen en vooral verspreiden? Zo probeer ik mijn instructeurs ook aan te sporen.

Een statistiek die ik laatst tegenkwam was dat slechts 1 op de 10.000 die ooit begint met Martial Arts, het schopt tot 1e Dan. Dat vind ik schokkend weinig. Het is aan ons, ITF Taekwon-Do leraren, om dat vuur in onze leerlingen aan te wakkeren.” – Master Art van der Lee (OHDOKWAN)