Nationaal Danexamen

Op 9 november was het weer tijd voor het nationale Danexamen van I.T.F. Nederland. Er waren 22 kandidaten, twee voor derde Dan, vier voor tweede Dan en zestien voor eerste Dan.

De examencommissie bestond uit de Sahyun Willy van de Mortel en Sahyun Wijnand Tapilatu en de Sabums Art van der Lee, Martijn Lindeboom, Carlo van de Braak en John Verkerke, verdeeld over twee commissies. Sahyun Tapilatu en Sabum Lindeboom hielden de gesprekken met de derde Dan kandidaten over hun scripties, terwijl Sabum Martin Schellens het theorie-examen begeleidde voor de tweede- en eerste Dan kandidaten. Daarna was het tijd voor het praktijk gedeelte. Zoals te doen gebruikelijk werden er vier tuls per kandidaat geëxamineerd, voordat de matsogi (stap sparring), hosin sul (zelfverdediging) en gyok pa (breektesten) aan de beurt kwamen.

Er werd redelijk goed gepresteerd, met een aantal positieve uitschieters, zoals de twee kandidaten voor derde Dan, Mitchell en Joshua Arens. Er waren ook een paar kandidaten die met de hakken over de sloot slaagden en helaas bleek één kandidaat gezakt. Toch een goed resultaat: 21 nieuwe Danhouders voor I.T.F. Nederland.

Een aantal aandachtspunten voor toekomstige kandidaten: let altijd op het gelijk uitkomen van hand, voet en ademhaling. Verder blijven backward motion en sinewave belangrijke aandachtspunten. Zorg ook voor voldoende kracht en overtuiging in de technieken. Ten slotte: let bij zelfverdediging altijd op de praktische toepasbaarheid van de technieken. Een dwit of gesprongen dollyo chagi werkt niet goed in een stressvolle, bedreigende situatie, terwijl je misschien ook nog last hebt van een kleine ruimte, meerdere tegenstanders of een gladde ondergrond. Dus kies je zelfverdedigingtechnieken met zorg!

Al met al was het een goede dag en gingen de meesten tevreden huiswaarts na een lang, inspannend en spannend examen.

Groeten,

Martijn Lindeboom
5e dan, International Instructor
Taekwon-Do vereniging Sung Zang