Even voorstellen: het nieuwe CTO lid Sabum Claudia Martowirono

Onlangs is Sabum Claudia Martowirono toegetreden tot de Commissie Techniek & Opleidingen (CTO) als opvolger van Sabum Maxine Pura. Wie is het nieuwste commissielid van het CTO?
Allereerst gefeliciteerd met je aanstelling bij het CTO.

Wat is de aanleiding geweest om te solliciteren op de vacature bij het CTO?

Ik vind de verdieping in en het overdragen van technisch hoogstaand ITF Taekwon-Do erg belangrijk. Techniek is de basis waarop het ITF Taekwon-Do gestoeld is. Met collega instructeurs proberen te komen tot eenduidigheid in het overdragen en in de beoefening van de vele mooie Taekwon-Do technieken, is iets waar ik mij graag mee bezighoud.

Een andere reden is dat het lesgeven op nationaal niveau een verbreding en een verrijking is van het lesgeven in het algemeen. Daarom ben ik de afgelopen jaren actief geweest in technische commissies binnen andere Taekwon-Do organisaties.

Wanneer begin je en kunnen we je voor het eerst zien als CTO lid?

In principe per direct. Ik ben in ieder geval al betrokken in de communicatie over wat er speelt op het gebied van techniek en de voorbereiding op de landelijke trainingen. Nu wij nog steeds te maken hebben met een situatie waarin wij elkaar niet fysiek kunnen treffen en alle trainingen online plaatsvinden, is het wat lastig aan te geven wanneer men mij voor het eerst ‘in actie’ ziet.

Ik zou het in deze situatie ook prima en logisch vinden om eerst even mee te kijken met collega instructeurs in de voorbereiding op en het lesgeven tijdens online trainingen voor I.T.F. Nederland. Tegelijkertijd schroom ik er niet voor om bij de eerstvolgende training een deel voor mijn rekening te nemen.

Je bent momenteel de enige vrouw in een groep van mannelijke commissieleden. Hoe ga jij je in deze groep onderscheiden? Waar gaat jouw focus op liggen? En wat breng jij mee in deze groep?

Ik weet niet of ik mij ga onderscheiden van de anderen leden binnen het CTO. Ik denk dat wij allen hetzelfde doel hebben. Dat ik de enige vrouw ben in deze commissie is iets waar ik eigenlijk niet bij stil heb gestaan. Ik ben het eerlijk gezegd wel een beetje gewend om de enige vrouw binnen een groep te zijn en dat vind ik geen probleem.

Toch zou het goed zijn als vrouwen zich meer manifesteren in de Taekwon-Do wereld. Het is een sport waarin ook vrouwen zich uitstekend kunnen ontwikkelen. Daarom vind ik het leuk om te zien dat er binnen I.T.F. Nederland relatief veel vrouwen actief zijn. Ik denk dat mijn focus gaat liggen op hoe wij (als instructeurs) Taekwon-Do beoefenaars zich meer bewust kunnen maken van het feit, dat wanneer men op de juiste wijze beweegt en de technieken op de juiste wijze uitvoert, er grote winst te behalen valt. Hiermee bedoel ik dat men dichter bij het uiteindelijke doel komt namelijk: het zo optimaal mogelijk benutten van het menselijke, fysieke potentieel. Weten, voelen, ervaren waarom je iets op een bepaalde manier moet doen, is erg belangrijk.

Wat ik meeneem in deze groep is een stuk ervaring en daarmee kennis die ik de afgelopen 30 jaar heb opgedaan door onder andere het volgen van vele technische seminars onder leiding van voornamelijk Koreaanse Grootmeesters (I.T.F. Wenen) en niet te vergeten door de jarenlange training die ik van mijn vader heb gekregen en nog steeds krijg. Als er iemand is die techniek hoog in het vaandel heeft staan, dan is hij het wel.

Afgelopen weekend heb ik mijn eerste (online) International Technical Seminar van I.T.F gevolgd. Een leuke en inspirerende ervaring!

Wat verwacht jij uit deze commissie te kunnen halen?

Kennis, samenwerking en plezier. Ik kijk er naar uit om samen met de commissieleden technische vraagstukken te doorgronden. Het is fijn om te weten dat je deel uitmaakt van een team waarin men hetzelfde doel heeft. Verder vind ik het als ‘nieuwe school’ binnen I.T.F. Nederland belangrijk om goed en snel thuis te raken in alles wat er speelt op technisch inhoudelijk gebied en daarbuiten.

En verder….
Ik moet zeggen dat ik er aanvankelijk wat sceptisch tegenover stond om te solliciteren op de vacature van het CTO. Mijn twijfel zat hem in het feit dat wij pas een half jaar zijn aangesloten bij I.T.F. Nederland. Het leek mij beter om mij eerst te oriënteren binnen deze bond en kennis te maken met de instructeurs en de leden van I.T.F. Nederland.Tegelijkertijd ken ik een aantal CTO leden al jaren van onder andere wedstrijden en de aansluiting bij een voormalige Taekwon-Do organisatie. Toch had ik mij kunnen voorstellen dat het CTO een wat terughoudende houding had kunnen aannemen over mijn sollicitatie.

Uiteindelijk heeft mijn enthousiasme het gewonnen van mijn twijfel en ben ik heel hartelijk ontvangen door de commissieleden. Ik vind het ontzettend leuk dat ik deze kans krijg en ik heb er veel zin in om een bijdrage te mogen leveren aan het CTO.

Ik wens iedereen, ondanks de lastige tijd, alvast een gezond, sportief en mooi 2021 toe. Hopelijk zien wij elkaar snel!

Delen op Social Media:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin
Share on email
Email