Strandtraining Oh Do Kwan 2021

Afgelopen zaterdag 4 september vond er op het strand van Hoek van Holland de 17e editie van de jaarlijkse OHDOKWAN strandtraining plaats. Sinds enkele jaren is dit het eerste evenement van het seizoen voor I.T.F. Nederland. Naast de leden van Taekwon-Do Vereniging OHDOKWAN mochten we ook leden van Difesa, Team Vrijssen, In Nae Do Kwan, Sportschool Tim Kool en Baek Yong begroeten.

Na het groeten werd de groep verdeeld in “grote bikkels”en “kleine bikkels”. De kleine bikkels gingen onder leiding van Sahyun Edwin (van der Lee) en Sabum Jan (Hollander) door de duinen lopen. De grote bikkels kregen het wat zwaarder. Onder leiding van Sahyun Ron (van der Lee) Zij moesten een duin naar boven klimmen met een draagzak van 20 kilo. Dit was voor sommigen een flinke uitdaging. Ook met een partner op je rug de duin op klimmen was voor velen een behoorlijke krachtsinspanning.

Na de duinen kregen de deelnemers in een grote kring enkele lenigheidsoefeningen, waarbij het zand als een extra hindernis werd gezien. Iedereen deed goed zijn best om de voorgedane oefeningen naar beste kunnen uit te voeren.

De vloed kwam al snel op en de eerste pionnen die eerder geplaatst waren aan de waterkant liepen al gauw onder. Maar alle bikkels hadden er geen last van. Onderverdeeld in groepjes van bandkleur, moesten de deelnemers naar de pionnen toe, een afstand van ongeveer tien meter. Bij de pionnen kregen ze de verschillende oefeningen. Aangemoedigd door de Sahyuns en Sabums deed iedereen goed zijn best.

Uiteraard hoort bij de strandtraining ook een stukje techniek. In groepjes onder leiding van een Sahyun of Sabum werden de tul doorgenomen. De uitdaging zat hem in het zand of het water waardoor de deelnemers moeite hadden om hun standen goed uit te voeren en hun evenwicht te bewaren.

Ook aan tactiek en spierkracht werd gedacht. Het was namelijk de beurt aan wat getouwtrek. De deelnemers werden weer verdeeld in de kleine en de grote bikkels. Eerst waren de kleine bikkels aan de beurt. Beide partijen waren lange tijd even sterk. Uiteindelijk werden de krachten van enkele deelnemers van een partij minder en werden ze over de streep getrokken. Bij de grote bikkels waren beide partijen ook lange tijd in evenwicht, totdat de kleine bikkels voor een partij kozen en meehielpen.

De afsluiter van elke strandtraining is het water in gaan. Het maken van push ups in de branding blijft iedere keer toch spannend, Geen van de deelnemers hield het uiteindelijk droog. Even afkoelen in zee was voor velen een mooie afsluiting van een leuke en vermoeiende training. Het was weer een prachtige dag!