Online IUC

Op 11 juli 2020 vond een International Umpire Course (IUC) plaats. Normaal gesproken worden deze IUC meerdere keren per jaar over heel de wereld georganiseerd, maar vanwege het Coronavirus werd het deze keer online via Zoom gehouden, in aangepaste en verkorte vorm. 

Op uitnodiging van internationaal topscheidsrechter en WSC-lid Rory de Vries hebben wij hier samen met nog vijf deelnemers van het “Plan Scheidsrechterontwikkeling” aan deelgenomen. In totaal deden er ruim 70 scheidsrechters mee uit meer dan 30 landen. Als special guest was ook GM Marano bij de meeting aanwezig. Deze online IUC stond in het teken van het beoordelen van tuls.

De Umpire Committee, die de internationale regels vaststelt voor toernooien, besteedde aandacht aan een aantal punten. Zo werd benadrukt dat scheidsrechters up-to-date moeten zijn, bijvoorbeeld door het volgen van IIC’s. Daarnaast wordt verwacht dat zij de tul niet alleen kunnen, maar ook kennen. Tevens moeten scheidsrechters kunnen anticiperen op de technieken die een deelnemer gaat maken tijdens het beoordelen van een tul. Dit is natuurlijk belangrijk om de deelnemers die vaak hard trainen om tuls te kunnen lopen op een wedstrijd, eerlijk te beoordelen. Er was tevens ruimte voor vragen. Een aantal specifieke vragen werd beantwoord, maar het werd ook duidelijk dat het jureren van tuls niet altijd zwart-wit is. Een concreet voorbeeld van wat wij hebben geleerd, is hoe om te gaan met een verkeerde beginpositie van de tul. Een deelnemers die in een verkeerde houding start, krijg direct nul punten. Een deelnemer die echter naar een verkeerde houding terugkomt, krijgt slechts 0,2 punten aftrek.

De online IUC was een leuke ervaring en zeker een grote toegevoegde waarde niet alleen voor scheidsrechters, maar eigenlijk voor iedereen die ITF taekwondo beoefent. Mogelijk dat er in de toekomst een fysieke IUC in Nederland georganiseerd kan worden. Hopelijk komen er tot die tijd meer van dit soort online IUC’s, zolang een fysieke bijeenkomst niet mogelijk is.

Geschreven door: Bram Frenken en Ron Gerritse.