Vijf scheidsrechters aanwezig bij het aankomende EK

Tijdens de komende Europese Kampioenschappen van 25 tot en met 30 april 2023 in het Roemeense Cluj Napoca. I.T.F. Nederland gaat er met vijf scheidsrechters/officials naartoe. Een unicum in de geschiedenis van I.T.F. Nederland. De scheidsrechters, die hiervoor zijn gevraagd, zijn:

  • Saseong James Tjin-A-Ton
  • Sabum Rory de Vries
  • Sabum Bram Frenken
  • Boosabum Audrey Jacobs
  • Boosabum Marissa de Koning

Voor hen is dit een mooie gelegenheid om het niveau van het Nederlandse scheidsrechteren aan Europa te laten zien. Met een paar vragen, wilden wij weten hoe ze erin staan en hoe ze zich gaan voorbereiden.

Spannend

Saseong James en Sabum Rory zijn toch de scheidsrechters met de meeste ervaring. Dan zou je denken dat dit toernooi niet zo spannend meer zal zijn. Maar niets is minder waar.

Sabum Rory: “Het is wel een misvatting dat het voor mij niet spannend is! Net zoals de deelnemers zich op ieder toernooi voorbereiden, doe ik dat ook als scheidsrechter. Extra oefenen als scheidsrechter op de club, maar ook zorgen dat mijn eigen kennis up-to-date is, en dat ik fysiek fit genoeg ben om een hele week op de mat te staan. Het is misschien niet meer zo spannend als de eerste keer, maar het blijft een eer om gekozen te worden en ik wil de deelnemers de eerlijkste beoordelingen geven.”

Saseong James: “Ook voor ons als AETF T&U comité (= Tournament & Umpire commissie, red.) is het weer spannend, omdat wij te maken hebben met een nieuwe organisatie in Roemenië en er weer veranderingen achter de schermen zijn, zoals de oude ITF wedstrijdregels die wij moeten hanteren vanuit het AETF bestuur. Ze willen eerst dat de nieuwe regels “uitgekristalliseerd ” zijn, voordat deze in Europa ingevoerd kunnen worden om onnodige veranderingen in regelgeving te voorkomen. Een ander voorbeeld: de mensen die voor de IT zorgen vallen ineens in het budget van de scheidsrechters. Wij mogen dan in plaats van 50, maar 43 scheidsrechters uitnodigen. Zo zijn er nog veel meer verrassingen.”

Tweede Internationaal toernooi

Voor Sabum Bram Frenken wordt dit zijn tweede grote internationale toernooi, na de World Cup in oktober van vorig jaar. Hoe gaat hij zich voorbereiden op dit toernooi? Sabum Bram: “Ik probeer zelf altijd zo veel mogelijk te oefenen tijdens de wedstrijden in Nederland. En eind februari gaan we naar de IUC (International Umpire Course, red.) in Finland. Dit is verplicht om te mogen scheidsen op een EK, maar het is ook een goede opfriscursus waar de nieuwste regels worden uitgelegd.”

Nieuwkomers

En de twee nieuwkomers, de dames Audrey Jacobs en Marissa de Koning. Hoe staat het met hun voorbereidingen? Audrey: “Ik bereid mijzelf voor door alle regels in mij op te nemen en ermee te oefenen op de club en bij wedstrijden. Daarnaast bekijk ik films van diverse EK wedstrijden en let ik op hoe scheidsrechters hun werk doen.
Ik praat veel met Saseong James over wat ik kan verwachten. Ik denk dat ik nog geen Tul mag beoordelen, maar ik oefen al wel door Tul te bekijken en zelf ook te lopen.”
Marissa: “Ik bereid mij voor het EK voor door veel te oefenen en veel op wedstrijden te staan. Daarnaast ga ik naar de IUC in Finland en zal ik aanwezig zijn op de Warrior Open. Ook zal ik mij extra verdiepen in het internationaal scheidsrechtersreglement.

