Online Wereldkampioenschap 2021

Het Online Wereldkampioenschap 2021 (WK) is begonnen. De deelnemers zijn nu bezig met de opnames of hebben ze inmiddels afgerond. Ze hebben hiervoor een week de tijd en wel van 5 september tot 12 september. 

Opnames
Dit WK kent wat minder strenge regels dan de vorige online toernooien. Zo worden de ingestuurde opnames gescreend op kwaliteit en op procedurele fouten. Zijn er fouten geconstateerd of is de kwaliteit van de opname minder, dan kunnen de deelnemers binnen die week nog een nieuwe opname maken en opsturen.

Scheidsrechters
Sabum Rory de Vries is voor Nederland weer gekozen om als scheidsrechter op te treden. Hij maakt deel uit van een select gezelschap van 40 scheidsrechters dat gelijkmatig verdeeld is over de verschillende continenten. “Het is inderdaad een eer om tot dit selecte gezelschap te behoren van misschien 15-20 Europese scheidsrechters”, aldus Sabum Rory. “Ik ben vereerd, maar ben er ook nuchter onder, tenslotte werk ik hard om mijn scheidsrechter skills continu scherp te houden”.

Beoordelen
Sabum Rory was ook scheidsrechter tijdens het AETF toernooi. Net als tijdens dat toernooi komen de scheidsrechters in actie nadat de opnames zijn goedgekeurd. Sabum Rory jureert een aantal dagen achter elkaar en non-stop. Zijn “veld” bestaat uit vier andere scheidsrechters, die voor hem anoniem zijn.

Extra druk
Dit toernooi is een officieel WK. Op de vraag aan Sabum Rory of hij extra druk voelt, zegt hij: “Ik probeer ieder toernooi goed te doen, van een regionaal toernooi tot het WK. Ik moet eerlijk zeggen dat het digitale platform ook veel druk wegneemt. Scheidsrechters zijn tenslotte mensen, dus op een groot WK, podium, finale-avond, groot publiek, is de druk heel anders dan achter je scherm twee Tul beoordelen.”

Makkelijker
“Wat dat betreft is het online jureren misschien wel makkelijker, alle factoren zijn altijd constant behalve de video”, vervolgt Sabum Rory. “Dit neemt natuurlijk ook een groot deel van de fun weg, want ook de deelnemers hoeven niet onder deze druk te presteren.”

De conclusie is dat er geen extra druk is, omdat het een WK is. Ook de verschillen tussen de deelnemers zijn soms kleiner. “Wel een heel andere druk, omdat het online is”.

Uitslagen
Vanaf volgende week worden de uitslagen verwacht. Dus hou de berichtgevingen van I.T.F. Nederland in de gaten.