Nieuw scheidsrechter reglement online

Aanpassing scheidsrechter reglement

Het scheidsrechter reglement is aangepast. De minimale graduatie voor de B-cursus was eerst 2e kup, maar is nu 1e dan geworden.

Aan Sabum Rory de Vries, hoofd van de WSC (Wedstrijd- en Scheidsrechter Commissie) de vraag ​waarom deze aanpassing.​ “We zagen te veel mensen met weinig wedstrijd- of scheidsrechter ervaring te snel de cursus structuur doorlopen.
Met de B-licentie komen verantwoordelijke functies (matscheidsrechter en jury president), waarbij je vaak de verantwoordelijkheid draagt over een volledig veld en een team van 6-8 scheidsrechters moet aansturen. Dit is een serieuze taak en we vinden het niet meer dan logisch dat 1e dan hier de minimale graduatie bij moet zijn. Taekwon-Doins met 1e dan zijn het vaak al gewend om op de club een voorbeeldfunctie te hebben en daarom denken wij dat deze graduatie beter past bij deze volwassen functie.”

Kun je nog vertellen wat de WSC voor het nieuwe seizoen op de planning heeft staan?

Rory: “De WSC is momenteel vooral bezig met het opzetten van de E-learning. Na wat vertragingen en problemen is dit project nieuw leven ingeblazen en we hopen na de zomervakantie met een testversie of met video’s te kunnen starten. Daarnaast passen we de cursus structuur iets aan en gaat het beoordelen van tul al onderdeel uit maken van de D-cursus.

Dit lijkt ons een logische aanpassing, omdat scheidsrechters met een D-licentie vaak op toernooien al worden ingezet op het onderdeel tul. We zijn tevens bezig met het uitwerking van handvatten om het onderdeel tul te beoordelen, omdat dit toch nog erg moeilijk blijkt zijn.”

Heb je eventueel nog wat andere wetenswaardigheden?

Rory: “I.T.F. Nederland is momenteel in een oriënterende fase met de wereldorganisatie en kijkt naar de mogelijkheden om in Nederland een IUC (= International Umpire Course) te organiseren. Nog geen zekerheden en zeker geen mogelijke data, maar wel een leuk weetje. Verder is de AETF (All European Taekwon-Do Federation) al druk bezig met scheidsrechterszaken voor het EK en moet Saseong James uit een grote lading een selectie maken van de EK scheidsrechters”.

Sabum Rory, hartelijk dank voor de antwoorden.

Voor de schoolhouders en de commissieleden is het nieuwe reglement te vinden achter het download gedeelte van deze website (let op: wachtwoord noodzakelijk).

https://www.itf-nederland.nl/structuur/downloads/