Online Lerarentraining: de best bezochte ooit!

Op 28 februari 2021 om 10.00 uur kwamen ruim zestig leraren van ITF Nederland online bijeen voor de jaarlijkse Plaquetraining, gegeven door de Commissie Techniek en Opleiding (CTO) en de Opleidingscommissie I.T.F. Taekwon-Do Sportleider (OITS) samen.

De Technisch directeur van het CTO, sahyun Willy van de Mortel, zei dat dit de best bezochte Lerarentraining ooit moet zijn. Soms heeft het noodgedwongen online samen trainen ook voordelen zullen we maar denken.

Een Plaquetraining is anders dan een Landelijke Technische Cursus. Zo moet je een zogenaamde “Teaching Plaque” hebben – een licentie van de ITF om les te mogen geven – om mee te mogen doen. Daarnaast is deze training veel meer op lesgeven en aanleren van Taekwon-Do gericht, terwijl een LTC vooral gaat over het verbeteren van de eigen vaardigheden van de Taekwon-Doïn.

Daarom was deze training opgedeeld in vier onderdelen, die elk te maken hebben met de verantwoordelijkheden van leraren binnen ITF Nederland.

Het eerste blok werd geleid door sabum Wouter Meijer en bestond uit stellingen over het danexamenreglement via de applicatie Lessonup. De CTO wil graag weten of het reglement nog voldoet aan de eisen van deze tijd en er werd ook gediscussieerd over de zin en wenselijkheid van verschillende onderdelen van de examens. Later komt de CTO met nadere voorstellen hierover, die zeker nog besproken gaan worden.

Daarna was het de beurt aan sahyun Martijn Lindeboom, die met de groep de twaalfde tul, Ge-Baek, ging doornemen. Deels door de tul te lopen en specifieke technieken er uit te pikken, maar vooral ook door dieper de theorie en achtergronden van de tul in te duiken, als voorbeeld hoe je leerlingen op verschillende manieren kunt stimuleren om alle aspecten van de tul eigen te maken. Een onderdeel was een quiz over Ge-Baek (zie hieronder), die door boosabum Malaika helemaal goed doorlopen werd. Goed gedaan!

Als derde gaf sabum Graziela Idili uitleg over de verschillen en overeenkomsten tussen normaal en online lesgeven. Heel helder en inzichtelijk bracht zij de zes rollen van de leraar in beeld. Ze maakte daarbij ook weer gebruik van Lessonup, wat de stof mooi interactief maakte. Sabum Graziela gaf dit blok zeer reflectief bekwaam (volg de ITS opleiding om precies te weten wat dat is).

Het vierde blok ging over de stand van zaken van de scholen en leraren tijdens de coronacrisis en specifiek over het afnemen van examens. Sabum Edwin van der Lee leidde de discussie in goede banen en er kwamen interessante manieren om training en examens aan te pakken naar voren. Dit gesprek werd zelfs nog een half uur na de officiële afsluiting doorgevoerd.

Om 12.00 uur sloot sahyun Willy de Plaquetraining af en sprak de hoop uit dat we binnen niet al te lange tijd toch weer samen en in de zelfde ruimte zullen mogen trainen.

Ondanks de beperkingen van online, was het een nuttige bijeenkomst, met diverse onderwerpen en veel inbreng van de grote groep leraren. Een geslaagde ochtend.

Sahyun Martijn


Ge-Baek Quiz

De stellingen dien je te beantwoorden met waar of onwaar (antwoorden onderaan).

  1. Ge-Baek was een generaal.
  2. Ge-Baek heeft 39 bewegingen.
  3. Dit is de eerste tul waar een bituro chagi in voorkomt.
  4. Ge-Baek leefde in de zevende eeuw na Christus.
  5. Er zit een saseong sogi in Ge-Baek tul.
  6. In Ge-Baek zit zowel een hoge als een midden dollyo chagi.
  7. Ge-Baek kwam uit het koninkrijk Silla.
  8. Het patroon is een lijn omdat Ge-Baek een strikte militaire discipline aanhing.
  9. Open vraag: Welke andere tul komen uit de zelfde periode als Ge-Baek (de Verenigingsoorlog aan het einde van de Drie Koninkrijken periode)?

Antwoorden (denk om je integriteit, dus niet spieken!):

  1. waar, hij had zo’n 5.000 soldaten onder zijn commando, terwijl de vijand er 180.000 had.
  2. onwaar -> 44 (Kwang-Gae heeft er 39, Ko-Dang ook, maar dat is geen officiële tul meer, Juche is daarvoor in de plaats gekomen).
  3. waar, 2e beweging, een lage bituro op hoogte binnenkant bovenbeen, met gebogen been uitgevoerd en kort vastgehouden. In Sam-Il komt voor het eerst een midden bituro chagi voor (solar plexus hoogte, snapkick) en in Moon-Moo de hoge (over de schouder, ook snapkick).
  4. waar, zijn geboortejaar is onbekend en hij stierf in 660, dus in de 7e
  5. onwaar, de saseong sogi komt voor het eerst in Juche tul voor (na de splitkick).
  6. onwaar, beide dollyo’s in Ge-Baek zijn midden.
  7. onwaar, Ge Baek kwam uit Baekje, een van de drie koninkrijken van Korea: Silla, Baekje en Koguryo.
  8. waar, ondanks dat hij vreselijk in de minderheid was, trok hij toch ten strijde en wist het een hele tijd uit te houden tegen het leger van Silla onder leiding van Yoo-Sin.
  9. Generaal Yoo-Sin van Silla versloeg Ge-Baek, Moon-Moo werd koning van groot Silla dat het hele Koreaanse schiereiland besloeg, de Hwa-Rang waren een krijgersorde van Silla en meerdere Hwa-Rang vochten mee in de slag van Hwangsanbeol (waar Ge-Baek omkwam), Won-Hyo die voor hij monnik werd een Hwa Rang krijger was geweest en Yon-Gae, die de heerser van Koguryo was ten tijde van de slag van Hwangsanbeol (daarnaast Kwang-Gae en Ul-Ji, maar die leefden eerder in de Drie Koninkrijkenperiode).