Verslag Danexamen IIC Duitsland

Na een intensief en leerzaam seminar werden er op zondag 4 juni Dan examens afgenomen in Keulen. Het examen werd afgenomen door vier 8e danhouders: Master Trajtenberg, Master Marano, Master Lan Kim Ung en de president van de ITF, Master Tran, die het examen voorzat.

Er waren 5 kandidaten voor de 4e Dan, waaronder Ron en Edwin van der Lee en ikzelf. Er was ook een jongen uit Canada. Voor de 5e Dan waren er naast Art van der Lee nog 3 kandidaten, waaronder twee uit Engeland.
Met wat lood in de benen, van het seminar maar ook de zenuwen natuurlijk, moesten we aantreden en kon het examen beginnen. Alle onderdelen kwamen aan bod, we moesten 4 Tuls laten zien, alle mogelijke varianten van de Matsogi, planken moesten worden gebroken en we werden allemaal op onze kennis getest door een gesprekje met één van de examinatoren. Tijdens de steps werd de spanning voor een aantal kandidaten nog even wat vergroot, omdat het niet werd toegestaan om met je eigen partner je steps te demonstreren, je moest improviseren met één van de andere examenkandidaten. Dit was erg jammer, niet alleen voor onszelf, maar ook voor speciaal overgekomen trainingsmaatjes. Het was een kort examen, vooral de steps werden er nogal snel doorheen gejaagd. Na afloop van het examen werd de uitslag meteen bekend gemaakt. Art werd gepromoveerd naar 5e dan en Ron, Edwin en ik tot 4e dan.

 

Jantien Lindeboom
BOOZ