Oh Do Kwan strandtraining 2022

Het is inmiddels een traditie geworden. De jaarlijkse strandtraining van Taekwon-Do Vereniging Oh Do Kwan. Alweer voor de 18e keer. Bijna 50 leden deden op zaterdag 3 september mee aan dit evenement.

Op het strand van Hoek van Holland waren leden van Oh Do Kwan, Difesa Sports, Sung Zang en Taekwon-Do IN NAE DO KWAN aanwezig om gezellig op het strand en in het water te trainen. Bijzonder was ook dat er vier Sahyuns en een Saseong meededen.

De foto’s van deze editie van de strandtraining zijn natuurlijk in onze gallery te vinden

Na het groeten moesten de deelnemers als warming-up de duinen in. Door de klimmetjes in het mulle zand en de steile hellingen werd er veel gevraagd van de conditie van de deelnemers. Vooral de oefeningen waarbij je samen met je partner omhoog moest gaan was voor sommigen een flinke uitdaging.

Terug op het strand was het tijd voor enkele rekoefeningen, waarbij het zand lekker tussen de tenen gleed. Ook de oefening met het gestrekte been omhoog doet het elk jaar weer goed. De voeten fungeerden als een soort schep, waardoor al het zand op je hoofd en in je gezicht belandde. En als de wind een beetje ongunstig stond, had je ook nog eens de pech dat je het zand van je buurman kreeg. Maar dat vonden de meesten niet erg, want dat hoort er nu eenmaal bij.

Hierna werd de groep in vier kleinere groepen verdeeld. In estafettevorm moesten de deelnemers een voor een het pionnetje voorbij dat enkele meters in de richting van de zee stond. De verliezers moesten zich vervolgens opdrukken, maar werden daarbij vergezeld door de winnaars die solidair wilden zijn.

Ook het rennen naar de branding, waarbij men achter elkaar stond en de band van je voorganger vasthield, was een succes en leidde tot hilarische taferelen.

Schoppen en stoten op kussens met het zand dat om je oren vloog en in het gezicht belandde, dat was vooral voor de deelnemers die voor het eerst erbij waren even wennen. Vooral stoten op het kussen dat al een beetje met zand bedekt was, was voor sommigen even afzien. Het zand schuurde namelijk op de knokkels en dat doet op een gegeven moment zeer.

Ook het uitvoeren van een tul gaat op het strand heel anders dan in de zaal. Er wordt dan ook veel gevraagd van je stabiliteit. En de kinderen genoten ervan om een keer een tul met hun voeten in het water te lopen.

Zo verging de tijd heel snel en kwamen we op het laatste onderdeel uit. De gehele groep liep al stotend en trappend richting de zee om vervolgens in zee op te drukken voor een natte dobok.

Nadat iedereen uit het water was, werden na het groeten diverse groepsfoto’s gemaakt. Aan de vele positieve reacties van de deelnemers te horen was het een geslaagd evenement en werd er al uitgekeken naar de strandtraining van volgend jaar.

Door: Sabum Bernd Raue