Sahyun Robert Boer en het project Shelter City

Door Sabum Bernd Raue

In zijn vrije tijd is Sahyun Robert Boer werkzaam voor het Shelter City project. Dit project vangt mensenrechtenactivisten over de gehele wereld op om bij te kunnen komen van hun ervaringen. Sahyun Robert begeleidt deze mensen in de paar maanden dat ze in Nederland zijn voor wat betreft hun veiligheid, waarbij Taekwon-Do een onderdeel hiervan is.

In september zond NPO1 in een aflevering van Kruispunt een documentaire over dit project uit. Maar wat doet onze nieuwbakken Sahyun bij deze organisatie? Sahyun Robert Boer vertelt over hoe het begon, wat hij daar doet en wat de connectie met Taekwon-Do is.

Gevraagd
Hoe ben je hierin gerold? “Ze hebben mij gevraagd”, vertelt hij. Door contacten binnen de gemeente Groningen, die van zijn brede maatschappelijke inzet over veiligheid en zelfverdediging afweten, kwam hij in contact met de toenmalige coördinator van Shelter City en later ook met de landelijke overkoepelende organisatie, Justice for Peace. Het project heeft een breed draagvlak en wordt onder andere door de gemeente Groningen en de Universiteit van Groningen ondersteund.

Kenia
Sahyun Robert kreeg in het begin te maken met een jonge man, een politiek activist uit Kenia, die bij terugkeer naar zijn land beschadigd of misschien wel vermoord zou kunnen worden. “Het probleem is niet zozeer de geüniformeerde politie”, vertelt Sahyun Robert, “die bij protesten goed zichtbaar zijn en waarbij iedereen met mobieltjes opnames zou kunnen maken. Het is vooral de politie zonder uniform (geheime politie), die opdracht krijgt om uit het zicht van de menigte in de steegjes de misdaden te begaan. Bij diverse (clandestiene) interacties zijn vrienden van de man mishandeld en zelfs door het hoofd geschoten. Het zijn droevige zaken, waar de man uit Kenia ook te maken kreeg en er flinke littekens aan over heeft gehouden.”

Veiligheid
Wat heb je ze kunnen leren om zich hiertegen te verdedigen? Als je tegenover een pistool staat, ben je bij voorbaat al kansloos.

“Het gaat hier met name om veiligheid en zelfverdediging is daarvan een onderdeel. Taekwon-Do wedstrijden gaan bijvoorbeeld over winnen. Als je politieagent bent, gaat het over veiligheid en handhaving. Er zijn verschillende drijfveren op grond waarvan iedereen zijn vaardigheden inzet.”

“Een gevecht is iets anders dan een zelfverdedigingssituatie. Een gevecht is het meten wie de sterkste is en dat is geen zelfverdediging. Zelfverdediging is het moment dat je weet dat iemand je probeert te beschadigen en je dan probeert jezelf in veiligheid te brengen. Veiligheid wordt gecreëerd door de manier van denken en de omgeving waarin je je begeeft.”

Dagelijkse routines
“Het gaat hierbij om routines die mensen hebben en wat kom je in je dagelijks leven tegen.” Sahyun Robert heeft deze mensen een aantal weken (maximaal 10 weken) en hij moet dan ook effectief en efficiënt met de tijd omgaan, waarbij het bijvoorbeeld niet gaat om hoe je een band knoopt.

“Een ander aantal aspecten van Taekwon-Do zijn hierbij wel bruikbaar, zoals de “junbi mindset”. Je bent gereed voor het moment dat het nu gaat gebeuren. Het zogenaamde “charyot gevoel”.  Wat zijn de veiligheidsprocedures en op welke manier breng je jezelf in veiligheid.” Sahyun Robert neemt de dagelijkse routines met ze door en kijkt met welke mensen ze in aanraking komen die gevaar kunnen opleveren, zoals: zijn er dingen die te verbeteren zijn.

Database
“Veel mensenrechtenactivisten hebben een “database” aan incidenten en situaties, waarbij ze zich altijd goed gered hebben. Ze zijn zich al bewust van het gevaar door kritisch te zijn met wie ze omgaan en door zich af te vragen, is dit de veiligste route naar huis. Hoe stel je jezelf op tegenover de politie om ervoor te zorgen dat de zaak de-escaleert. Ze zijn in feite al onbewust bekwaam.”

Methodisch
Sahyun Robert maakt ze dus bewust van de bekwaamheid die er al is. Hij geeft ze een kapstok aan de hand waarvan ze nadenken over hun veiligheid en welke stappen ze moeten doorlopen. “Ik maak het methodisch. De invulling hiervan ligt geheel bij de mensenrechtenactivist zelf, omdat hij of zij kan aangeven waar het voor nodig is. En ze hebben meestal zelf briljante oplossingen voor situaties.” De activisten hebben hierdoor vele heel interessante verweersvormen voorbij zien komen, wat voor Sahyun Robert ook weer leermomenten zijn. “Als ik mij leerbaar opstel, dan hebben daar anderen ook weer een voordeel bij.“

Zo probeert hij de puzzel van het leven en de veiligheid van de klant zo goed mogelijk in te vullen. Ze weten namelijk wel welke kleur het puzzelstukje heeft, maar niet waar het precies thuishoort. Hij probeert dus de processen zo goed mogelijk te ordenen en te begeleiden in de weken dat ze bij hem zijn.

