Taekwon-Doins van Chon-Ji bij Bommetje XXL

Taekwon-Doins Vera en Anita van Taekwon-Do Academie Chon-Ji hebben deze zomer meegedaan met de opnames van het televisieprogramma Bommetje XXL. Tijdens de opnames droegen ze hun doboks en dat vraagt om een uitleg. We hebben daarom Vera en Anita een paar vragen gesteld. Voor degenen die het programma niet kennen, Bommetje XXL is een soort van Te Land, ter Zee en in de Lucht. Bekijk hier het filmpje om een indruk te krijgen.

 

Wat was de aanleiding om mee te doen aan het programma?

Anita vertelt: “Wij keken dit kinderprogramma al een paar jaar en Vera wilde ook al heel lang meedoen, maar was toen nog te jong. Vorig jaar (2021) was Vera eindelijk oud genoeg om mee te mogen doen (12 jaar) en hebben we ons opgegeven.”

“Via internet kwamen we uit op de site ITV en daar moesten we een hele vragenlijst invullen. Er moest ook een vlog gemaakt worden over wie we waren, wie het gezin was, wat onze hobby’s waren en nog veel meer vragen. Helaas werden de corona maatregelen weer strenger, waardoor het allemaal niet doorging.”

“Een jaartje later werden we benaderd of we nog mee wilden doen en ons opnieuw op wilden geven, want Bommetje XXL ging nu echt in 2022 door. Uiteraard hebben we ons weer door het hele aanmeldproces gesleept en hebben we weer een nieuwe vlog gemaakt. Ongeveer vier weken later kregen we een telefoontje dat de producenten heel erg enthousiast waren van onze aanmelding.”

“Daarna volgden er nog meerdere mails\telefoontjes\online gesprekken. Drie maanden voor de opnames kregen we eindelijk de definitieve mail dat we mee mochten doen met Bommetje xxl 2022.”

“Twee weken voor de opnamedag werden we nog gevraagd om ons outfit door te sturen. Er zitten namelijk strenge regels aan vast (geen merken, strepen, te veel kleine vakjes ed. in verband met de camera’s). Gelukkig werd ons outfit goedgekeurd en vonden ze ons er fantastisch uitzien en konden ze niet wachten ons te zien bij de opnamedag.”

Volgend jaar wordt het programma pas uitgezonden. Mogen jullie al een tipje van de sluier oplichten?
Anita vervolgt: “​Hoe graag we dit ook willen doen, helaas mogen nog niks vertellen. Dit om het voor de kijkers zo spannend mogelijk te laten (wie wint er, wat gebeurt er, wie heeft welke outfit aan ed.).”

“Er werden op een dag vier verschillende afleveringen gemaakt. Een week voor de uitzending krijgen wij een mail, zodat we het iedereen kunnen vertellen dat we dan bij de NPO op tv zijn. Wij hebben meegedaan met de allerlaatste opnamedag en dan ook nog de allerlaatste aflevering, dus wij zullen pas in 2023 op tv komen.”

Hebben jullie ook wat Taekwon-Do technieken mogen/kunnen laten zien? Hebben jullie ook reclame voor Taekwon-Do gemaakt?
“Hahahaha, hoe graag we dit wilde laten zien….het was niet te doen met al die veiligheidsuitrusting.”, aldus Anita. “Je bent zo ingepakt dat soepel bewegen er echt niet in zit 😅.

“Voordat de spellen gespeeld worden krijg je 10 seconden de tijd om je als team te laten zien. We kregen dus een paar minuten de bedenktijd wat we wilden gaan doen. We hebben serieus geprobeerd om een Ap, Yop of Dollyo Chagi erin te doen, maar dat was gewoon niet te doen, zo stijf ben je ingepakt.”

“Reclame maken mag niet tijdens de opnames. De NPO wil dat niet hebben, wat ook wel begrijpelijk is. Op onze dobok staat het merk Fuji Mae en dat werd met witte tape afgeplakt, omdat dat een merk is. ITF mocht wel, omdat dat geen merk maar een bond is.”

