Lisanne Schoots begint in Zwolle met Taekwon-Do Heroes

Lisanne Schoots met de Heroes

Lisanne Schoots van Taekwon-Do Vereniging Hwa Rangdo uit Zeewolde begint op 9 mei 2019 met Taekwon-Do Heroes lessen in Zwolle. Hier wilde wij van I.T.F. Nederland natuurlijk meer over weten. Daarom hebben wij haar een paar vragen voor gelegd.

Wij vroegen haar hoe zij op het idee is gekomen

Ik heb altijd in Zeewolde getraind, maar 3 jaar geleden ben ik verhuisd. Als gevolg van mijn verhuizing heb ik korte tijd bij een andere club getraind, waarbij ik merkte dat ik toch heel erg mijn oude clubje miste. Ik ben toen weer bij Hwa Rangdo (Dronten) gaan trainen. In het verleden heb ik altijd geassisteerd in de lessen en gecoacht bij wedstrijden.

Na een algemene ledenvergadering vertelde ik Sabum Fred Klein dat ik weer iets voor de club wilde gaan doen. Sabum Fred vroeg of lesgeven in Zwolle voor kinderen met een special need niet iets voor mij was. Bovendien begin ik in mei met mijn nieuwe baan als onderwijsassistent in het speciale basisonderwijs. Zodoende ontstond het idee om special need lessen aan te bieden voor kinderen. Ik vond dit een prachtig idee. Helemaal omdat ik in mijn tijd als assistent leraar merkte dat de kinderen met ADHD of Autisme vaak buiten de groep vielen en vaak afhaakten. Ze konden zich niet goed concentreren of begrepen de lessen niet.

Boosabum Vincent Vrijsen en Sabum Randy Brouwer zijn al een tijd bezig met Heroes. Hoe is de samenwerking met hen? Maak je ook gebruik van hun ervaringen?

Sabum Randy ken ik van de IIC. Omdat onze club eerst bij de TIN zat en ik zeker 3 jaar niet fanatiek had getraind, kende ik bijna niemand meer. Sabum Randy hielp mij tijdens de IIC en zo kwam dit onderwerp ter sprake. Hij vertelde mij toen dat hij met dezelfde doelgroep werkte en samen met Boosabum Vincent Vrijsen de Heroes deed. Op de FlevoCup kwamen wij elkaar weer tegen. De plannen (dat ik graag een dependance wilde gaan oprichten) waren bij de club net besproken en ik had het met Sabum Randy hierover. Ik mocht van hem een keertje meekijken, zodat ik hem vragen kon stellen en ervaring op kon doen.

In overleg met Sabum Randy en Boosabum Vincent mocht ik de naam Heroes gebruiken. Ik vind het een hele eer dat zij het vertrouwen in mij hebben en dat ik ook de naam Heroes mag gebruiken, ondanks dat Boosabum Vincent en Sabum Randy mij niet zo vaak hebben gezien.

Zelf heb ik ervaring met kinderen met een extraatje, maar ik wil mij nog verder specialiseren. Hiervoor ben ik ook van plan om extra cursussen te volgen. Ik kan dan de lessen 100% op de kinderen aanpassen. Deze lessen wil ik samen met mijn assistent Saskia Zomerdijk doen.

Hoeveel leerlingen verwacht je en wat zijn jouw verwachtingen in het algemeen?

Het aantal leerlingen dat ik verwacht is voor het eerste half jaar 5 tot 8 leerlingen. Ik wil het aantal leerlingen uiteindelijk aanpassen aan de kinderen. Heb ik kinderen met een lage concentratieboog, vol energie en wellicht snel boos, dan is het niet handig een grote groep van 12 kinderen te hebben. Maar heb ik kinderen die rustig zijn en die goed kunnen opletten, dan kan ik de groep uitbreiden. Ik heb hierdoor niet een vast aantal leerlingen op het oog.

Mijn visie is dat de lessen aangepast moeten worden op de kinderen. Dit wil ik doen door met kleinschalige groepen te draaien, door lesstof aan te bieden die laagdrempelig is en vooral de focus op plezier en bewegen te houden. Wanneer de groepen te groot dreigen te worden, wil ik kijken voor een extra lesuur om zo de kinderen bij elkaar te zetten die het beste met elkaar trainen en waar de veiligheid het best gewaarborgd is.

Zijn er nog zaken die je kwijt wilt?

Henno Kleijwegt (voorzitter van Hwa Rangdo, red.) helpt mij met de zakelijke en de promotie aspecten. Ik stalk hem regelmatig met vragen of om met hem te overleggen. Ik hoop dat ik in een duidelijk verhaal hebt geschetst hoe het gelopen is en hoe ik de lessen voor mij zie.

Kijk voor meer informatie op de speciale pagina: https://www.hwa-rangdo.nl/hwa-rangdo-heroes/. Als er vragen zijn waarbij je het antwoord niet op die pagina kunt vinden, dan kun je haar mailen. Het mailadres is bij de commissie PR/Communicatie bekend. Stuur een e-mail naar: communicate@itf-nederland.nl.

I.T.F. Nederland heeft eerder over Taekwon-Do Heroes verslag gedaan. Informatie hierover lees je op de volgende links:

https://www.itf-nederland.nl/taekwon-do-heroes/
https://www.itf-nederland.nl/taekwon-do-heroes-2/