Nieuwe selectieleden van Taekwon-Do School Martowirono

Van 26 april tot 1 mei vindt er in Kroatië de Europese Kampioenschappen plaats. De Nederlandse selectie onder leiding van de TSC (Trainings- en Selectie Commissie) doet aan deze kampioenschappen mee.

Onlangs heeft de selectie twee nieuwe leden opgenomen in haar gelederen. Beide Taekwon-Doins zijn van Taekwon-Do School Martowirono. Wie zijn deze nieuwe leden en wie is hun coach? We stellen de nieuwkomers even aan jullie voor.

Even voorstellen

Ik ben Jort ten Have en ben 19 jaar. Ik beoefen ruim 11 jaar Taekwon-Do en ik neem deel aan de onderdelen:
Senioren heren Tul 1e Dan
Senioren heren Sparring -63 kg

Mijn naam is Raúl Martowirono, ik ben 15 jaar, 1e Dan en train ruim 10 jaar. Ik neem deel aan het onderdeel:
Junioren heren Tul 1e Dan

Hun coach is Sabum Claudia Martowirono.

Door de behaalde punten tijdens de afgelopen vijf Master Serie toernooien hebben ze mee mogen dingen naar een plek in de selectie. Op 23 januari 2022 hebben de heren met de “kick-off” training van I.T.F. Nederland meegedaan en lieten ze zien wat ze in hun huis hebben. Een dag later ontvingen ze van de TSC het bericht dat ze toegevoegd zijn aan de selectie om met het EK in Kroatië te mogen deelnemen.

Verwachtingen
Benieuwd naar de verwachtingen van beide Taekwon-Doins en hun coach antwoorden ze. Jort: “Ik wil graag winnen, dus dat is een van mijn doelen. Verder zie ik het toernooi ook als iets waar ik van kan leren en dus beter van kan worden.”
Raúl geeft aan: “Ik verwacht dat het een groot en pittig toernooi gaat worden (wat ook logisch is aangezien het de EK zijn) en ik denk dat het dus lastig gaat worden. Het doel van mij is om zo goed mogelijk te presteren en het liefst een podiumplek, want ja je komt daar om te winnen.”

Clubcoach
“ik ga mee als clubcoach”, vertelt Sabum Claudia. “ik heb er ontzettend veel zin in. Ik heb de afgelopen 10 jaar jaar (samen met Raymond) met veel plezier veel tijd in het wedstrijd gebeuren gestoken. Ik ben er trots op dat wij als school nu een afvaardiging hebben binnen het nationale team”, vult ze aan. “De begeleiding tijdens het EK zal naar mijn idee niet erg afwijken van de begeleiding van nu: erop toezien dat onze deelnemers fysiek en mentaal fit zijn en dat zij genieten van deze bijzondere week.”

De omstandigheden
We hebben de deelnemers gevraagd hoe vaak ze trainen en of ze al een beetje zenuwachtig voor het toernooi zijn.
Jort: “Ik train minimaal drie keer per week, maar als het even kan zo vaak mogelijk. Als ik kan, ga ik trainen. Ik ben over het algemeen niet zo zenuwachtig voor wedstrijden. Daarnaast is dit mijn eerste keer en weet ik nog niet zo goed hoe het zal verlopen wat maakt dat ik niet heel zenuwachtig ben.”
Raúl: “Ik train ongeveer vijf keer in de week, waarvan vier keer een taekwon-do training en een keer een kickbokstraining. Ik ben eigenlijk nog nooit echt zenuwachtig geweest voor een wedstrijd en dat ben ik nu ook nog niet echt. Misschien dat ik nog zenuwen krijg als we bij het toernooi zijn.”

Voor de selectieleden is het ook belangrijk dat er familie en of bekenden tijdens het toernooi bij hen in de buurt zijn. Jort: “Mijn familie gaat op vakantie naar Kroatië en komen dus zeker kijken. Verder gaan mijn trainers mee.” Raúl: “Mijn moeder gaat mee als clubcoach en mijn vader en broertje gaan mee als toeschouwers”.

Meegeven
Als clubcoach wil Sabum Claudia hen het besef meegeven dat het echt ergens om gaat. “Dat er gericht voor getraind moet worden en dat zij daar ook zelf hun verantwoordelijkheid in moeten nemen. Dat gaat gelukkig goed. Het zijn harde werkers met de wil om het goed te doen.”

Tot slot…
Beide heren hebben er heel veel zin in om met de selectie naar Kroatië te gaan en met zijn allen goed te presteren. En Sabum Claudia wenst alle deelnemers veel succes toe.

Hou dus op sociale media de actuele berichtgevingen van het EK in de gaten.