“Wel heeft de presentator Ron Boszhard heel kort aan mij gevraagd of het mijn eigen Taekwon-Do pak was, maar verder niks. Wat aan Vera gevraagd is weet ik niet, maar dat zal vast wel te zien zijn als het uitgezonden wordt 😉.”

Hebben jullie rondom de opnames nog iets leuks te vertellen dat jullie hebben meegemaakt?

​Vera vertelt: “Ik vond het die dag super spannend en kon bijna niks eten van de spanning. We moesten twee uur rijden voor we daar waren. Toen we daar bij de haven aankwamen en we zagen hoe het eruit zag, kreeg ik heel veel kriebels in mijn buik. Maar het zag er wel supergaaf en mega groot uit.“

“We gingen ons melden bij de tent voor de kandidaten en eigenlijk ging alles vanaf toen zo supersnel. Alles werd voor ons geregeld. Zo ook de lunch, waar we moesten zijn, onze veiligheidskleding, kleedhokjes en noem maar op. Dus we hoefden eigenlijk alleen maar te genieten en natuurlijk zo goed mogelijk de spelonderdelen te doen.”

“Ook leerden we heel veel andere mensen kennen en kreeg ik vaak de vraag of ik ook echt aan Taekwon-Do doe. Iedereen vond dat heel stoer. Het eerste spel vond ik het spannendst, want ik moet van een grote hoogte naar beneden op een soort waveboard. Eenmaal boven bleek er geen water van de baan te gaan en moest er water opgepompt worden,wat erg lang duurde (heel raar als het programma om water draait 🤣).”

“Ik zag mama in die tijd dat we moesten wachten wel steeds dansen en naar mij zwaaien en vanaf toen waren de zenuwen wel weg. Verder was het echt een supergave dag en wil ik dit zeker nog een keer gaan doen!”
Anita vult aan: “Wat een geweldige dag was het, echt een super leuke ervaring om mee te mogen maken. Ook ik kreeg vaak de vraag of ik ook echt aan Taekwon-Do doe. En als ik dan jazeker zei en vertelde dat niet alleen ik maar ook drie van onze vier kinderen, kreeg ik veel complimenten. Ze vonden dat knap en geweldig.“

“Ook werd ik veel aangemoedigd door mijn tegenstanders, want met mijn 1.60 m en een heel veiligheids outfit was ik veruit de kleinste ouder die meedeed en zag ik eruit als een Michelin poppetje 😏. Ik heb in ieder geval al mijn spieren moeten gebruiken die ik had en heb ik toch even laten zien dat ik toch een goede speler was.”

“Wat ik zelf mooi vond om te zien was dat eigenlijk iedereen elkaar aan het aanmoedigen was en helemaal niet bezig was met het winnen van de trofee. Het zijn tenslotte serieuze spellen die niet zonder risico zijn. Veiligheid gaat in het programma voor alles. Beland je in het water en alles gaat goed dan moet je meteen je duimen omhoog steken, want de reddingswerkers zijn binnen twee tellen bij je. Gaat het niet zo goed om wat voor reden dan ook, ook al doet je vinger pijn, dan mag je je duimen niet omhoog steken en komen ze je met een groot team meteen helpen (wat ook een paar keer gebeurd is).“

“En natuurlijk is het mooiste van die dag dat Vera heeft genoten en helemaal happy was die dag. En daar doe je het als ouder voor!”

En hebben jullie nog een paar coole foto’s kunnen maken?

“Omdat Vera en ik vooral achter de schermen waren en zelf geen mobiel bij hadden, omdat dat afgeraden werd, is er op dit moment weinig beeldmateriaal.”, aldus Anita. Overigens staan beide dames op de foto’s niet met hun eigen bandkleur. Zwart is voor de kijkers veel gaver.

Zodra de uitzenddatum bekend is, zullen wij dit plaatsen.

Hierbij de link van een filmpje op Instagram:
https://www.instagram.com/reel/ChCXzEfK1uQ/