Nationale Danexamens I.T.F Nederland

Op 27 november vond het tweede nationale Danexamen van 2005 plaats. Dertien kandidaten (drie jeugd, vier junioren en zes senioren) deden examen, tien voor eerste dan, drie voor tweede dan. De examencommissie bestond uit de sabums Coos van den Heuvel (6de Dan), Kiet Tjon A Pauw (5de Dan) en Martijn Lindeboom (4de Dan).

Er werd om 10.00 uur gestart met theorie. Deze inhoudelijke vragen, gebaseerd op de Examensyllabus, werden redelijk goed gemaakt. Om 11.00 uur was het tijd voor het praktijkgedeelte. De volgende onderdelen werden afgewerkt:
• Tul (zes tuls per graduatie, drie lagere en de drie hoogste, in twee blokken);
• Matsogi (sambo-, ibo- en ilbo matsogi voor de kandidaten voor eerste Dan, ibo-, ilbo- en mobum matsogi voor de kandidaat voor tweede Dan en hosin sul en jayu matsogi voor allen);
• Gye Pa (één breektest op twee doelen in een vloeiende beweging (gesprongen voor de kandidaten voor tweede dan) en een powerbreak met een wedstrijdtechniek).

Na deze forse inspanning ging de examencommissie in conclaaf om de punten te tellen en te spreken over aandachtspunten van de verschillende kandidaten. De uitslag werd om drie uur bekendgemaakt. Helaas waren er vier personen die waren gezakt. Aan hen en hun leraren is uitgelegd waar het in zat, zodat ze daar specifiek aan kunnen werken voor het volgende examen.
De overige negen waren geslaagd! I.T.F. Nederland kent vanaf vandaag twee nieuwe tweede Danhouders en zeven nieuwe eerste Danhouders!

De geslaagden zijn:
Colin Adolfs Difesa 1ste Dan
Randy Brouwer In Nae Do Kwan 1ste Dan
Cynthia Pantouw In Nae Do Kwan 1ste Dan
Tako Langenberg In Nae Do Kwan 1ste Dan
Maarten Teuben In Nae Do Kwan 1ste Dan
Olaf Van Oostrom Oh Do Kwan 1ste Dan
Vincenté Pham TC Nijmegen 1ste Dan
Huy Pham TC Nijmegen 2de Dan
Ivan Viguurs Chong Do Kwan 2de Dan

Tijdens de bekendmaking vestigde de commissie de aandacht op een aantal algemene punten, die behalve voor de kandidaten van vandaag ook voor toekomstige gegadigden gelden.
Voor alle technieken geldt: pas de zogenaamde trainingsgeheimen van Taekwon-Do toe (met andere woorden: wees je bewust wat je doet en waarom!)
Wees daarnaast realistisch in de uitvoering van de wat vrijere onderdelen, zoals de ilbo matsogi en de hosin sul. Het kwam nog wel eens voor dat er geblokt werd op een manier die in het echt nooit effectief zou zijn. Ook werden er een aantal zelfverdedigingtechnieken uitgevoerd, die als ze werkelijk toegepast zouden worden ver voorbij noodweer (de juridische term voor zelfverdediging) gaan en daardoor strafbaar zouden kunnen zijn! Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn, dus nogmaals: wees realistisch en realiseer je wat je doet.

De commissie hoopt de mensen die het examen niet gehaald hebben op het examen medio 2006 weer te zien!
Alle geslaagden: van harte gefeliciteerd!

Foto's van het Danexamen kunt u vinden onder de knop foto-album boven in de navigatiebalk.

Namens de CTO,

Martijn Lindeboom