De helden van de ITF Nederland online trainingen (deel 2)

Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke oplossingen. Daarom heeft de Commissie Techniek en Opleiding (CTO) in overleg met het bestuur van I.T.F. Nederland besloten om de Landelijke Technische Cursus (LTC) online aan te bieden.
De eerste vond plaats op 24 mei (voor rode banden en 1e dan). Deze OLTC werd gegeven door sabum Wouter Meijer en sahyun Willy van de Mortel. Dit was zo’n succes (ook al kan online natuurlijk nooit een live cursus volledig vervangen) dat ook een OLTC voor 2e en 3e dan gepland werd (elk anderhalf uur).

Op 5 juli 2020 kwamen sabums John Verkerke en Wouter Meijer en sahyun Martijn Lindeboom bij elkaar in de nieuwe dojang van Taekwon-Do Nieuwegein. Bij beide groepen werd er gestart met de van te voren toegezonden stof over aanhaalpunten, waarna sahyun Martijn bij elke tul iets vertelde over de achtergrond ervan. Bij de 2e danners werden Eui-Am, Choong-Jang en de alom geliefde Juche tul doorgenomen. Soms stapsgewijs, soms in delen. Wat heel moeilijk is (voor zowel deelnemers als instructeurs), is het goed in beeld houden welke techniek in welke richting uitgevoerd moet worden. Dat komt omdat je moeilijk een halve tul met je rug naar de camera kunt uitleggen, dus er moest regelmatig heen- en teruggedraaid worden. Al met al lukte dat toch heel aardig.

De groep 3e danners was kleiner dan de groep 2e danners, dus werd er gekozen om meer interactief te werk te gaan. Dat past ook beter bij het 3e dan niveau, omdat dat nog maar één stap van het sabumschap verwijderd is en de CTO de moeilijkste vragen van deze groep verwacht. Sam-Il, Yoo-Sin en Choi-Yong werden besproken en gelopen, met speciale aandacht voor de vele lastige schoptechnieken.

Er werd hard gewerkt en ondanks de beperkingen van een online training ook veel opgestoken. En met deze twee OLTC’s hebben we toch een volwaardige LTC (van rode band tot en met 3e dan) neer weten te zetten als CTO. We hopen natuurlijk dat na de zomer er weer normale trainingen mogelijk zullen zijn, maar deze online lesmiddelen zijn wel een aanvulling op ons instructeursmenu.

Hopelijk tot snel in de dojang,
Namens de CTO,
Sahyuns Willy en Martijn, sabums Wouter en John

Deelnemer LTC (Jorg Gubbels) : Zondag 5 juli 2020 heeft de LTC plaatsgevonden voor tweede en derde Dan. De LTC was een volledige online cursus. Doordat de cursus heel interactief was, heb ik dit als zeer positief ervaren. De aandachtspunten in de LTC lagen vooral op de moeilijke technieken van de hoogste drie tuls. Vanwege de persoonlijke feedback raad ik iedereen aan om een online LTC te volgen.