“Ik hoop vooral dat al die kinderen die nooit gekozen zouden hebben voor de wedstrijdsport hierna de volgende stap doen.”

Een interview met Sabum Jack de Smit, lid van het CTO en samen met Sabum Carlo van de Braak organisator van de Fuji Mae Kids Cup en Elite Cup.

door Flip Kneppers

“Het idee voor de Fuji Mae Kids Cup is begonnen naar aanleiding van het ITF Kids Program dat een aantal jaar geleden is geïntroduceerd binnen de I.T.F. Nederland. Wij zagen dat het grootste deel van onze jeugdleden niet mee deed aan toernooien en vroegen ons eigenlijk af waarom dit het geval was. Slechts een klein deel van de club nam deel aan wedstrijden. Tijdens ouder-kindtrainingen hebben we dit regelmatig met ouders besproken, daaruit kwam naar voren dat sommige kinderen het niet echt durfden. Dit hadden wij bij reguliere trainingen ook al ondervonden, de stap was voor sommigen nog te groot. Anderen hadden wel een keer meegedaan, maar haalden dan bijvoorbeeld de starthoogte bij het springen niet en waren direct uitgeschakeld of kregen een harde stoot tegen het hoofd waardoor ze de volgende keer niet meer mee wilden doen. Een dergelijke ervaring leidt op school en bij vriendjes dan niet echt tot succesverhalen.”

10295707_657716507639232_323803841024442618_n

“Als trainer moet je dan aan ouders en leden gaan uitleggen dat waarom de wedstrijdsport wel de moeite waard is. Wij bedachten toen dat wij een laagdrempelig toernooi wilden organiseren speciaal voor de jeugd waarbij iedereen aan meerdere onderdelen kon deelnemen. Daarnaast wilden we ook onderdelen zoals bijvoorbeeld non-contact en semi-contact sparring invoeren. Dat is inmiddels vijf jaar geleden, toen hebben wij de eerste editie van de Fuji Mae Kids Cup georganiseerd.”

“Uniek aan ons toernooi is dat we geen vaste lengte- en gewichtsklassen hebben, de poules worden pas samengesteld na inschrijving. Het is namelijk voor niemand leuk als een witte bander tegen een groene bander moet sparren die ook nog eens een kop groter is. Bij ons toernooi streven wij er naar om een zo gelijkwaardig mogelijke klasse te maken waarbij iedereen in de poule ook nog eens tegen elkaar uitkomt, dit geldt overigens ook voor alle onderdelen.”

“Binnen Taekwon-Do hebben wij een heel goed systeem waarbij iedereen kleine stapjes maakt en zo steeds verder komt, kijk alleen al naar ons bandensysteem. Iedere keer leer je weer wat bij. Maar op wedstrijdniveau bleek dat ouders en kinderen die eerste stap soms nog erg groot vonden. Wij denken dat je door het maken van kleine stappen, zowel voor deelnemers als scheidsrechters, maar ook voor beginnende coaches, je veel kunt leren. Direct op een groot internationaal toernooi als matscheidsrechter een A-klasse partij leiden is een (te) grote stap. Door ervaring op te doen op een laagdrempelig toernooi zoals de Fuji Mae Kids Cup ben je uiteindelijk veel beter in staat om die stap later wel te zetten. Daarom is het ook goed dat de Elite Cup op zaterdag inmiddels ook een officieel aftekenmoment voor scheidsrechters in opleiding is.”

“We zijn met de Elite Cup begonnen omdat we de vraag kregen of we de opzet met het poulesysteem dat wij hanteren (iedereen komt uit tegen alle deelnemers in dezelfde poule) ook voor overige deelnemers wilden organiseren, dus niet alleen voor de Jeugd B klasse. Eigenlijk wilden we dat spreiden over het jaar, maar dit bleek niet haalbaar, vandaar dat we dit nu in een weekend doen. Het is geen beginnerstoernooi zoals de Kids Cup, maar het is wel vergelijkbaar opgezet, de deelnemers kunnen dus in een kortere tijd aan meer onderdelen meedoen.”

“Naar aanleiding van de reviews van deelnemers en ouders hebben wij ten opzichte van vorig jaar het een en ander veranderd. De opkomst bij de Fuji Mae Kids Cup bleef groeien in de jaren en zeker voor de kinderen was het een lange dag. Ook was het op sommige momenten te druk. Daarom hebben we dit jaar op beide dagen verschillende aanvangstijden en meerdere meetmomenten ingevoerd en hebben we de 13 en 14 jarigen verplaatst naar zaterdag. Zo begint bijvoorbeeld de jeugd t/m 8 jaar niet alleen eerder dan de groep vanaf 9 jaar, maar kan de groep van 9 jaar en ouder ook pas later komen om te meten of te wegen.”

“Daarnaast hebben we nagedacht over het onderdeel springen, met het grote aantal deelnemers duurde dit vorig jaar veel te lang. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een nieuw elektronisch springapparaat (waar we er meteen drie van hebben laten maken!), waarbij het ook vanaf de tribune direct duidelijk is of iemand het doel geraakt heeft, er gaat dan een blauwe lamp branden, na enkele seconden gaat deze uit en gaat het licht op groen waarna de volgende deelnemer direct kan gaan springen.”

“Verder proberen we ook het breken wat aantrekkelijker te maken, zowel voor de deelnemers als toeschouwers. Hiervoor gebruiken we (niet-standaard) planken die zijn voorzien van een laagje foam. Zelf heb ik vaak aan wedstrijden meegedaan waarbij er niet altijd iets gebroken werd, of dat er een winnaar was doordat er een plank was geknikt, wat niet echt aantrekkelijk is voor de deelnemers en toeschouwers. Ik vind het juist leuk als er echt planken worden gebroken, het heet tenslotte niet voor niets ‘breektechnieken’. “

“De Elite Cup is naar mijn mening een vrij relaxed toernooi dat zowel voor beginners als gevorderden de moeite waard is. De poules zijn op dezelfde manier ingedeeld als bij de Kids Cup, iedereen in de poule moet het tegen elkaar opnemen waardoor er ook meer partijen gedraaid kunnen worden. Ook hier zijn er meerdere onderdelen waar men aan kan deelnemen. Daarbij zijn er voor de diversen klassen verschillende meet- en weegmomenten. Daardoor kunnen deelnemers uit sommige klassen later komen of zijn ze juist eerder klaar. Meer doen in minder tijd dus! Ik denk dat dit toernooi alleen daarom al ook voor ervaren wedstrijdsporters en selectieleden zeer interessant is.”

“Een toernooi maak je met zijn allen, je moet blijven luisteren, nadenken over wat er anders kan en het ook prijstechnisch interessant proberen te houden. Maar ik hoop vooral dat al die kinderen die nooit gekozen zouden hebben voor de wedstrijdsport hierna de volgende stap doen en meedoen aan het NK, Open Dutch, Holland Cup, ITF Battle en ga zo maar door.”