Verslag scheidsrechterscursus D, C en B

Op zaterdag 5 september organiseerde de Wedstrijd- en Scheidsrechters Commissie (WSC) de scheidsrechterscursus D, C en B. Deze cursussen richten zich respectievelijk op de jury members en hoekscheidsrechters (D-cursus), scheidsrechters bij Tul, power, special en pre-arranged (C-cursus), en matscheidsrechters en jury presidents (B-cursus). Normaal gesproken bestaat de cursus uit drie componenten: theorie, praktijk en stages. In verband met de COVID-19 pandemie heeft de WSC besloten om voor nu alleen de theorie component te geven, in een volledige online leeromgeving.

De pandemie en online leeromgeving weerhielden cursisten er niet van om zich aan te melden. Sterker nog, de cursus had een recordopkomst met maar liefst 40 D-cursisten, 16 C-cursisten en 13 B-cursisten. Een mooi aantal, maar tevens een uitdaging voor de WSC!

De cursus was op 5 september, maar ging eigenlijk enkele dagen daarvoor al van start. Cursisten waren gevraagd de app “Flipgrid” te installeren. In deze app maakten cursisten een korte video van zichzelf waarin ze zich voorstelden en uitlegden wat hun motivatie was om de cursus te doen. Tevens keken ze de video’s van de andere cursisten. Een mooie ijsbreker, en ondanks het online platform leek iedereen elkaar direct al te kennen. Op de cursusdag zelf logden de cursisten in op zoom, maar tevens had Sabum Graziella een les voorbereid in de app “LessonUp”. Dit betekende dat cursisten les kregen via een gedeeld scherm en instructeur via zoom, maar ook voortdurende interactieve elementen moesten afspelen op hun telefoon via de app: vragen, foto’s en video’s. Dit leidde tot een interactieve cursus, met voortdurende betrokkenheid van zowel de instructeurs als cursisten en een optimale leerervaring.

De WSC is bezig met het ontwikkelen van een E-learning, en veel video’s die daarvoor opgenomen werden zijn gebruikt in deze onlinecursus. Wat de WSC betreft is dit dan ook een mooie tussenstop geweest in de overgang naar een digitale cursus. De volgende cursus is op 17 januari 2021 gepland, in welke vorm hangt nog volledig af van de ontwikkeling van de pandemie: een online leerplatform was leuk, maar het gemis van het oefenen in de praktijk was toch bij veel cursisten aanwezig.

Enkele reacties:

  • Djen Jacobs (TS Martowirono): “Ik vond de cursus heel erg leerzaam, er was een goede interactie met alle medecursisten. Een mooie opzet voor in de toekomst!”
  • Johnny Ligtlee (Sung Zang): “Vandaag heb k de scheidsrechterscursus D gevolgd via Zoom. Naast de duidelijk uitleg en interactieve cursus via Zoom werden er instructie filmpjes getoond via een app op je telefoon / tablet. Een zeer handige manier in tijden van corona. Via deze manier heb ik veel bijgeleerd over de regels en manieren tijdens wedstrijden. Bedankt!”
  • Marjan en Emma Thompson (Hwa Rangdo): “Leuk interactief, goed alternatief!”

Daarnaast hebben Sabum Raymond en Claudia Martowirono (nieuw bij I.T.F. Nederland) een aantal regels geschreven over hun eerste cursus ervaring binnen onze organisatie:

Op zaterdag 5 september heeft een 10-tal leden van Taekwon-Do School Martowirono deelgenomen aan de scheidsrechterscursus D, C en/of B. Een eerste deelname aan een cursus na onze aansluiting bij ITF Nederland. Sommigen hebben de cursus gevolgd omdat zij binnenkort op willen gaan voor een volgende graduatie, een aantal om ook op de mat te mogen staan bij komende wedstrijden. Zelf zijn wij momenteel in mindere mate actief op de mat, maar als hoofdinstructeurs van de school en als coaches tijdens wedstrijden vinden wij het belangrijk om te allen tijde op de hoogte te zijn van de ontwikkelingen omtrent het scheidsrechtersgebeuren. Voor ons was dit ook een mooie gelegenheid om te bekijken of er verschillen zijn in de (toepassing van de) regels t.o.v. de bond waar wij voorheen waren aangesloten.

 Bijgestaan door Sabum Graziella Idilli werd de B-cursus geleid door Sabum Rory de Vries. Twee zeer ervaren scheidsrechters, die naast de theorie ook enkele praktijkervaringen hebben gedeeld. Het is ons nog duidelijker geworden dat het scheidsrechteren niet iets abstracts is: de theorie kennen is een, het beoordelingsvermogen hebben is twee. De getoonde instructiefilmpjes waren zeer duidelijk en erg prettig om naar te kijken. Mede door het gebruik van diverse apps waren de cursisten, ondanks dat de cursus digitaal is verzorgd, direct betrokken. Professioneel en erg leuk gedaan. dit is een van de redenen waarom wij de overstap hebben gemaakt!

Al met al kijkt de WSC terug op een geslaagde cursus!

Boosabum Nienke von Michaelis
Sabum Graziella Idili
Sabum Rory de Vries

Delen op Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email