Manier van denken
Sahyun Robert geeft aan dat het vooral om procedures en de manier van denken gaat. “De mensen komen vooral in gevaar door de manier van denken.” Hij geeft het volgende voorbeeld: als je in een donkere straat loopt en je niet op je gemak voelt en je lak hebt aan deze situatie door te denken dat je hier toch veilig zou moeten kunnen lopen. Je negeert daarmee de gedachte dat het er gevaarlijk is. “Deze mensen zijn doorgaans deze fase al voorbij. Zij zitten al in het vizier van de plaatselijk overheden en hebben dingen meegemaakt, zoals intimidatie en verstoring van hun activiteiten.”

Gehele spectrum
Naast deze eerder genoemde aspecten, wat doe je nog meer met ze? Ook fysieke trainingen? “Ik doe het gehele spectrum met ze.” Eerst voert Sahyun Robert gesprekken met de activisten. “Wat gebeurt er in het leven van zo iemand”. Over de manier hoe iemand over bepaalde dingen denkt en over de dingen die ze tegenkomen en wat ze daarvan vinden. Om zo een beeld van de activist te krijgen. “De gesprekken met een mensenrechtenactivist uit Egypte zijn weer anders dan met een politieke activist uit Kenia of met iemand die een boek geschreven heeft over huiselijk geweld in Nigeria. De principes, de uitgangspunten en de dynamiek van geweld en intimidatie zijn vergelijkbaar.”

Geen expert
Als alle opties die je kunt inzetten om te voorkomen dat je wordt geconfronteerd met fysiek geweld, waardoor je beschadigd raakt of het loodje legt, niet geholpen hebben, dan maakt Sahyun Robert met de basisvaardigheden van zelfverdediging de klant competent.

“Je wordt weliswaar geen expert, maar net zo als je in een weekend adequaat EHBO/BHV kunt leren, zo leert hij de mensen op een adequate manier met zelfverdediging omgaan. Het sluit aan met wat ze meebrengen (tactische, strategische en mentale skillset), bij hun fysieke mogelijkheden en bij hun biologie. De biologie is redelijk universeel (biologie, fysiologie, psychologie komen samen). Ze moeten dit alleen activeren en dus weten waar de aan-en-uit-knop zit.”

Hardware
“Veel zaken die we nodig hebben, zitten in onze “hardware”. Bij direct lijfelijk gevaar komt een aantal gedragingen naar voren en aansluitend op die gedragingen worden de technische trainingen gedaan. Dit is wat er gebeurt en dit is jouw natuurlijke antwoord op deze situatie.” Sahyun Robert vertelt verder: “De zaken die er al zijn, zitten in ons DNA. Het reptielenbrein geeft ons een aantal opties en vanuit die opties kun je kijken wat je daarmee kunt doen. Daarna kom je zaken tegen van wat meer technische aard. Je gaat dan van A naar B naar C en C is veilig. Hoe beweeg je je dan en wat doe je met de allereerste grootste ontregeling, de schrik, waarmee je te maken hebt.”

Competente modus
Hij vervolgt: “En dan zet ik de mensen in de competente modus. Ik kan dit al, want zo reageer ik. Ik ben weliswaar nog steeds heel erg bang als het gebeurt, maar ik weet in ieder geval dat ik in beweging kom en dat ik sterk genoeg ben om het vege lijf te redden. Het gaat vaak ook om het wegnemen van obstakels en van het aanleren van datgene waar ze van nature al toe geneigd zijn.”

“Je leert op dat moment nog geen lage afweer en een Dwit Chagi. Deze technieken zouden dan later in het traject voorbij kunnen komen, als je heel specifiek bezig bent. Ze horen wel thuis in de toolbox die vanuit de Radix hoek te benaderen zijn, anders heb je er niets aan”. Dus meer op de praktijk gericht. “Ja en wat kan ik er echt mee. Ze krijgen een aantal principes aangeleerd en dat snappen de mensen heel goed.“

Leuk
Sahyun Robert geeft aan dat hij het ontzettend leuk vindt om met deze mensen te werken, omdat het vanaf het eerste moment echt ergens over gaat. Hij hoeft ze niet de noodzaak van het zelfverdedigen uit te leggen. “Dit is een lifesaving skill.” Dit is echt belangrijk en ze moeten weten wat ze moeten doen op het moment dat iemand ze wil beschadigen of probeert te vermoorden. “Dat maakt mij als instructeur en als gesprekspartner heel scherp en het is heel belangrijk om diep en goed te luisteren”. Hij zegt dat dit echt specialistenwerk is. “Er zijn heel weinig mensen die dit soort dingen doen.” Hij stelt zich hierbij bescheiden op door aan te geven dat hij niet heel bijzonder is. ”Ik heb hiermee wel een ontwikkeling doorgemaakt,” en vervolgt hij: “een deel daarvan heeft met Taekwon-Do te maken en mijn maatschappelijke betrokkenheid.”

Hij hoopt met dit verhaal mensen te enthousiasmeren om zich verder te ontwikkelen en zich niet te beperken, doordat Taekwon-Do soms zo een kleine “doos” lijkt om je in te bewegen. “Je moet de deksel er vanaf durven te trekken. Er zijn veel meer mogelijkheden om je passie te volgen.”

De commissie PR/Communicatie dankt Sahyun Robert voor zijn openhartigheid.

Voor degene die de uitzending van Kruispunt willen zien, klik dan op onderstaande link.

https://www.kro-ncrv.nl/programmas/kruispunt/seizoenen/seizoen-2019/schouderaanschouder-kn1709709

Een andere documentaire gaat over een activist in Kenia.

https://www.theguardian.com/global-development/video/2019/aug/06/they-just-eliminate-us-are-kenyas-police-getting-away-with-video?CMP=Share_iOSApp_Other