Seminar in Polen en de Stage & Elite Competition

Op 7 en 8 januari 2023 was Grandmaster Willy van de Mortel aanwezig bij een seminar in Polen. Hoe dit idee is ontstaan en hoe het bij het seminar aan toeging hebben we een aantal vragen aan de Grandmaster gesteld.

Wat was de aanleiding dat u bent gevraagd voor dit seminar?

Mijn leerling Marcin Maciaczyk is van Poolse afkomst. Hij heeft dit seminar in Polen aangekaart en mede georganiseerd. Dit alles met toestemming van de Poolse Taekwon-Do organisatie. Aanleiding was tevens het 10 jarig bestaan van de organiserende club RSCW Fighter Rybnik van Lukasz Kubiak.”

Welke onderdelen werden behandeld?

“Tijdens het seminar kwamen de onderdelen Tul, sparring en zelfverdediging aan de orde.”

In welke taal werd het seminar gegeven?

“In het Engels en bij de groep tot en met rode band werd het vertaald door een tolk naar het Pools.”

Wat waren de hoogtepunten en de mooie momenten?

“In mijn ogen was het een groot succes met enthousiaste Taekwon-Doin’s. Er waren een aantal masters aanwezig, die keihard hebben meegetraind, een voorbeeld voor velen.”

Grandmaster Willy vervolgt: “Verder was Master Jurek Jedut aanwezig om namens de Poolse bond een aandenken van waardering te komen overhandigen. Maar vooral de vrijdag bij de organisator thuis was heel erg leuk, eten praten en oude verhalen ophalen”.

Dit weekend, 14 en 15 januari 2023, was er in Benidorm de eerste Stage & Elite Competition, waarbij de Grandmaster ook aanwezig was. Ook hier hebben we hem enkele vragen gesteld.

Hoe is deze competitie ontstaan en wat is de doelstelling van deze competitie?

Grandmaster Willy: “Een aantal bevriende masters hebben dit opgezet vooral voor topatleten en toekomstige atleten voor uitwisselen van ideeën. Dit met het doel om op een gezellige en vriendelijke setting samen te trainen met topatleten en toekomstige topatleten, maar ook scheidsrechters en coaches. Een goede atmosfeer was het belangrijkste.”

Hoe vaak wordt deze competitie gehouden en waren er ook Nederlandse atleten bij aanwezig?

“De bedoeling om deze competitie een keer per jaar te houden. Nee, jammer genoeg kregen de Nederlandse atleten geen toestemming omdat er in dat weekend ook een nationale wedstrijdtraining was.”

Volgend jaar is er dus weer een competitie. Hoe kunnen de Nederlandse atleten zich dan voor opgeven?

“Door zich bij mij op te geven :-). De datum voor volgend jaar wordt daarom snel bekend gemaakt.”

Wat kunt u hierover nog meer zeggen?

Grandmaster Willy besluit: “Gezien de positieve reacties en feedback kan ik wel zeggen dat het een geslaagd evenement was.”