Sahyun Martijn bij Taekwon-Do school Martowirono

Sabums Claudia Martowirono en Raymond Eikema en sahyun Martijn kennen elkaar al meer dan tien jaar, vanaf de eerste keer dat Sung Zang meedeed aan het Open Noord-West Veluwe toernooi, georganiseerd door Taekwon-Do school Martowirono.

Sinds zo’n twee jaar zijn Claudia en Martijn collega’s in de Commissie Techniek en Opleiding (CTO) van ITF Nederland. Na een van de CTO-trainingen ontstond het plan dat Martijn in Elburg een speciale training zou komen geven en op 19 oktober was het zover.

(door sahyun Martijn)
In het Noorden was het herfstvakantie, maar in Midden Nederland nog niet, dus 19 oktober was een mooie datum om naar de Elburgse dojang van Martowirono af te reizen. Ruim dertig leden van de jeugdgroep waren al bezig met opstellen toen ik aankwam en ook de banken langs de kant waren goed bezet, veel belangstelling dus! Sabum Claudia stelde me voor aan de aanwezigen, waarna we gingen groeten en opwarmen.

 

Ik had een speciale versie van Taekwon-Bal uitgedacht, met drie partijen (koninkrijken), drie doelen en per koninkrijk een starthouding en een strijdkreet. De koninkrijken zijn: Silla (met de beginhouding van Yoo-Sin tul), Baek-je (beginhouding van Ge-Baek) en Koguryo (beginhouding van Kwang-Gae). De strijdkreten mochten ze zelf bedenken en het werden respectievelijk: ‘Silla voor altijd!’, ‘Baek!’ en ‘Go, go, Koguryo!’. Drie Koninkrijken Taekwon-Bal wordt gespeeld met een zachte bal, die overgespeeld mag worden met Taekwon-Do technieken (zoals een stoot of schop) en er mag pas gescoord worden in een doel van één van de andere partijen na ten minste één keer overgespeeld te hebben.

Met zo’n tien kinderen per partij, was het een energieke en fanatieke wedstrijd, waarbij de bal ook regelmatig (boo)sabums, ouders en sahyun om de oren vloog. Bij elk doelpunt nam de scorende partij de eigen beginhouding aan en brulde hun strijdkreet, wat voor nogal wat hilariteit zorgde.

Na dit spel werden de schopkussens er bij gepakt voor een serie technieken. De leerlingen werkten hard en de zaal galmde van de knallen op de kussens. Gedurende de les werd de strijdkreten en de beginhoudingen nog een paar keer herhaald, en ik reken erop dat bij een volgende training alle deelnemers nog precies kunnen uitleggen welke Drie Koninkrijken er ooit (tot het jaar 668) in Korea bestonden.

Na het groeten met de jeugd, werd er een groepsfoto genomen van de jeugd- en de inmiddels binnengestroomde junioren/seniorengroep samen. Daarna ging de training direct door met de oudere groep. Ook hier een mooie opkomst, met maar liefst dertien zwarte banders (waaronder sabums Claudia, Raymond en Albert).

De tweede training van de avond had ik ontworpen langs twee lijnen: de trainingscyclus van Taekwon-Do én de tijdperken in de geschiedenis van Korea, die ook in de tul een rol spelen. Natuurlijk begonnen we met warm worden (wat valt onder dallyon – conditionering en ook een beetje onder fundamental excersises). Niet te rustig aan, maar direct het diepe in met de zogenaamde ‘Poolse warming-up’ met kussens. Het tempo was hoog en de oefeningen wisselden snel af, waardoor iedereen binnen de kortste keren goed doorbloed en fanatiek was.

Daarna gingen we een setje basiscombinaties op kussens doornemen die we bij Sung Zang ook regelmatig doen. Hier voor het eerst, dus af en toe best een breinkraker. De hersens werden even later nog wat steviger uitgedaagd doordat ik wat theoretische en historische achtergronden deelde, tijdens het rekken. Maar bij de split en spagaat waren het toch weer de spieren die het meest kraakten…

Na nog wat kussenoefeningen was het tijd voor het volgende onderdeel: sparring. Iedereen hees zich in de safeties (ook ik) en we deden een wedstrijdje ‘verlies je safeties’. Dat houdt in dat je gaat sparren met een partner en als je een punt scoort, dan trek je die beschermer uit en mag je dat ledemaat niet meer voor de aanval gebruiken. Hierdoor word je gedwongen ook met je minder favoriete hand en voet te proberen te scoren. Degene die als eerste zijn safeties kwijt is, wint. Mooie potjes gezien (en gedaan), erg leuk.

Ook de laatste twee onderdelen kwamen nog aan bod. Eerst tul: de hele groep liep een tul uit elke periode uit de geschiedenis van Korea… Chon-Ji uit de mythische tijd, Won-Hyo uit de Drie Koninkrijken, Po-Eun uit de Koryo dynastie (ik liep in spiegelbeeld voor de groep), Choong-Moo uit de Joseon dynastie, Joong-Gun uit de Onafhankelijkheidsstrijd en Juche uit de huidige tijd van een gedeeld Korea. Vooral die laatste was voor veel deelnemers een mooie uitdaging.

De training sloten we af met nog een kort blokje zelfverdediging met technieken uit de tul waar iedereen zelf op aan het studeren was. Mooie discussies en leuke inzichten!

Na het groeten was er nog een groepsfoto en werd er nog even gezellig nagepraat. Een geslaagde set trainingen (al zeg ik het zelf), met veel lol, enthousiasme, fanatisme en bezwete koppen. Dank allemaal voor het meedoen en de inzet! En sabums Claudia en Raymond: erg leuk dat ik les mocht geven en bedankt voor het prachtige boek en de boekenplank.