Boo-Sabum Malaika traint mee in Spanje

Regelmatig brengt Boo-Sabum Malaika McCarthy van BOOZ uit Groningen een bezoek aan Taekwon-Do verenigingen in binnen- en buitenland. Zo ook dit jaar waar ze in Spanje bij twee verenigingen mee trainde. Boo-Sabum Malaika vertelt hoe ze op dit idee kwam, over haar ervaringen en hoe gastvrij ze is opgenomen bij haar bezoeken aan deze verenigingen.

Tour door Nederland

Malaika vertelt: “Ik hou ervan om een kijkje te nemen bij andere scholen. Mensen te leren kennen, nieuwe ideeën van trainen op te doen en gewoon samen een passie te delen. Ik ben ook een beetje geïnspireerd geraakt door Boo-Sabum Marko van de Braak die alweer redelijk wat jaren geleden een hele tour door Nederland heeft gedaan om bij alle scholen te trainen die bij I.T.F. Nederland zijn aangesloten.”

Open armen

Hoewel ze nog niet zover is gekomen als Boo-Sabum Marko, heeft ze al een leuke lijst. Mede door haar werkzaamheden bij I.T.F. Nederland (Commissie Financiën) heeft ze veel contact met schoolhouders en dat maakte het voor haar allemaal wel gemakkelijker. Malaika: “Maar een paar jaar geleden bedacht ik dat ik dat natuurlijk niet tot alleen Nederland hoefde te beperken. Ik kom relatief vaak in Spanje en dus ik ben op de website van de Spaanse bond op zoek gegaan naar een school in de buurt.”

Ze kwam toen uit bij de school Asociación T.A.M. Blanes van Sahyun Matias Picallo en Boo-Sabum Natalia Casco. “Ik heb mijn stoute schoenen aangetrokken en heb via Facebook een berichtje gestuurd”. Daar aangekomen, werd ze met open armen ontvangen. “Bij Sahyun Matías en Boo-Sabum Natalia ben ik inmiddels voor het derde jaar geweest. In het begin alleen een keertje in de zomer tijdens de vakantie, maar afgelopen tijd heb ik er meerdere keren getraind omdat ik door omstandigheden wat vaker en langer in Spanje zit. Het is een soort tweede club ver van huis geworden.”

“Ook heb ik in 2019 getraind bij Juche Kwan (Barcelona) van Sahyun Andreu Martínez. Ik kende hem al van de Do Course die I.T.F. Nederland in Amsterdam (mei 2019, red.) georganiseerd had.” Samen met het bestuur van I.T.F. Nederland en Sabum Helena Hanhikangas was Malaika een van de organisatoren van het evenement en daardoor had ze redelijk wat contact met hem gehad. “Ook bij hem en zijn leerlingen werd ik vol warmte in de groep opgenomen.” Bij Sahyun Andreu is zij nog maar een keer geweest, maar ze hoopt er nog vaker naar toe te gaan.

Plezier

Als we haar vragen naar de reden van haar bezoeken aan deze scholen in Spanje, antwoord ze: “Eigenlijk omdat het kon. En als iets kan en je haalt er iets positiefs uit, waarom zou je het dan niet doen? Je leert er nieuwe mensen kennen met wie je al iets gemeenschappelijks deelt, namelijk de passie voor Taekwon-Do. Je leert misschien nieuwe trainingstechnieken (zowel vanuit het oogpunt van leerling als van instructeur), nieuwe aandachtspunten waar een andere trainer meer de nadruk op legt dan de trainer van je eigen school en heel belangrijk: je hebt simpelweg plezier.” Daarnaast vult ze aan: “Mijn eigen club is als een familie. We trainen niet alleen samen, we lachen samen, we huilen samen en als je een tik op je neus krijgt dan kijk je even verontwaardigd en zeg je “dank je wel”, omdat je dan geleerd hebt dat je je dekking hoog moet houden.“

Hele leuke mensen

“Ik ben er achter gekomen dat dit niet alleen in je eigen club zo is, maar overal waar je komt. Natuurlijk krijg je niet met een of twee trainingen in het buitenland hetzelfde gevoel als thuis, maar je merkt al wel heel snel dat Taekwon-Do mensen hele leuke mensen zijn en dat waar je ook komt, je meer dan welkom bent.” “Ik hoop dat ik nog vaker in de gelegenheid zal zijn om bij meer scholen in meer landen te trainen, want ik ben nog lang niet klaar. Tegen iedereen wil ze dan ook zeggen: ”als je de mogelijkheid ziet om ergens anders te trainen, doe het dan ook vooral! Je wordt er alleen maar beter van.” Ze heeft het jarenlang als vanzelfsprekend gevonden dat ze bij andere scholen mee kon trainen en dat zag ze ook bij haar eigen school: “Iedereen is welkom, of je nou van een andere school komt meetrainen of zelfs vanuit een andere vechtsport als voorbereiding op een groot evenement, je bent welkom.”

Ze kwam er ook achter dat dit bij veel sporten niet zo vanzelfsprekend is. “Bij veel sporten is het blijkbaar “not done” om een gastles bij een andere club te volgen, omdat je toevallig in de buurt bent. “Bij ons” is dat wel okay, dus pluk daar de vruchten van! Je kan overal en van iedereen leren als je er maar voor open staat.”

 

Delen op Social Media:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email