World Cup VIII in Koper

Begin oktober (van 1 tot en met 8 oktober) vond in het Sloveense Koper de World Cup VIII plaats. Vanuit Nederland deden er achttien deelnemers van zes verschillende verenigingen en twee scheidsrechters aan mee. Acht deelnemers zijn hierbij in de prijzen gevallen.

Goud:

Sam Delrock – senioren dames -60 kg Sparring – 1-6 Dan
Deena Feley – pre-junioren dames (15-17 jaar) – 57 kg Sparring – 4-1 Gup
Kenya Lingers – pre-junioren dames (12-14 jaar) + 60 kg Sparring – 4-1 Gup

Zilver:

Cala González – senioren dames -75 kg Sparring – 1-6 Dan
Kayden Lingers junioren heren + 75 kg Sparring – 1-3 Dan

Brons:

Tessa Schoots senioren dames Tul – 1 Dan
Fleur Faasen junioren dames -60 kg Sparring – 1-3 Dan
Bo Rook senioren dames Tul – 3 Dan

Scheidsrechters
Naast onze topscheidsrechter, Sabum Rory de Vries, was er ook een debutant op dit internationaal toernooi aanwezig, Sabum Bram Frenken van Chong Do Kwan. Hij heeft hieraan meegedaan met als doel om ervaring op te doen en veel van te leren. “Dat is goed gelukt”, aldus Sabum Bram. Hij is onlangs geslaagd voor 4e Dan, maar stond nog ingeschreven voor 3e Dan. Hierdoor had hij een rol langs het veld. “Vanuit die positie heb ik veel in de gaten kunnen houden en veel geleerd over alle posities van de scheidsrechter.” “Ik was op dit toernooi niet actief als matscheidsrechter. Ik denk ook dat je voor die positie meer internationale ervaring op moet doen. Op mijn positie had ik gelukkig weinig last van druk.”

Sfeer
“De scheidsrechters zaten tijdens deze World Cup in een apart hotel, dus van de sfeer onder de deelnemers heb ik helaas weinig meegekregen. De sfeer onder de scheidsrechters was in elk geval heel goed! Voor, tijdens en na een dag in de zaal leer je veel nieuwe mensen kennen. Iedereen is super behulpzaam. Elke dag heb ik goede gesprekken gehad over hoe je bepaalde onderdelen moet beoordelen en waar je op moet letten als scheidsrechter (en natuurlijk ook als deelnemer). Na afloop van een lange dag in de zaal was er gelukkig ook wel tijd voor wat ontspanning. Met een leuke groep werd er na een wedstrijddag lekker gegeten, een spelletje gedaan of gewoon wat nagepraat. Het was een mooie ervaring, waarbij ik veel heb geleerd.”

Niveau in Nederland
Sabum Bram vervolgt: “Wat mij opviel, is dat we het hier in Nederland goed voor elkaar hebben. Veel toernooien worden hier goed georganiseerd, het niveau is hier hoog en de scheidsrechters hebben hier een van de beste opleidingen. Ik denk dat we in Nederland trots mogen zijn op de scheidsrechtersopleidingen die ons worden aangeboden. Scheidsen wordt soms gezien als een verplicht onderdeel voor het halen van een volgende graad, maar naar mijn mening is het veel meer dan dat. Daarom is het denk ik ook zo belangrijk dat de WSC (Wedstrijd en Scheidsrechter Commissie) in Nederland goede opleidingen verzorgt voor scheidsrechters.”

Deelnemers
Boosabum Bo Rook van Sportschool Tim Kool was ook van de partij en we wilden weten hoe zij het toernooi heeft ervaren.

“De World Cup in Slovenië was top georganiseerd, goede sfeer en mooie partijen.
Wat mij het meest is bijgebleven van deze World Cup is de volgende generatie van 12-14 jaar en als uitblinker Uzbekistan! Hoog niveau en fighting spirit.”

Bo vervolgt: “wat ik ook altijd een heel gaaf onderdeel vind is het team sparren. Het senioren herenteam van Oekraïne en Slovenië gaf ons een mooie show om de finale gala.”

“Naast alle trainingen en wedstrijden hebben we ook genoten van het weer, een korte sightseeing en de gezelligheid met andere teams. Kortom weer een leerzame en gezellige week met elkaar. “

Combinatie sociale media en wedstrijden
Boosabum Bo verzorgt voor de commissie Marketing en Communicatie het sociale mediaplatform van I.T.F. Nederland. Een functie die ze naast haar wedstrijden heeft gedaan.

Op de vraag hoe dat was, antwoordt ze: “Het was erg leuk om het thuisfront op de hoogte te houden van alle activiteiten die plaatsvinden achter de schermen op de World Cup. Voor mij persoonlijk was het soms nog wel lastig, omdat ik ook deelneemster was. Op mijn wedstrijddag stond mijn telefoon uit. Gelukkig hielpen de supporters en/of andere teamgenoten uit Nederland mee om leuke foto’s te maken. Er kwamen heel veel leuke reacties binnen via de sociale mediakanalen van I.T.F. Nederland. Daarvoor doe je dit natuurlijk. Bedankt voor jullie support!”

De wedstrijd
Ze is met Tul 3e geworden en op de vraag hoe het gegaan is, vond ze dit keer een lastige vraag. “Ik had de kans om drie keer op rij goud te behalen op de World Cup. Helaas is dat niet gelukt en dat is balen! Aan de andere kant kan ik zeggen dat dit mijn 5e World Cup was met als resultaat mijn 5e World Cup medaille.”

“In de voorrondes heb ik gestreden tegen deelnemers die vaker in de medailles vallen. Hoog niveau en spannende partijen. Door deze te winnen kreeg ik een goed gevoel en een boost dat er meer in zat. Helaas verloor ik de semi finale tegen mijn goede vriendin Izzy (Brider, red.) uit Engeland. Deze rondes zijn altijd spannend en gaan erg gelijk op. Deze keer ging de winst naar Engeland.”

“We gaan met een bronzen medaille naar huis, evalueren en doorpakken. Bedankt voor het coachen Sahyun Stephen Tapilatu. Wordt enorm gewaardeerd!”

Tot slot
“Het was leuk om andere (jonge) deelnemers uit Nederland (en andere landen) in actie te zien. Veel mooie dingen gezien. We zijn altijd streng voor onszelf en willen altijd beter. Ook ik! Tijd om terug te gaan naar het tekenbord voor de volgende wedstrijd, maar blik ook eens terug van waar je vandaan komt en alle mijlpalen op weg naar jouw doel. Geniet van het proces, wees trots waar je nu staat en doorpakken voor jou droom!”

Boosabum Bo sluit af met de volgende woorden: “Ik wil iedereen bedanken voor de lieve berichtjes, mijn sponsoren maar ook zeker mijn team om mij heen. In het bijzonder Sabum Rory de Vries voor alle trainingen achter de schermen. Onwijs BEDANKT! “