Veranderingen

Aan Saseong James en Sabum Rory de vraag of er veel veranderingen in de regels zijn. Saseong James heeft al een tipje van de sluier opgelicht en Sabum Rory voegt daaraan toe:
“Er zijn geen veranderingen in de regels ten opzichte van het vorige EK. Op dit toernooi gelden de ‘oude’ regels, dus nog niet de regels die op de World Cup gehanteerd werden. Dit is wel wat verwarrend, dat er op dit soort grote toernooien niet altijd dezelfde regelsets worden gehanteerd.” Saseong James vertelt tegen welke zaken hij zoal aanloopt als de regels verschillen: “Helaas zijn wij ook gewoon uitvoerend, maar dan komen er ook weer verzoeken, zoals: mag de naam van het land ook onder de band, want de doboks zijn al zo geleverd en ook omdat dat in de nieuwe regels het wel mag. “

Verwachtingen

“Eigenlijk wil ik niet te veel verwachtingen te hebben, ik wil er blanco in gaan en zo veel mogelijk indrukken op dat moment opdoen. Ik hoop natuurlijk ook veel ervaring op te kunnen doen en veel te mogen leren van dit moment”, aldus Marissa. En Audrey geeft aan: “Ik verwacht dat het vermoeiend en intensief zal zijn. Een hoop leermomenten en weer een stukje ervaring rijker.
“De World Cup in Koper vorig jaar was mijn eerste grote internationale toernooi als scheidsrechter. De kennis die ik daar heb opgedaan hoop ik op de EK te kunnen benutten, maar het belangrijkste voor mij is nog steeds om ervaring op te doen. Ik hoop nog veel te leren en beter te worden in het scheidsrechteren en Taekwon-Do. Daarnaast zou het natuurlijk mooi zijn als het Nederlands team weer veel medailles naar Nederland haalt, maar dat hebben wij helaas niet in de hand.”, is het antwoord van Sabum Bram op de vraag wat zijn verwachtingen zijn.
Saseong James: “Mijn verwachting is dat sommige landen hoog gaan scoren aangezien ze goed bezig zijn na de pandemie. Slovenië, Oekraïne en Polen, hun wedstrijdmentaliteit is daar helaas hoger dan de meeste landen. Ik hoop dat het een mooi, spannend toernooi wordt ook als voorbereiding op het WK (in september, red.)
Sabum Rory zegt “Ik verwacht dat er een hoog niveau Taekwon-Do te zien is, alle landen zijn weer op volle stoom ten opzichte van de vorige toernooien, die nog belemmerd werden door de pandemie. Ik hoop vooral een leuke ervaring mee naar huis te nemen. Een van de dingen die ik erg leuk vind is dat er naast mijzelf eindelijk weer andere Nederlandse scheidsrechters zijn. Ik hoop te zien dat zij zich verder ontwikkelen, en net zoveel passie voor het scheidsrechteren ontwikkelen als ik”.

Tot slot…

Sabum Bram: “Ik vind het een goed teken dat er dit jaar maar liefst 5 officials uit Nederland, 4 scheidsrechters en Saseong James als commissielid, aanwezig zijn bij het EK. Dat zegt denk ik iets over het niveau van het scheidsrechteren in Nederland en betekent dat we toch iets goed doen op dit gebied!”
Audrey: “Ik heb er zin in.”
Marissa: “Ik heb er heel erg veel zin in en kijk erg erg naar uit om als onderdeel van het Nederlands Team mee te mogen naar Roemenië. Ik hoop deze ervaring mee te kunnen nemen in zowel mijn functie van de WSC als voor mij als persoon en leraar op de sportschool.”
Sabum Rory: “Ik ben benieuwd hoe vaak Nederland in het verleden met 5 scheidsrechters op een EK aanwezig is geweest. Misschien een vraag die GM James kan beantwoorden? Als WSC zijn we hier natuurlijk onwijs trots op, dat we scheidsrechters opleiden met de passie om zich te ontwikkelen tot het hoogste niveau!”
Saseong James: “Naar mijn weten zijn er nog nooit zoveel scheidsrechters van ITF Nederland geselecteerd en helemaal mooi dat er dus leden zijn die ook hun passie daarin vinden zoals wij.”