Sahyun Stephen Tapilatu en zijn examen voor 7e Dan.

Tijdens de IIC (International Instructor Course) in Groot Brittannië op zaterdag 16 juli 2022 is Stephen Tapilatu geslaagd voor zijn 7e Dan examen en mag vanaf die datum de titel “Sahyun” dragen. Benieuwd als we altijd zijn, willen we er toch meer van weten en stelden hem enkele vragen.

Voorbereidingen
Wij vroegen hem naar zijn voorbereidingen. Sahyun Stephen vertelt: “Het voorbereidingsproces was al een poosje op gang. Het kwam er maar steeds niet van om het examen aan te vragen en er echt mee bezig te gaan. Na de Warrior Open van Master De Silva, die een goede vriend van mij is en waar ik de Dragon Warrior Tours mee doe, wees mij er al een aantal keren op dat mijn wachttijd erop zat.”

Wat heb je daarna gedaan? Hij zegt hierover: “Ik heb na dat toernooi alle administratieve zaken in werking gezet om te mogen deelnemen aan het examen op de IIC. Ik heb zeer intensief getraind met mijn vader, Sahyun Wijnand Tapilatu, die bij mijn examens aanwezig was in mijn carrière. En met Sahyun Johann De Silva, die naar Nederland vloog om met mij te trainen. Hij heeft onlangs nog in Helsinki, bij de IIC, examen gedaan voor 7e dan. Om de dag trainde ik 2 à 3 uur en in het weekend, vaak op zaterdag en ook op zondag. Ongekend voor mij en tul trainen… hahaha…”.

Thesis
En hoe ging het verder. “Voor het examen moest er een thesis ingeleverd worden. De Thesis: The Way of The Dragon, gaat over onze familie en de history van Taekwon-Do binnen onze familie en hoe dit internationaal zijn uitwerking had. De kampioenen uit deze familie en de ups en downs van mijzelf in de loop der jaren en wat dat heeft betekend voor mij.”

Hij vervolgt: “Een stuk over mijn ontwikkelingswerk van het Taekwon-Do met de Dragon Warrior Tour. Als vechter, en mocht ik Sahyun worden al mijn expertise delen met de opkomende en ontwikkelingslanden in de wereld. The way of life van Taekwondo is the way of the Dragon geworden…(ook heb ik beschreven hoe ik aan de naam Dragon kom).”

Wat gebeurde er vlak voor het examen? “De Thesis moest nog wel even de avond voor het examen gemaild worden aan de commissie, want de administratie van de AETF had hem niet doorgestuurd.. ahhhh beetje stress en druk kan geen kwaad, omdat het examen ook al verplaatst was van de zondagochtend naar de zaterdagmiddag 2 uur. haha.”, vult hij aan.

Het examen
Hoe ging het examen? “Het examen an sich was super goed gegaan. Ik kreeg twee keer een compliment, van GM Marano over mijn examen en van GM Lan die zag dat ik er klaar voor was. En aan de commissie wilde ik wel laten zien wat ik waard was. GM Laquerre voegde eraan aan toe dat het overtuigend was.”, zegt Sahyun Stephen.

Wat moest je tijdens het examen doen? “Ik heb tul Se-Jong (23e tul, red.) en Tong-Il (24e tul, red.) verplicht moeten lopen en Ge-Baek (12e tul, red.) als vrije tul genomen. Een en twee staps sparring heb ik met mijn Zwitserse lotgenoot Francois Couture moeten lopen, wat perfect liep. Zelfverdediging was lekker pittig, omdat het allemaal improviseren was en omdat we niks konden voorbereiden. Het ging er stevig aan toe met werpen en vallen op een harde vloer! haha.. En nog even gespart waar de GM’s vriendelijk vroegen om maar niet te raken…”, voegt hij eraan toe.

“Dan de theorie die uiteindelijk moeizaam verliep, omdat het wel goede vragen waren die ik niet had verwacht… GM Laquerre laat hier ook zien dat hij creatief is en me wel aardig stil liet vallen… tip.. lees de hele encyclopedie!! haha.”

Tot slot…
“Het examen op een IIC vond ik heel leuk, indrukwekkend, maar vooral zeer spannend… Sparringswedstrijden zijn nog wel voorspelbaar, maar dit is toch andere leuke koek!!!!”

Met de volgende woorden sluit Sahyun Stephen af: “Zoals nu ik heb ervaren als Sahyun.. wat verandert er nu..? Ik denk dat verantwoording een andere betekenis voor mij krijgt.”