Nieuwe commissieleden bij de WSC

Sinds November 2022 is de Wedstrijd & Scheidsrechter Commissie (WSC) met twee kersverse commissieleden uitgebreid. Naast Sabums Graziella Idili en Rory de Vries, nemen nu ook Boosabums Audrey Jacobs en Marissa de Koning plaats in de commissie. Boosabum Nienke von Michaelis heeft de commissie helaas (tijdelijk) moeten verlaten. We willen haar ook via deze route nogmaals van harte danken voor haar jaren inzet en commissiewerk, en met name de belangrijke rol die zij gespeeld heeft in het opleiden van nieuwe en enthousiaste scheidsrechters.

Met de uitbreiding heeft de WSC dus weer 4 commissieleden, met daarin een meerderheid aan vrouwelijke commissieleden. In de komende periode zal de commissie deze uitbreiding gebruiken om weer aan de slag te gaan met het E-learning programma, het implementeren van de nieuwe internationale regelgeving, en het persoonlijk begeleiden van scheidsrechters in opleiding op toernooien. De commissie hoopt daarmee nog betere gepersonaliseerde opleidingstrajecten aan scheidsrechters te kunnen bieden.

De beide dames stellen zich graag even voor aan de hand van een aantal vragen die wij hen gesteld hebben.

“Ik ben Audrey Jacobs ik train bij Taekwon-Do IN NAE DO KWAN en doe ruim 26 jaar aan Taekwon-Do. Wel met een pauze van 6 jaar ertussen ;). Ik denk dat ik ruim 12 jaar bezig ben als scheidsrechter, weet het niet precies haha.”

“Ik ben Marissa de Koning. Rond mijn 7e ben ik gestart met Taekwon-Do. Na een kleine tussenstop ben ik in 2011 weer begonnen met trainen bij Sportschool Tim Kool.
In 2014 heb ik mijn D-licentie behaald en ben ik begonnen als scheidsrechter. Omdat ik het erg leuk vond en ik mijzelf wilde ontwikkelen, heb ik al vrij snel de C en de B cursus gedaan en was ik op veel wedstrijden als scheidsrechter aanwezig.”

Wat vind je leuk aan scheidsrechter zijn?
Audrey: “Wat ik leuk vind is dat je alles van dichtbij kan meemaken. Samenwerken met een team om de juiste winnaar te benoemen. Beoordelen hoe iemand presteert.”

Marissa: “Het leukste aan het scheidsrechter zijn vind ik dat mijn eigen kennis telkens weer op de proef wordt gesteld. Het in korte tijd moeten reageren, in de dynamiek van de partij, op wat ik zie en daardoor de partij goed laten verlopen. Wat ik ook erg leuk vind is dat je als team samen op een veld staat en er samen voor moet zorgen dat het veld goed draait en daarbij andere scheidsrechters voorziet van tips en tops. Het geeft mij een enorme boost aan zelfvertrouwen en energie om de juiste beslissingen te nemen als team op het veld.”

Wie van de scheidsrechters is jouw voorbeeld?
Audrey: “Saseong James is voor mij wel een voorbeeld. Hij heeft alles behaald wat je als scheidsrechter in mijn ogen kan behalen en kan doen.“
Marissa: “Ik heb niet echt een voorbeeld. Maar waar ik tegenop kijk en veel van kan leren zijn Sabum Rory en Sabum Jeff Brider. Zij hebben beiden enorm veel internationale ervaring en kennis en zijn erg kundig.”

Wat breng jij mee aan ervaring voor de commissie? Wat kun je toevoegen aan de commissie?
Audrey: “Ik denk dat mijn ervaring als scheidsrechter een toevoeging kan zijn bij de commissie in het proces van nieuwe potentiële scheidsrechters opleiden.”
Marissa: “Wat ik meebreng aan ervaring voor de commissie is de ervaring die ik zelf heb mogen opdoen op verschillende nationale en internationale wedstrijden. Ook heb ik al een aantal keer de mogelijkheid gekregen om als hoofdscheidsrechter te fungeren. Daarnaast wil ik mij blijven ontwikkelen, kennis opdoen, dit toepassen op wedstrijden en delen met anderen. Als nieuw commissielid, samen met Audrey, hoop ik dat wij onze frisse blik op het scheidsrechteren kunnen toevoegen. Wat ikzelf hoop te kunnen toevoegen aan de commissie is dat ik een veilige leeromgeving kan creëren, waarbij iedereen op zowel de cursusdagen als de wedstrijddagen zich comfortabel voelt om vragen te stellen. Daarnaast hoop ik mijn passie voor Taekwon-Do en het scheidsrechter zijn met veel plezier nog meer over te kunnen brengen op anderen.”

En verder?
Audrey: “Ik vind het leuk dat ik deel uitmaak van de WSC, ik kijk ernaar uit om nieuwe scheidsrechters op te leiden en te begeleiden bij wedstrijden.”
Marissa: “Ik kijk erg uit om aan de slag te gaan binnen de commissie.”