WSC Tul praktijktrainingen

Afgelopen weekend organiseerde de WSC twee online praktijk trainingen voor het onderdeel Tul. De eerste training was gericht op beginnende scheidsrechters, waarin zij konden oefenen met het beoordelen van Tul bij guphouders. Sabum Graziella en Rory lieten de deelnemers aan de cursus in eerste instantie 7 maal een filmpje kijken, waarin zij iedere keer een ander onderdeel moesten beoordelen: standen, voorbereiding van technieken, hoogte van technieken, kracht, eindpositie van technieken, ritme en sine-wave. Daarna mochten de deelnemers een volgende tul maar 3 maal kijken, maar moesten ze nog steeds dezelfde 7 aandachtspunten beoordelen. Tenslotte mochten ze een video 1 maal kijken en moesten ze nog steeds alle 7 punten beoordelen. Conclusie: het ging toch wel snel en was best moeilijk en het scoren heeft dus veel oefening nodig.

Echter, alle scheidsrechters kwamen meestal op dezelfde winnaar uit, waar het uiteindelijk om gaat.

In de tweede training lag de nadruk op het scoren van tul bij danhouders. De WSC benadrukte het scoren in 3 levels en gaf het belang van level 2 en 3 nogmaals aan. Daarnaast werd er een aantal tul slechts door 4-6 bewegingen heen gelopen, en het aantal “klikt” of aftrekmomenten bekeken met uitgebreide discussie daarover. Aan deze training namen meer ervaren scheidrechters deel, maar ook voor hen was het nog steeds moeilijk. Het ritme was er een beetje uit. Echter, ook hier kwamen we vaak op dezelfde winnaar en dezelfde aantallen kliks uit.

Dat belooft wat voor beoordelingen op de toernooien die er hopelijk snel weer aankomen.

De WSC heeft besloten om de komende praktijktraining voor nu te laten vervallen en op korte termijn weer een fysieke training te plannen. De cursus van september zal hoogstwaarschijnlijk nog online plaatsvinden, maar houdt de website van ITF Nederland in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Delen op Social Media:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email