Taekwon-Do is… samen trainen

Op zaterdag 12 april kwamen zeven Danhouders van drie verschillende Taekwon-Do scholen bij elkaar in Groningen om samen te trainen.

Het gekozen onderwerp was tuls en de training was toegankelijk vanaf 1e Dan.
Sabums Renate Reker en Graziella Idili ontmoeten elkaar op een Landelijke Technische Training van ITF Nederland. Dat klikte en ze hadden dusdanig veel lol, dat ze besloten om eens samen te gaan trainen. Al snel werd daar die andere vrouwelijke sabum, Jantien Lindeboom, bij betrokken en zo was een plan gesmeed. De drie hoogst gegradueerde vrouwen van ITF Nederland bij elkaar.
Zwarte bandhouders van Sung Zang, Taekwon-Do academie Graziella Idili en BOOZ trainden twee uur lang samen. Naast de drie genoemde sabums gingen ook sabum Martijn Lindeboom en boosabums Martin de Vries, Zakaria Meknes en Nini Trinh stevig aan de bak.
Er werd gezamenlijk begonnen met de drie tuls van de eerste Danners. Dit leidde tot open discussies over bepaalde technieken, aanzetten, stappen en houdingen. De Taekwon-Do encyclopedie werd geraadpleegd en er werden anekdotes over soms wel 25 jaar Taekwon-Do uitgewisseld. Na Ge Baek tul en nog een uitstapje naar de tweede dan tuls, gingen de eerste Danners verder in de spiegelzaal, terwijl de vier sabums in de grote zaal de draad oppakten bij Yon Gae tul. Sabum Graziella is nieuw bij ITF Nederland en er bleken details net anders uitgevoerd te worden door de verschillende deelnemers. Goed, leerzaam en leuk om het over te hebben en om te bezien en te bespreken waar de verschillen vandaan komen en waarom de ene bond een andere keuze maakt dan de andere.
Twee uur werd er getraind en behalve een goede, leerzame training was dit ook vooral een uiting van wat Taekwon-Do moet doen. Het verbroedert (of verzustert, is wellicht beter in dit geval). Taekwon-Do is veel meer dan sport. Samen trainen, zonder concurrentie en met het gevoel bij de Taekwon-Do familie te horen!
Het voelde goed, dit gaan we zeker vaker doen.

Sabum Martijn Lindeboom
Internationaal Instructeur, 6e Dan
Taekwon-Do school Sung Zang Groningen
www.sungzang.nl