Nederlandse Kampioenschappen Tul, Tukgi en Gyokpa 2007

Op zondag 11 november 2007 werd in Nijmegen de jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Tul, Team Tul, Speciale Technieken en Breektesten voor jeugd, junioren en senioren gehouden.

In de mooi opgebouwde zaal waren 10 scholen aanwezig met 103 ingeschreven deelnemers. In totaal 16 scheidsrechters (mag een volgende keer wat meer zijn, maar er worden op dit moment voldoende cursussen gegeven dus dat wordt in de toekomst beter) die de beoordelingen op drie velden moesten geven.

De start werd gemaakt met individuele Tuls waarbij vele mooie momenten waren te zien. Partijen voor mensen die zich willen kwalificeren voor de grotere toernooien zoals EK in Polen in 2008. De mooiste partij was wel tussen Mitchell Arens en Collin Adolfs, 2e Dan junioren, waarbij maar liefst twee maal een gelijk spel werd gegeven en er een tweede verplichte Tul moest worden gelopen. Mitchell Arens trok aan het langste eind. Verder wist Moreida Cardosa van Oh Do Kwan bij de senioren gele banders te imponeren met een mooi uitgevoerde Tul.

Bij de Team Tuls waren er dit jaar veel meer teams ingeschreven (dit kan met jongens en meiden door elkaar) en was een mooie strijd tussen de verschillende scholen waarbij sommigen er boven uitstaken met mooie presentatie. Memorabel moment was de 1e, 2e en 3e plaats van de teams van BOOZ bij de jeugd C.

Kort voor de pauze waren er enkele springers bij de Speciale technieken en kwam al naar voren dat de nieuwkomer Uhuru zich op dit onderdeel heeft gespecialiseerd en met mevrouw Dumfries een goede springer in huis heeft. Met goede en mooie springers werden voor hen zowel voor als na de pauze mooie prijzen binnengehaald.

Na het ochtenddeel werden de selectieleden, de prijswinnaars van de EK en WK, scheidsrechters, coaches en begeleiders in het zonnetje gezet. Een mooi moment met zovele geweldige successen, Taekwon!. Onze nieuwe Master Coos van den Heuvel werd in het zonnetje gezet en mocht de prijsuitreiking van het ochtenddeel verzorgen. Voor de nationaal kampioenen een eer om van een Master de prijs te mogen ontvangen. Ook werd de door de sponsor, http://www.sportprijzenvalkenswaard.nl/  ter beschikking gestelde bekers voor team tuls overhandigd.

Na de pauze ook de zwarte bander klasse waar maar liefst 5 junioren om de prijzen streden. Er gebeurde van alles, mooie sprongen, discussies over uitvoeringen, verlengingen en ga zo maar door. Een mooie strijd met mooie sport. Ook kwam er een goed idee voor de scheidsrechters naar voren die nader in beraad zal worden genomen. Onze dank hiervoor.

Vervolgens was het slotstuk de spectaculaire Breektesten. Een onderdeel voor de specialisten waar ook steeds meer interesse voor komt. Mevr. Nankoe van In Nae Do Kwan wist de goede lijn van vorig jaar door te zetten en brak dit jaar de meshand slag. Jammer genoeg was de zijwaartse trap iets te hoog maar biedt toekomstmogelijkheden voor volgend jaar. Dit jaar 2e.

Verder wist Mano Don van TKD Middelburg indruk te maken met zijn messlag op twee planken die jammer genoeg nog niet doorging maar wel de power had om deze in de toekomst te breken.

Aan het einde van de dag werden de prijzen uitgereikt en werd onder toeziend oog van Frasher Pura (herstellende van een zwaar ongeluk), vader van Europees Kampioen en Vice Wereld Kampioen Maxime Pura de laatste prijzen uitgedeeld. Deze vader is een groot voorbeeld voor ons allen want met zijn doorzettingsvermogen weet hij de harten te verwarmen voor hen die een voorbeeld zoeken of nodig hebben. Taekwon!!.

Om 16.00 uur ging iedereen met vele prijzen huiswaarts. Een mooie dag met mooie sport. Een ieder bedankt voor zijn inzet en tot een volgende keer.

Harry van Schaik

Lid Wedstrijd & Scheidsrechtercommissie I.T.F. Nederland